Kadar želim svoje goste razvajati z lahkimi sladicami, so po dobrem kosilu popolna pika na i, te tri.
Vaniljeva krema z jagodami
Recept za 4 osebe, čas priprave 45 minut.
Sestavine:
- 200 g jagod
- 80 g akacijevega medu
- 5 cl likerja grand marinier
- 500 ml mleka
- 5 rumenjakov
- 150 g sladkorja
- strok vanilje
- 40 g moke ali škroba

Priprava:
V eno tretjino mleka zmešamo rumenjake z moko ali škrobom, da dobimo zelo gladko zmes brez grudic. Nato preostanek mleka zavremo s sladkorjem in vaniljevim strokom, ki smo ga prerezali po dolžini in odstranili večino semen. Semen nikoli ne zavrzite, ampak jih dajte v manjšo posodo s sladkorjem in zmešajte. Tako lahko vedno znova dodajate sladkor ter sčasoma še nova semena ter naredite svoj vanilin sladkor.
Ko mleko zavre, med mešanjem na zmernem ognju počasi prilivamo jajčno maso. Neprekinjeno kuhamo in mešamo približno 3 minute. Kremo ohladimo in pazimo, da je pokrita, tako da jo, vročo na dotik, prekrijemo s plastično folijo.
Ko je krema ohlajena, jo damo v izbrane kozarce, nato po vrhu previdno položimo jagode, ki smo jih prej narezali. Primešali smo jim med, v kozici smo jih samo toliko pokuhali, da so se malce razpustile, pri tem pa dodali še liker in jih ohladili.
Sladico poljubno okrasimo.

Figova sladica v kozarcu z mandljevim mlekom ter ovsenimi kosmiči
Recept za 4 osebe, čas priprave 60 minut
Sestavine:
- 250 ml mandljevega mleka
- 200 ml sladke smetane
- 80 g ovsenih kosmičev
- 150 g sladkorja
- 3 listi želatine (4,5 g)
- 20 g vanilin sladkorja
- 50 g suhih fig
- 150 g svežih fig

V mandljeno mleko damo dve tretjini sladkorja ter vanilin sladkor. Zavremo. Nato dodamo namočeno in ožeto želatino ter zmešamo. Ohladimo. V ohlajeno mleko primešamo stepeno smetano.
Posebej v kozico dodamo narezane suhe fige, ki smo jih namočili v 1 dl vode vsaj eno uro prej. Zavremo suhe fige in jim dodamo preostanek sladkorja, nato dodamo še kosmiče in pokuhamo približno 3 minute, na koncu pa še sveže fige, ki smo jih narezali na kockice. Pustimo vsaj dve celi figi za okras. Kuhamo še 3 minute in ohladimo.
Na dno kozarca damo ohlajen figov nadev, nato pa previdno še kremo iz mandljevega mleka. Zaključimo z okrasitvijo kozarca, najbolje, da v ta namen izkoristimo sveže fige.
Malinov domači puding s chia semeni
Recept za 4 osebe, čas priprave 40 minut
Sestavine:
- 500 ml mleka
- 140 g sladkorja
- 40 g škroba
- 20 g chia semen
- vanilin strok
- 200 g zamrznjenih malin
- 100 g sladkorja
- 80 g svežih malin za okras

V dve tretjini mleka damo sladkor ter po dolžini prerezan vaniljev strok, ki smo mu odstranili semena, chia smenena in zavremo. V preostalo mleko zmešamo škrob ter ga med mešanjem dodamo mleku, ko zavre. Kuhamo približno 3 do 4 minute.
Posebej zmrznjene maline pokuhamo s sladkorjem, tako da dobimo skoraj džem.
Ohladimo in nadevamo na dno kozarca. Nato mlačen in skoraj ohlajen puding nadevamo v kozarce in okrasimo s svežimi malinami.