Le kdo nima rad pice?! Danes je svetovni dan te italijanske klasike in pri nas je na jedilniku res pogosto. Ker je priprava enostavna, vsak si lahko po svoje izmišljuje, s čim jo bo obložil, lahko je malica, kosilo ali večerja. Skratka, pri pici domišljija ne pozna meja! Z vami delim svoje tri najljubše recepte in nekaj nasvetov, da vam bo ta slastna jed zagotovo vedno uspela.
Priprava kvašenega testa za pico
Sestavine:
- 350 g moke (gladka, tip 500)
- 150 g ostre moke
- 2 dl mlačne vode
- 1 dl mlačnega mleka
- 20 g svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica soli
- 2 žlici oljčnega olja
Priprava:
Obe vrsti moke presejemo skupaj v skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo mešanico mleka in vode, nadrobimo kvas, dodamo sladkor in pustimo približno deset minut, da kvas vzhaja. Lahko pa posebej pripravimo kvasni nastavek in ga dodamo v moko.
Po desetih minutah dodamo sol, oljčno olje in vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine sprimejo, nato pa testo na pomokani deski dobro pregnetemo in pustimo pokritega vzhajati eno uro.
Po vzhajanju zvrnemo testo na pomokano desko in ga takoj razvaljamo.
Pica klasika
Sestavine:
- 500 g kvašenega testa
- pelati
- sol
- origano
- kuhan pršut
- mocarela
- sveža rukola
Pico obložimo in pečemo približno 12 minut na 200 stopinj. Ko je pečena, dodamo svežo rukolo.
Pica s čebulo, feta sirom in rožmarinom
Sestavine:
- 500 g kvašenega testa za pico
- 100 g pelatov
- sol
- rožmarin
- 3 čebule
- 3 žlice oljčnega olja
- 200 g feta sira
Na razvaljano testo damo omako iz zmiksanih pelatov, soli ter oljčnega olja, nato dodamo vso čebulo, ki smo jo narezali na tanke lističe. Potresemo z rožmarinom. V segreti pečici pečemo približno 12 minut, nato na še vročo pico naribamo feta sir.
Pica brez kvasa
Sestavine:
- skodelica grškega jogurta
- skodelica samovzhajajoče moke – za eno skodelico samovzhajajoče moke potrebujemo 120 g moke, 1 žličko pecilnega praška, pol žličke soli in vse skupaj zmešamo
Priprava testa:
Jogurt in samovzhajajočo moko premešamo in po potrebi dodamo moko, če je testo preveč mehko. Dobro pregnetemo in pustimo 10 minut, nato ga na pomokani deski razvaljamo.
Nadev:
- pelati
- vložene artičoke
- česen
- oljčno olje
- mocarela
- nasekljan in v olje vložen sušeni paradižnik
- sveža rukola
- sol
Priprava:
Najprej testo premažemo s pelati, ki smo jim dodali sol ter oljčno olje, nato dodamo mocarelo, nasekljan česen, paradižnik ter artičoke. Spečemo v segreti pečici in dve minuti pred koncem dodamo rukolo.
Nekaj nasvetov in trikov
- Moko presejte, saj boste tako vnesli v testo več zraka, ki ga kvasovke potrebujejo za delovanje.
- Če boste del vode nadomestili z mlekom, bo testo za pico lepo vzhajalo in ga boste lažje oblikovali.
- Testo za pico mora biti mehkejše, kar pomeni, da je v njem več vode in manj moke.
- Bolje je, da testo pripravite dan prej in ga po vzhajanju prestavite v hladilnik.
- Pico pecite na najvišji temperaturi, pri tem pa mora vročina prihajati od spodaj in zgoraj.