Vsebino omogoča kOMPAS

To so TOP destinacije za počitnice na severu Evrope

Morda poletje na severu zveni nekoliko nenavadno, v resnici pa je pravljično. Tam so dežele, kjer so nastale najlepše pravljice.

Le kdo ne pozna Pike Nogavičke in Male morske deklice. Pravljična je tudi pokrajina, poleti obsijana s polnočnim soncem, surova, divja in hkrati nežno očarljiva. Skandinavske in baltske dežele pa Škotska s skrivnostnim jezerom Ness in pečinami ob razvalinah gradu Dunnator, ki še vedno burijo domišljijo. In Irska – zeleno, ki te ljubim zeleno. Tam je Velikanov prehod – zaščiten kot svetovna naravna dediščina. Ali pa Legoland, kjer tudi odrasli postanejo zopet otroci … Možnosti je nešteto in vsaka je na svoj način izjemna. Pri Kompasu smo preverile, kdaj in kam se lahko odpravimo na sever Evrope. 

NA ČAROBNI BALTIK, 22. 6 .2022, 5 dni, čarter iz Ljubljane 

Čarobni Baltik

Kljub temu da na Baltsko morje meji devet držav, samo Litvo, Latvijo in Estonijo tradicionalno imenujejo baltske države. Baltsko morje je notranje celinsko morje Atlantskega oceana ter je z nekaj plitkimi morskimi ožinami povezano s Severnim morjem. Zaliv Riga je eden od njegovih velikih zalivov. Ker se na njegovih obalah po viharjih najdejo koščki jantarja, se imenuje tudi Jantarjevo morje. 

To je sicer eno najmanj poseljenih evropskih področij, kjer je veliko trdnjav, graščin, ki so jih zgradili plemiči držav, ki so jih okupirale – največ je nemških in ruskih, pa tudi poljskih in skandinavskih. So nema priča burne zgodovine. Dandanes jih je veliko spremenjenih v hotele, restavracije, muzeje in kulturna središča. Pokrajina je prekrita z gozdovi in močvirji, številnimi jezeri in manjšimi rekami. Skalnate balvane pa so tu pustili umikajoči se skandinavski ledeniki. 

Vse tri prestolnice – Vilna, Riga in Talin, so uvrščene na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCA, kar nedvomno priča o njihovem kulturnem bogastvu in raznolikosti. To so mesta, ki jih v poletnih mesecih sonce obsije še bolj svetlo. Baročni zvoniki, Art Nouveau fasade in urejeni vrtovi, ki zažarijo v nešteto barvah. Parki, kjer se prepletajo vonjave cvetja in podobe sproščenih domačinov, ki posedajo v senci dreves. Burna, večstoletna zgodovina, ki je ustvarila raznolike in napredne države, ki se kljub svoji butični velikosti lahko v določenih segmentih kosajo z največjimi na svetu.

Za Estonce pravijo, da so hladni in zadržani ter da živijo po načelu »Uživaj tišino«. Južno ležeči Litovci so bolj temperamentni, Latvijci pa so nekje med sanjači in praktiki. Skupna pa sta jim vztrajnost in trma. 

Petje je za vse tri narode izjemno pomembno, v času tujega nadvladja, jih je prav petje opogumljalo in prispevalo k ohranjanju močne narodne zavesti. Danes pa so pevski festivali v Talinu, Rigi in Vilni med največjimi na svetu.

ŠKOTSKA, DEŽELA POGUMNIH SRC, 26. 6. 2022, 9 dni, čarter iz Ljubljane

Škotska

Škotska je mistična dežela hribovitih pobočij, ledeniških sotesk, viskija, kiltov, dud in mogočnih, na videz včasih celo malce temačnih pravljičnih gradov z zanimivimi zgodbami. Je dežela ovc in kakovostne volne, svetovno znanih vrst viskija in teh pravljičnih gradov, kjer še vedno živijo škotski lordi, nekaj mesecev v letu pa vrata svojih gradov odpro tudi obiskovalcem. Gostoljubni Višavci, skrivnostna Nessie, otok meglic Skye in Edinburgh, škotska prestolnica, ki jo imenujejo tudi »Severne Atene«, s skrivnostno Kraljevo miljo in mogočnim gradom ter nepozabnimi večeri škotskih pesmi, plesa in kulinarike, vse to je dežela pogumnih src.

Škotska, dežela pogumnih src.

Na številnih krajih se srečuje sedanjost z nemirno preteklostjo, ki je izoblikovala trden značaj in narodni ponos Škotov. Škotska je urejena dežela; z gradovi, vrtovi ter tako zelo tradicionalna z običaji, glasbo, kilti in viskijem.

ŠKOTSKA IN IRSKA, 26. 6. 2022, 9 dni, čarter iz Ljubljane

Irska navdušuje z naravnimi lepotami
Dublin slovi po svojem lagodnem šarmu in bogati zgodovini.

Navdušujoča je pokrajina, od kamnite dediščine Burren do slikovitih pašnikov, od vijugastih rek do samotnih šotnih planjav. Številni neskončno dolgi peščeni zalivi in samota Aranskih otokov, ki jim pravijo duša Irske, preprosto očarajo. Osupljivo mogočni so visoki klifi na zahodni atlantski obali, kjer narava daje vedeti, kdo je gospodar. Pečine Moherja so veličastne in največja znamenitost Irske. Velikanov prehod oziroma Giant causeway je sestavljen iz 40.000 bazaltnih stolpičev mnogokotne oblike kot ostanek ognjeniške aktivnosti izpred milijonov let in zaščiten kot svetovna naravna dediščina. 

Vselej hudomušno prijazni Irci in fraza »No problem», ki jo slišiš na skoraj vsakem koraku, zlezejo pod kožo. Irci so dobrodušni in tradicionalni gostitelji, ki ob vrčku temnega piva Guiness, zaščitnemu znaku te dežele, šale spretno vpletajo v pogovor. Glavno dogajanje dobre zabave, ki mu Irci pravijo »craic«, so vsekakor pubi. Irska je znana tudi po viskiju, najstarejša destilarna je Bushmills, najbolj poznana vrsta pa Jameson. Ste vedeli, da je bila slavna ladja Titanic zgrajena v Belfastu?

Glavno mesto Dublin slovi po svojem lagodnem šarmu in bogati zgodovini. Je tudi glavno mesto zabave, glasbe in irskega načina življenja. O’Connellov most v Dublinu nad reko Liffey je edini evropski most, ki ima enako širino in dolžino. Med znane sinove Dublina sodi pisatelj Oscar Wilde, katerega kip lahko »srečamo« na sprehodu po čudovitih zelenicah Merrionskega parka, pa tudi James Joyce, Jonathan Swift, dramatik Samuel Beckett in sodobni kulturni ambasadorji, rockovske legende U2.

Preverite še ta Top 3 potovanja!

Helsinki

Vrhunci Skandinavije in Nemčija z ladjo Costa Diadema, 2. 7.2022, 9 dni

Legoland, Andersen in Vikingi, 9. 8.2022, 5 dni

Mini križarjenje Talin – Helsinki – Stockholm – Riga, 22. 6.2022, 5 dni, čarter iz Ljubljane

Za podrobnosti in rezervacije pokličite v Kompasov klicni center na 01 2006 111 ali nam pišite na vednozvami@kompas.si ali nas obiščite v najbližji poslovalnici Kompasa. Vsa Kompasova ponudba je zbrana in vedno dostopna na www.kompas.si 

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam