Vsebino omogoča VENERA SHOP

To so najpogostejša vprašanja o varni spolnosti

Nepremagljive vemo, da je najlažje, če o vsem govorimo jasno in na glas. Današnji članek podaja odgovore na najbolj pogosta vprašanja glede varne spolnosti, ki jih po navadi sprašujemo bolj po tiho.

Izvedele boste, kako pogosto imajo ljudje spolne odnose, kaj pomaga pri suhi nožnici, ali obstajajo kondomi za analne spolne odnose in kakšen, je seks po menopavzi. Na najpogostejša vprašanja o varni spolnosti je odgovorila Lara iz erotične trgovine Venera shop.

Kaj so normalni spolni odnosi?

Pri nas pravimo, da normalnih oziroma nenormalnih spolnih odnosov ni. Normalno je vse tisto, kar vam prinaša užitek in česar se radi lotite v postelji. Tako, da, kar pogumno. 

Kolikokrat na teden ljudje najpogosteje seksajo?

Ljudje najpogosteje seksajo nekje 3x na teden. 

Ali spolne igračke pripomorejo k boljšemu spolnemu življenju?

Seveda so spolne igračke eden izmed dejavnikov, ki lahko pripomore k boljšemu spolnemu življenju. Ob njihovi pomoči namreč sami sebe bolje spoznamo in odkrivamo, kaj nam je všeč in kaj ne. Prav tako spolne igračke dosežejo točke, ki jih sami ali s partnerjem ne moremo ali znamo doseči, zato so lahko čudovita poživitev tudi v partnerjevi družbi. 

Kako naj partnerju povem, kaj mi je všeč?

Komunikacija je ključna vedno in povsod, tudi oziroma predvsem med rjuhami. Preprost pogovor je lep začetek. Če pa ne veste, kako bi ubesedili svoje želje, je najbolje, da partnerju to v postelji, kar pokažete. Ko začneta in si želite več igre, ga le nežno vodite. Boste videle, da bo sam od sebe vedel, kaj si želite. 

Kako partnerju povedati, kaj mi ne ustreza, saj ga ne želim užaliti ali prizadeti?

Najbolje je, da že pred spolnim odnosom postavite meje in se medsebojno dogovorita, kaj želita in sprejmeta ter česa ne. Tudi v tem primeru je ključnega pomena komunikacija. S partnerjem morate biti vedno iskreni in mu zaupati, le tako je lahko vajin skupni čas sproščen in prijeten. Naj vas ne bo sram, kajti če se boste pogovorili, bosta tudi v spolnosti bolj uživala in si je bosta bolj želela.

S partnerjem morate biti vedno iskreni in mu zaupati, le tako je lahko vajin skupni čas sproščen in prijeten.

Če pa se bojite in ne veste, kako bi ubesedili svoje želje, potem svetujem, da če med spolnim odnosom pride do nečesa, kar vam ni všeč, sami prevzamete pobudo in začnete z nečim, kar veste, da vam ugaja. Tako se lahko izognete neprijetnostim in nato ob pravi priložnosti, partnerju poveste, da vam določena stvar ne ustreza. 

Ali obstajajo kondomi za analni spolni odnos?

Seveda obstajajo. Obstaja ogromno različnih vrst kondomov in ena izmed njih so tudi kondomi za analni spolni odnos, ti so debelejši in dodatno premazani z vlažilnim gelom. Ker je analni spolni odnos v zadnjih letih doživel preskok in ga prakticira vedno več ljudi, so tudi takšni kondomi vedno bolj zaželeni. Z analnim odnosom se namreč lahko prenaša veliko bolezni, saj vstopamo v zadnjično odprtino, preko katere iz telesa izločamo telesu odvečne, strupene snovi. Vedno moramo poskrbeti za higieno »tam spodaj«, vendar je kondom odlična in priporočljiva zaščita tudi med analnimi spolnimi odnosi. 

Zakaj uporaba vlažilnega gela pomaga pri spolnem odnosu?

Vlažilni gel ali lubrikant je eden izmed najbolj priporočljivih erotičnih dodatkov v spolnosti. Zakaj? Ni pomembno, koliko ste stari, s kom imate spolni odnos, ali ste mokri ali ne, lubrikant je vedno odlično poživilo pri seksu. Največ ga sicer uporabljajo ženske, ki same od sebe niso dovolj vlažne saj z njegovo pomočjo spolni odnos gladko steče.

Dodatna navlaženost lahko prepreči draženje kože, morebitne bolečine, ali pa zgolj poživi spolni odnos. Izbira med različnimi vlažilnimi geli je ogromna, naj pa vas opozorim. Če ga boste uporabljali istočasno s kondomom ali kakšnim erotičnim pripomočkom, mora biti lubrikant nujno na vodni osnovi, saj lahko v nasprotnem primeru igračko ali kondom poškoduje. 

Kaj narediti, če pozabim vzeti kontracepcijsko tableto?

Pozabljena kontracepcijska tableta ali dve ni nerešljiva težava in ne zahteva nemudnega nakupa jutranje tabletke. V primeru pozabljene kontracepcijske tablete pa morate ukrepati v skladu s tem, kakšne in kako močne kontracepcijske tablete imate. Preventivno naslednjih nekaj spolnih odnosov vedno uporabljajte še kondom, kot dodatno zaščito. Na povezavi: https://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/kako-ravnati-ce-pozabimo-kontracepcijsko-tableto/ si lahko natančneje preberete, kako odreagirati v primeru določenih vrst kontracepcijskih tablet, je pa vedno najboljše, da pokličete svojega ginekologa, ki bo točno vedel, kaj morate narediti.

Ali lahko uporabim vazelin namesto lubrikanta?

Vazelina nikakor ne uporabljajte namesto lubrikanta oziroma med nobeno spolno intimnostjo. Njegova tekstura namreč lahko poškoduje kondom in tako poveča tveganje za prenos okužbe ali bakterij. Prav tako njegova tekstura ni primerna za naše intimne predele, zato nam lahko povzroči več škode kot koristi. 

Kako vemo, da smo okuženi s spolno prenosljivo boleznijo?

Spolno prenosljive bolezni so zelo zahrbtne. Preden ugotovimo, da jo imamo, je lahko že prepozno, saj imajo redke očitne znake okužbe. Pri večini so tipični znaki enaki, npr. netipičen izcedek iz nožnice, pekoč občutek ob uriniranju, srbenje intimnih predelov, v kakšnih primerih bele lise, v nekaterih primerih pa vidnih znakov bolezni sploh ni. Zato svetujem, da ste pozorni na morebitne znake in pazljivi pri tem, s kom imate spolne odnose. Priporočljivo je tudi testiranje na spolno prenosljive bolezni, če ste v zvezi ali ne. Preventiva je vedno boljša kakor kurativa. 

Ali lubrikant ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi?

Lubrikant ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. Uporablja se le za dodatno navlažitev intimnih predelov. Edina zaščita pred nekaterimi spolno prenosljivimi boleznimi so kondomi, ki pa prav tako ne zagotavljajo 100 % zaščite. 

Ali lahko zanosim med analnim spolnim odnosom?

Med analnim spolnim odnosom nikakor ni možno zanositi. 

Ali je seks po menopavzi drugačen?

Seks po menopavzi je drugačen, vendar je od ženske do ženske odvisno, ali v pozitivnem ali v negativnem smislu. Pri večini žensk se prvi znaki menopavze začnejo pojavljati okoli 50 leta.

Nekaterim ženskam se v menopavzi spolna sla celo okrepi in trdijo, da je zanje seks po 50. letu boljši in kakovostnejši kot prej.

Gre za upad estrogena in srbečo, suho, ali pa celo pekočo nožnico. Posledica teh znakov je lahko boleč in neprijeten spolni odnos, ki mnogo žensk odvrne oziroma zmanjša njihovo željo po spolnosti. Prvi, najenostavnejši rešitelj je vlažilni gel, ki bo navlažil nožnico in tako zmanjšal ali celo odpravil bolečine, če je problem le suha nožnica. Nekaterim ženskam se v menopavzi spolna sla celo okrepi in trdijo, da je zanje seks po 50. letu boljši in kakovostnejši kot prej. Tako, da se to precej razlikuje od ženske do ženske. V vsakem primeru pa ob večjih težavah priporočam obisk ginekologa, ki vam bo najbolje znal svetovati in pomagal rešiti vaše morebitne težave. 

Ali je otežena erekcija lahko znak bolezni?

Praviloma ja. Otežena erekcija je lahko tudi znak težav s prostato, kazalnik sladkorne bolezni ali visokega pritiska, zato je nikakor ne smete ignorirati. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam