To so najboljši nasveti strokovnjakinje za urejanje doma

»Bivanje, ki hrani čute in neguje misli.« To je prvi stavek, na katerega sem naletela na spletni stani moje današnje sogovornice.

Zelo zanimiv pogovor sem imela s Tino Markun, ki je svetovalka za urejanje domov oziroma profesionalna organizatorka. Ona je oseba, ki poskrbi za vaše prepolne omare, natrpane prostore in nered, ki vam povzroča stres in slabo voljo. Lahko bi ji rekli kar dobra vila, ki poskrbi za nered. Govorili sva o njenem zanimivem poklicu in kako je sploh prišla na idejo, da bi urejala domove. Povprašala pa sem jo seveda tudi o nasvetih za spomladansko pospravljanje omar. 

Navdušila nas je vaša spletna stran, saj človek hitro dobi navdih. Kaj navdihuje vas in kaj vam veliko pomeni, če govoriva o vašem bivalnem prostoru?

Vsak dom je poseben in ima v fizičnem smislu svoje potenciale in omejitve. V tem, s čim ga napolnimo, pa je zelo osebno in odvisno od nas in prav to je tisto, kar bivalne prostore naredi dom, kar ustvarja naše občutke, oblikuje razpoloženje in vpliva na zadovoljstvo. Dobro se je zavedati, da imamo popoln vpliv na to, s čim se doma obdamo. Če nas dom podpira, nas povzdiguje, če nas ne, nas lahko omejuje in v življenju ne moremo stopiti naprej. Bolj, ko se osredotočimo na tisto, kar nas osrečuje, bolj se to odraža tudi v domovih. 

Kaj pa je vam najbolj pomembno?

Meni osebno se zdi zelo pomembno, da nam bivalni prostori omogočajo, da tudi povsem vsakodnevne stvari delamo pomenljivo in prijetno. To je na primer, da kosilo ne pomeni samo skuhati, pojesti in pomiti, ampak da gre tudi druženje in skupno preživljanje časa. Zato imam rada funkcionalnost, praktičnost in preprostost. Rada imam ogenj, tople tone svetlobe, vonj po sveže pečenem pecivu, šopek rož s sprehoda ali z domačega vrta, in to, da imamo doma vsak svoj udobni kotiček. Rada imam tudi občutek, ko se vrnem domov in si rečem, o kako je fino, da sem doma. 

Vaše delo še ni nekaj čisto vsakdanja praksa. Kaj je pravzaprav vaš poklic? 

Sem svetovalka za urejanje domov oziroma profesionalna organizatorka (angleško professional home organizer). Pomagam drugim organizirati stanovanje ali hišo, da se obkrožijo s stvarmi, ki jih imajo radi, in da vzpostavijo red, ki ga je enostavno vzdrževati. V lepo urejenem domu tako ne izgubljajo časa za iskanje stvari ali stalno pospravljanje brez konca in ne trošijo denarja za nepotrebne nakupe, prav tako niso pod stresom zaradi nereda ali prenatrpanosti prostorov, kar je lahko zelo obremenjujoče. Kdor temeljito pospravi svoj dom, ustvari več prostora, pa tudi časa in pozornosti za tisto, kar je pomembno.

Ko uredimo dom, postanemo tudi bolj premišljeni potrošniki.

Urejen dom je zagotovo nekaj, česar si želi vsakdo. Kako ste prišli na idejo, da bi urejali tuje domove?

Vedno me je zanimalo, kako urediti prostore, da so prijetni za bivanje in delo – od opreme do organizacijskih rešitev. Ker zelo rada potujem, sem za to imela vedno odprte oči tudi na potovanjih. Z ureditvijo doma pa sem se tudi sama veliko ukvarjala, ko smo obnavljali zelo staro hišo, kjer smo si z družino ustvarili dom. Ko sem naletela na knjigo Umetnost pospravljanja: urejeno stanovanje bo spremenilo vaše življenje, avtorice Marie Kondo, sta me pritegnila drugačna miselnost in pristop, ki presegata to, da dom samo lepo izgleda in da je pospravljen. Potem sem na internetu zasledila, da Marie v Londonu organizira šolanje za svetovalce, ki je bilo takrat (leta 2018) prvič v Evropi. Po šolanju je bilo treba opraviti še praktični del s svetovanji in takrat sem si zaželela, da bi se s tem ukvarjala poklicno. Namreč to delo mi je omogočilo, da sem lahko združila svoje zanimanje in izkušnje dela z ljudmi, saj sem bila prej 20 let zaposlena, v delo, v katerem res uživam. 

Ste prva certificirana svetovalka za metodo Marie Kondo pri nas. Kaj ta metoda sploh je?

Na kratko to pomeni pospraviti dom enkrat in naenkrat in obdržati tisto, kar nas razveseljuje in kar res potrebujemo ter se osvoboditi vsega odvečnega. Kaj nas razveseljuje – je zelo preprosto vprašanje, ampak včasih tudi zahtevno, saj nikoli ne gre samo za stvari, ampak tudi za tisto, kar nas povezuje s stvarmi. Pospravljanje se začne z razmislekom, zakaj želimo pospraviti, kako želimo, da poteka naš idealni običajni dan in kako se želimo počutiti. Stvari v domu pregledujemo po kategorijah po določenem vrstnem redu in ne po prostorih. Začnemo z najlažjimi stvarmi, to so oblačila, saj ravno pri oblačilih najlažje prepoznamo, kaj imamo radi in v katerih kosih se dobro počutimo. Nadaljujemo s knjigami in dokumenti, nato pregledamo vse drugo, in sicer ravno tako podobne stvari skupaj (igrače, športna oprema, hišni tekstil, orodje …). Na koncu pa še sentimentalne stvari, na katere smo čustveno navezani (fotografije, spominki ipd.). Ko stvari pregledamo, jim določimo mesto, pri čemer je ključno, da podobne stvari shranjujemo skupaj, da so enostavno dosegljive in takoj vidne, ko odpremo omaro ali predale.  

Zakaj je urejen dom tako zelo pomemben?

Temeljito urejen dom je trajna sprememba, ki spodbuja jasne misli, dobro počutje, zadovoljstvo, pozitivno naravnanost in boljše odnose. Raziskave kažejo, da se v urejenih prostorih lažje umirimo, osredotočimo in tudi manj odlašamo. Hitreje in lahkotneje opravljamo vsakodnevna opravila in s tem prihranimo čas. Ko uredimo dom, postanemo tudi bolj premišljeni potrošniki.

Kaj nam svetujete za spomladansko urejanje doma? Je to res čas, ko moramo prevetriti prostore? Kolikokrat na leto priporočate urejanje ali preurejanje?

Tako temeljitega pospravljanja, ko pregledamo vse, se lotimo takrat, ko urejanju lahko namenimo dovolj časa, torej ne glede na letni čas. To praviloma naredimo samo enkrat. Ko enkrat vzpostavimo sistem, stvari le vračamo na svoje mesto in tako je zelo enostavno vzdrževati red. Enostavneje pa je tudi periodično pregledovanje določenih stvari kot na primer igrače ali otroška oblačila, ki jih otroci prerastejo. Torej moj nasvet je pospraviti na en mah in tako, da lahko red in tudi čistočo vzdržujemo čim lažje in sproti. Prevetritev, ki naj bo razumljena kot manjša prilagoditev na neko spremembo, je ob menjavi letnega časa smiselna, ko na primer vrhnja topla oblačila iz veže pospravimo v omare, zamenjamo obutev, osvežimo prostore z majhnimi spremembami ipd. To pa lahko naredimo na primer tudi pred počitnicami, pred novim šolskim letom ali pred prazniki oziroma takrat, ko to potrebujemo ali si zaželimo.

Kdor temeljito pospravi svoj dom, ustvari več prostora, pa tudi časa in pozornosti za tisto, kar je pomembno.

Kako pomembne so ob urejenosti tudi barve, ki jih imamo doma? Kakšne materiale svetujete?

Tako kot pri oblačenju imamo tudi pri urejanju doma različne okuse in stile. Dom naj odraža, kaj imamo radi, je pa dobro, da smo pozorni, da tako kot ima prostor določene lastnosti in omejitve, tako jih imamo tudi mi in naše zaznavanje. Včasih mi kdo reče, da so vse pospravili, pa v prostoru še vedno nekaj ni v redu, da nekaj moti in ni videti urejeno. V takih primerih gre lahko za vizualni hrup, na katerega smo različno občutljivi. Običajno je to preveč stvari na odprtih površinah ali preveč dekorja, lahko pa je to tudi zato, ker je v prostoru preveč barv, ki skupaj ne delujejo uglašeno. Pri materialih imajo zagotovo prednost kakovost in naravni materiali. 

Kaj je najboljši nasvet za Nepremagljive, ki nam bo pomagal, da bo naš dom videti urejeno?

Urejenost naj ne bo vezana samo na to, kako je dom videti, ampak tudi, kako se v njem počutimo in kako želimo preživljati čas. V domu naj bodo samo stvari, ki jih imamo radi in jih res potrebujemo in vse stvari naj imajo svoje mesto. Ko v domu ni odvečnih stvari, zaživijo tako prostori kot stanovalci. In v takem domu boste bolj zadovoljni in se ne boste obremenjevali tudi, ko ne bo vse pospravljeno, saj je urejen dom zelo hitro in brez napora pospravljen. 

Tina Markun nam je danes podala kar nekaj odličnih nasvetov in sama že delam načrte, kaj bom spremenila in kako. Več informacij o Tini in njenem delu pa najdete na njeni spletni strani www.tinamarkun.si ali jo poiščete na Instagramu ali Facebooku.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam