Vsebino omogoča Petrol

Tako naše jeklene konjičke pripravimo na zimo

Zima je čas, ko so temperature nižje in razmere za vožnjo se spremenijo, zato je na to potrebno pripraviti tudi naše vozilo.

Zakaj je pomembno, da vozilo pripravimo na zimo?

V zimskem času so tako vremenske razmere kot razmere na cesti zahtevnejše. S pripravo vozila na zimo, ga na to prilagodimo. S tem pa se izognemo težavam, ki jih spremembe na cesti prinašajo. Poskrbimo za zimske pnevmatike, kar pa ni edina stvar, za katero moramo poskrbeti.

Paziti je potrebno, da imamo na vozilo nameščene ustrezne pnevmatike, da so vse tekočine »zimske« in na maksimalnem nivoju ter da so vsa svetila in brisalci brezhibni. Priporočljivo je tudi, da opravite pregled izpostavljenih delov podvozja in zavor. Potrebno je poskrbeti, da je v vozilu oprema za čiščenje vozila, zato že danes v avto namestite metlico za sneg in strgalo za čiščenje zaledenelih stekel.

Kaj se zgodi, če vozila ne pripravimo na zimo?

Neposredna škoda, ki lahko nastane na vozilu je posledica zamrzovanja tekočin, če niso prilagojene na nizke temperature. Ostalih neposrednih posledic ni. Če vozila na zimo ne pripravimo, pa to zagotovo vpliva na varnost uporabnika vozila, ker ste lahko hitro v kakšnem jarku.

Koliko sezon imamo lahko iste gume?

Natančno pravilo glede starosti pnevmatik ni predpisano, proizvajalci pnevmatik pa priporočajo uporabo pnevmatik največ štiri sezone oz. uporabo pnevmatik mlajših od 10 let. Seveda ob primerni globini žlebov. Če ste v dilemi, vprašajte svojega vulkanizerja.

Kako obvarovati vozilo pred soljo in peskom, ki je v zimskih dneh na cesti?

Pesek in sol sta dejstvo, pred katerim vozila žal ne moremo obvarovati. Največ lahko naredimo z rednim čiščenjem vozila.

Kakšna je razlika med letnimi in zimskimi gumami?

Letne in zimske pnevmatike se razlikujejo tako v materialu pnevmatike kot v obliki profila. Material letnih pnevmatik je prilagojen višjim temperaturam, naloga profila pa je, da izpodriva vodo. Zimske pnevmatike so prilagojene nižjim temperaturam, profil pa je prilagojen dobri vodljivosti in oprijemu vozila v zimskih razmerah. To pomeni, da so zimske gume bolj oprijemljive, kar je v slabših razmerah na cesti zelo pomembno.

Na kaj ne smemo pozabiti, ko je zime konec in sledijo toplejši dnevi?

Včasih se nam zgodi, da zimskih gum ne zamenjamo takoj, a je dobro, da ko pospravimo zimska oblačila, spet poskrbimo za svoje vozilo. Po umiku peska in soli s cest je pametno natančno in celostno očistiti vozilo, tudi podvozje. Seveda ni odveč tudi pregled podvozja in sanacija morebitnih poškodb, ki so nastale med zimo na podvozju in na lakiranih površinah.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam