Moji trije najljubši recepti za pico in nasveti, da vam bo vedno uspela!

Le kdo nima rad pice?! Danes je svetovni dan te italijanske klasike in pri nas je na jedilniku res pogosto. Ker je priprava enostavna, vsak si lahko po svoje izmišljuje, s čim jo bo obložil, lahko je malica, kosilo ali večerja. Skratka, pri pici domišljija ne pozna meja! Z vami delim svoje tri najljubše recepte in nekaj nasvetov, da vam bo ta slastna jed zagotovo vedno uspela. 

Priprava kvašenega testa za pico

Sestavine:

  • 350 g moke (gladka, tip 500)
  • 150 g ostre moke
  • 2 dl mlačne vode
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 20 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 2 žlici oljčnega olja

Priprava:

Obe vrsti moke presejemo skupaj v skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo mešanico mleka in vode, nadrobimo kvas, dodamo sladkor in pustimo približno deset minut, da kvas vzhaja. Lahko pa posebej pripravimo kvasni nastavek in ga dodamo v moko.

Po desetih minutah dodamo sol, oljčno olje in vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine sprimejo, nato pa testo na pomokani deski dobro pregnetemo in pustimo pokritega vzhajati eno uro.

Po vzhajanju zvrnemo testo na pomokano desko in ga takoj razvaljamo.

Pica klasika

Sestavine:

  • 500 g kvašenega testa
  • pelati
  • sol
  • origano
  • kuhan pršut
  • mocarela 
  • sveža rukola

Pico obložimo in pečemo približno 12 minut na 200 stopinj. Ko je pečena, dodamo svežo rukolo.

Pica s čebulo, feta sirom in rožmarinom

Sestavine:

  • 500 g kvašenega testa za pico
  • 100 g pelatov
  • sol
  • rožmarin
  • 3 čebule
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 200 g feta sira

Na razvaljano testo damo omako iz zmiksanih pelatov, soli ter oljčnega olja, nato dodamo vso čebulo, ki smo jo narezali na tanke lističe. Potresemo z rožmarinom. V segreti pečici pečemo približno 12 minut, nato na še vročo pico naribamo feta sir.

Pica brez kvasa

Sestavine:

  • skodelica grškega jogurta
  • skodelica samovzhajajoče moke – za eno skodelico samovzhajajoče moke potrebujemo 120 g moke, 1 žličko pecilnega praška, pol žličke soli in vse skupaj zmešamo

Priprava testa:

Jogurt in samovzhajajočo moko premešamo in po potrebi dodamo moko, če je testo preveč mehko. Dobro pregnetemo in pustimo 10 minut, nato ga na pomokani deski razvaljamo.

Nadev:

  • pelati
  • vložene artičoke 
  • česen
  • oljčno olje
  • mocarela
  • nasekljan in v olje vložen sušeni paradižnik 
  • sveža rukola
  • sol

Priprava:

Najprej testo premažemo s pelati, ki smo jim dodali sol ter oljčno olje, nato dodamo mocarelo, nasekljan česen, paradižnik ter artičoke. Spečemo v segreti pečici in dve minuti pred koncem dodamo rukolo.

Nekaj nasvetov in trikov

  • Moko presejte, saj boste tako vnesli v testo več zraka, ki ga kvasovke potrebujejo za delovanje.
  • Če boste del vode nadomestili z mlekom, bo testo za pico lepo vzhajalo in ga boste lažje oblikovali.
  • Testo za pico mora biti mehkejše, kar pomeni, da je v njem več vode in manj moke.
  • Bolje je, da testo pripravite dan prej in ga po vzhajanju prestavite v hladilnik.
  • Pico pecite na najvišji temperaturi, pri tem pa mora vročina prihajati od spodaj in zgoraj.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam