Kako očistiti ogledalo, da na njem ne ostanejo lise in črte

Osvojite umetnost čiščenja ogledal brez črt in lis s pomočjo našega preprostega vodnika po korakih, kako očistiti ogledalo do standarda, ki ga imajo profesionalci.

Podobno kot pri čiščenju oken ali televizijskega zaslona je tudi pri čiščenju ogledal nekakšna umetnost, kako jih očistiti, ne da bi za seboj pustili vidne lise in madeže. Po mnenju profesionalnih čistilcev je treba uporabiti prava sredstva in najboljše tehnike.

V našem vodniku vam bomo pokazali, kako vsakič doseči bleščeče čisto ogledalo, in odgovorili na eno najpogosteje zastavljenih vprašanj. To vprašanje je, česa nikoli ne smete uporabiti za čiščenje ogledala, da preprečite morebitno škodo.  

Čiščenje ogledala v 5 preprostih korakih

Pri čiščenju ogledala ne gre toliko za najboljše čistilo kot za tehnike in orodja, ki jih uporabljate. Da bi obvladali tehnike kot profesionalci, je tukaj seznam stvari, ki jih boste potrebovali:

  • Steklenica z razpršilom
  • Destilirana voda
  • Beli kis
  • Koruzni škrob
  • Čista krpa iz mikrovlaken
  • Alkohol za drgnjenje madežev

1. Izdelajte domačo čistilno raztopino

Ko gre za čistilno raztopino, imajo strokovnjaki raje domače, naravno sredstvo. Verjetno ste se vprašali, kaj je razlog. Naravne čistilne raztopine so boljše, saj ni možnosti, da bi na ogledalu ostali kemični ostanki.

Za izdelavo lastne učinkovite čistilne raztopine storite naslednje: V steklenički z razpršilom zmešajte pol skodelice destilirane vode, pol skodelice belega kisa in 1 žlico koruznega škroba ter dobro pretresite. Pri čiščenju s kisom, ko gre za ogledala, mora biti raztopina razredčena in uporabljena poredko. Če imate posebno trdo vodo, priporočamo, da za pripravo raztopine uporabite destilirano vodo, da na vašem ogledalu ne bodo ostale črte.

2. Predhodno očistite površino z alkoholom

Točkovno čiščenje je nadvse pomemben del postopka, da ne bi na koncu naredili še več nereda, ko boste poskušali očistiti celotno površino ogledala. Predhodno čiščenje, preden obrišete ogledalo, preprečuje, da bi se ostanki madežev spremenili v črte. Namočite krpo v alkohol in zdrgnite ogledalo, da odstranite morebitne ostanke. Krpo večkrat očistite, da se nanjo nič ne prilepi. Za bolj trdovratna območja, kot so kotički, uporabite staro zobno ščetko ali bombažne blazinice.

3. Raztopino nanesite na krpo in ne neposredno na ogledalo

Potem ko ste površino predhodno očistili z alkoholom, da bi odstranili vse nanose, je čas, da ogledalo očistite z raztopino, ki ste jo pripravili. Uporabite lahko tudi čistilo za steklo, vendar vedno poiščite naravno rešitev, da se izognete uporabi ostrih kemikalij. Mešanico za čiščenje ogledala nanesite neposredno na mehko krpo, najbolje na čisto krpo iz mikrovlaken. Kuhinjske brisače med čiščenjem razpadejo, zato bodo na površini ostala vlakna. 

4. Brišite v obliki črke Z

Kot smo že omenili, je učinkovito čiščenje ogledal v veliki meri odvisno od tehnike in načina brisanja površine. Čistite od roba do roba, od zgoraj navzdol s hitrimi gibi v obliki črke Z. Izogibajte se krožnim gibom, saj boste s tem le razmazali tekočino po ogledalu in razpršili morebitne ostanke, namesto da bi ga očistili.

5. Stopite nazaj, da preverite vse kote

Ko končate z brisanjem, je pomembno, da se postavite nazaj in preverite rezultate, da preverite, ali je ogledalobrez črt z vseh zornih kotov. Če ostanejo črte, jih je najbolje odstraniti s poliranjem. Površino polirajte s suho krpo, saj boste s tem odstranili vse preostale črte, ogledalo pa se bo lesketalo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam