Vsebino omogoča KOMPAS

Top 4 destinacije za prvomajske počitnice

Kadar naštevamo lastnosti Nepremagljivih, zagotovo povemo, da rade potujemo. Rade imamo čudežne destinacije, kjer doživimo kaj lepega, zanimivega in predvsem razburljivega.

Za vas smo našle 4 nepremagljive destinacije, ki jih enostavno morate doživeti. Spoznajte dragulje Jordanije, zacvetite na Nizozemskem, doživite pravljico na Madeiri, ki je hit destinacija, razkošje narave pa vas čaka na Islandiji. Čas je, da spoznate top destinacije, ki jih bomo v času prvomajskih počitnic obiskale Nepremagljive.

Čudežni dragulji Jordanije

V času prvomajskih počitnic, 26. 4. 2022, se lahko odpravimo v Jordanijo s čarterjem neposredno iz Ljubljane, kar pomeni, da bodo naše počitnice izjemno udobne, poskrbljeno bo za našo varnost, hkrati pa bomo brez skrbi. Vse našteto zagotavlja počitnice, ki se jih bomo rade spominjale. Imamo tudi možnost potovanja s slovenskim vodnikom, kar nam bo še olajšalo in polepšalo naše dopustovanje. Čaka nas izjemno bogat program potovanja, ki ima veliko storitev vključenih v ceno, kar pomeni, da bomo Jordanijo še bolje spoznale. Iz Ljubljane bomo poletele v Akabo, ki je v Jordaniji edino obalno mesto. Pohvali se lahko s čudovitim koralnim grebenom in dolgimi peščenimi plažami.

Jordanija ima ogromno znamenitosti, zagotovo pa ste že slišale, da tam najdete tudi svetovna čudesa. Pravljično rdeče mesto starih Nabatejcev, ki nosi ime Petra, kjer boste doživele zgodovino, ki je zapisana v kamnu. Očaralo pa vas bo tudi Mrtvo morje. Njegova gladina stalno upada, kar pomeni, da so kraji ob obali Mrtvega morja najnižje ležeče kopno na Zemlji. To slano jezero je zagotovo fascinantno, saj lahko zaradi gostote soli lebdite na gladini, preko reke Jordan pa je povezano z Rdečim morjem. Jordanija bo zagotovo presegla naša pričakovanja, ponaša se z bogatim podvodnim svetom in mističnim puščavskim svetom.

To pa ni vse, je tudi zelo gostoljubna, topla in privlačna, je polna znamenitosti ter ponuja veliko več kot le preproste počitnice. Pričakuje nas z umirjeno in sproščeno obalo ob Rdečem morju ter živahno prestolnico Aman, videle bomo starorimski Jerash, doživele puščavo Lovrenca Arabskega in se navdušile nad dolino Wadi Rum. Osupljiva Jordanija je polna draguljev, ki jih morate raziskati. 

Cvetoča modernost na Nizozemskem 

V času prvomajskih počitnic, 24. ali 27. 4. 2022, se lahko odpravimo tudi na Nizozemsko, neposredno iz Ljubljane bomo letele s čarterjem. Tudi tu so vsekakor zelo pomembni dejavniki udobje, varnost in brezskrbnost. Izbiramo lahko med dvema potovalnima programoma, v katera je vključeno tudi spremstvo slovenskega vodnika. Zakaj je Nizozemska »cvetoča dežela«? Čas je, da se o tem prepričamo na lastne oči. 

Amsterdam je od svojega nastanka v 13. stoletju veljal za pomembno nizozemsko obmorsko mesto. Znan je bil po nepredstavljivem bogastvu meščanov v 17. stoletju, ko si je tovrstno slavo delil z Delftom in ostalimi holandskimi mesti, ki so si prihodek ustvarjali s čezoceansko trgovino. Amsterdam je bil skozi zgodovino toleranten do tujcev in veroizpovedi, a tudi do dejavnosti, skozi katere ga danes rade prepoznamo. V današnjem času je mesto glavnega pristanišča prevzel moderni Rotterdam, na tradicijo pa bolj prisega prestolnica Den Haag. 

Pomlad je najboljši čas za obisk te čudovite dežele. Kaj lahko doživite? Vsekakor razstavo cvetja, v katero se boste naravnost zaljubile. Raziščete lahko, kje so »severne Benetke«, kako nastajajo diamanti in izberete svoj najljubši muzej. Prepričane smo tudi, da vam bodo všeč njihove lesene cokle; če ne boste domov odnesle pravih, boste tiste, ki so na obesku za ključe. Naredite družinski selfie na osrednjem trgu Dam in se izgubite v čarih tega mesta, ko se boste vozile po kanalih, ki so v obliki črke U in so med seboj povezani. Lahko pa se med kanali sprehodite in občudujete njihove vrtne hiše, ki izvirajo iz 15. stoletja, videti pa so kot iz pravljice. Zakaj? Velika podolgovata okna in okrašena vrata so tako prikupna, da jih boste enostavno občudovale. Še en nasvet! Previdno pred kolesarji, saj imajo prednost in jih je res veliko. Z veseljem boste najele kolo in se počutile kot domačinka.

Pravljica iz cvetja na Madeiri 

V mesecu maju, natančneje 7. 5. 2022, se odpravljamo na destinacijo, ki je bila hit lanskega leta. Zagotovo ne bo letos nič drugače. Madeira je destinacija, ki jo bomo ravno tako obiskale s čarterjem neposredno iz Ljubljane. Programi potovanj pa so v spremstvu slovenskega vodnika. Tiste, ki so jo že obiskale, so jo opisale kot »cel planet v malem, pa še kaj vesoljskega zraven«. Madeira navduši vsakega, ki jo obišče, saj je raj vonjev in okusov. Posebej lep dopust pričara v času cvetličnega festivala v Funchalu, kar je še dodatno doživetje. To otočje vulkanskega izvora v Atlantskem oceanu pripada Portugalski in je videti kot raj, zato ga imenujejo kar biser Atlantika. Ne pravijo zaman, da mora vsaka navdušenka nad cvetjem vsaj enkrat v življenju obiskati to hit destinacijo. 


Madeira je spomladi magnet za ljubitelje lepega, eksotičnega, že skoraj pravljičnega. Ste se kdaj spraševale, kako je videti festival cvetja? Dogodek je veličasten in spektakularen prikaz vsega tistega, česar je na otoku v izobilju – cvetja. In le kdo ne ljubi cvetja? Z njim so za ta dogodek tako in drugače prepletene številne ulice in avenije Funchala. Navdušile nas bodo brhke mladenke, ki se posebej za to priložnost odenejo v izvirne cvetlične kreacije, čudovite cvetlične preproge, v katere domačini z izjemno predanostjo in natančnostjo praktično vsak dan vtkejo na tisoče in tisoče cvetov, ter seveda »zidovi upanja«, kjer cvetlične skulpture s simbolnim pomenom pozivajo k miru v svetu. Festival cvetja svoj vrhunec vsako leto doživi s »cvetlično parado«.

Ko vas z butarami cvetja na glavah in pesmijo pozdravijo domačinke v tradicionalnih folklornih oblačilih ter na cvetlični tržnici naletite na popoln cvet, ki uteleša Madeiro, je vaš dopust preprosto popoln. Doživite nasmeh pomladi, ki vam bo dal občutek, da ste v raju.

Razkošje narave na Islandiji 

V času prvomajskih počitnic, 21. 4., nato pa še konec maja, 25. 5.2022, pa se odpravljamo na Islandijo. Ja, imate prav, tudi to je s čarterjem neposredno iz Ljubljane. Varnost, udobje, brezskrbnost, slovensko vodenje … Na majskem odhodu se nam bo pridružila tudi Mojca Mavec. 

Obiščite deželo, kjer se ledeniki in ognjeniki še vedno bojujejo za prevlado, kjer pokrajino zaznamujejo gejzirji z izbruhi vroče vode, kjer je vsak pogled na zalive in fjorde prava poslastica za ljubiteljice narave. Na stotine mrtvih strug, osamelih mostov in razgibane pokrajine vas kar samo vabi na ogled otoka. Pustite, da vas preseneti prisrčnost Reykjavika. Okopajte se v enem od sto kopališč s toplo vodo na prostem. Islandija je destinacija, kjer lepota sije močneje, ki jo morate videti in doživeti. Vse lepe fotografije, ki jih gledamo po spletu, so tam resnične in ne potrebujejo filtra. Naravna lepota dežele vas bo očarala, da se boste v Islandijo zaljubile na prvi pogled. 

Pogovarjale pa smo se tudi z Vesno Barbalić, ki je vodja marketinga v Kompasu in obožuje vse nordijsko. Pravi, da bolj, kot je severno, boljše je, zato smo kar pri njej preverile, kako se je imela na Islandiji, saj veste, da so največ vredne izkušnje iz prve roke. 

Simpatična sogovornica je bila zelo zgovorna in nam je povedala: »Ko me kdo vpraša o moji izkušnji z Islandijo, se moram še čisto vsakokrat (četudi že tolikokrat) zaustaviti, se zazreti v tok svojih misli in občutkov. Namreč, kako z besedami, ki ob opisovanju Islandije zvenijo kot najbolj navadne floskule, ne morejo drugače, orisati to neverjetno lepo, povsem drugačno od vsega, kar nam je blizu, deželo. Morda dežela presežkov? Morda nadrealistična? Kot bi se pojavil na drugem planetu? Vse zveni kot floskula. Največkrat začnem s tem, da je Islandija krivec za mojo obsedenost s severnimi deželami in Vikingi, da je nekaj najlepšega, kar sem v življenju doživela, da je na otoku narava izklesala najlepše oblike, ki jih zmoremo zaznati v naši dimenziji zaznav. In vseskozi se spreminja, narava namreč. Vesoljska je, povsem vesoljska. Dodam, da absolutno vem, da sem ”drama queen”, vendar tokrat mislim povsem resno in podajam objektivno oceno. Obisk Islandije mi je pomagal vizualizirati proces nastajanja Zemlje, ja, tako si jaz to predstavljam. To ni drama, that’s a fact!« 

Toliko za pokušino, naslednjič pa več o prečudoviti Islandiji. Beseda bo tekla o glavnem mestu, o trolu, kaj je vredno več kot vse zlato na svetu in slapovih ter gejzirjih. Vesna ima še veliko informacij, ki nam jih bo izdala.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam