Upočasnimo povešanje kože po štiridesetem!

Po 40. letu začnemo opažati, da se koža poveša − koža na čeljusti, dojke, na trebuhu, stegna − ta proces je tudi vedno bolj opazen. Prav tako koža izgublja sijoč videz. Kakšen vpliv imajo pri tem hormoni

V medicini vemo, da se naše žleze z leti izčrpajo, utrudijo in da postopoma sproščajo vse manj hormonov. Praviloma se ta upad prej izrazi pri ženskah, kar je gotovo povezano s posebnostmi ženskega telesa: imamo določeno število jajčnih celic v jajčnikih (moški teh težav nimajo), nosečnosti nas izčrpajo, prav tako dojenje, zbujanje ponoči zaradi dojenja in joka otrok in še bi lahko naštevala. A že sam naravni cikel, tudi pri tistih brez otrok, je povezan s slabšim delovanjem žlez in organov. 

Zato po 40. letu starosti beležimo upad hormonov, nekatere tudi že prej, nekatere leto, dve ali tri pozneje. Ponavadi začne pešati ščitnica ali jajčniki, zlasti med 45. in 50. letom, ko se napoveduje menopavza. To je obdobje dramatičnih sprememb za ženske, saj estradiol pogosto zelo upade. Nove vrednosti so bistveno nižje kot vrednosti estradiola pri mlajših damah.

Nakupovalni centri so lahko primeren prostor za opazovanje žensk s pomanjkanjem estradiola: praviloma sključene starejše ženske z vertikalnimi gubami nad zgornjo ustnico. Zelo na splošno: sklepamo lahko, da gubanje kože kaže na pomanjkanje anabolnih hormonov in (pomembno!!!) na pomanjkanje beljakovin v hrani. 

Zakaj? S staranjem telesa se starajo tudi endokrine žleze v ženskem organizmu, žleze z notranjim izločanjem se skrčijo, postajajo počasne in neaktivne zaradi manjka hranil (zlasti beljakovin), živo srebro se kopiči v celicah žlez in jih upočasnjuje, uničuje. Teh težav ne omili le lepotna kirurgija, lepo se popravijo z dodatki hormonov v pravilnem razmerju, da se znova vzpostavi ravnovesje! Vnos beljakovin iz hrane pripomore k boljši mišični masi in napetosti mišic, kože.

Teh težav ne omili le lepotna kirurgija, lepo se popravijo z dodatki hormonov v pravilnem razmerju, da se znova vzpostavi ravnovesje! Vnos beljakovin iz hrane pripomore k boljši mišični masi in napetosti mišic, kože.

Nadomestno zdravljenje s prehranskimi dodatki, zelišči ali z nam enakimi hormoni (bioidentičnimi) premakne vrednosti estradiola na višjo raven in zavaruje dame pred staranjem, da nov zagon za življenje, prenavlja duševno in telesno energijo. Na enak način reguliramo tudi druge primanjkljaje v telesu: pomanjkanje mineralov, vitaminov, maščob in beljakovin, drugih hormonov. Zelo pomembno je vedeti, da ta popravljena raven hormonov varuje tudi pred Alzheimerjevo boleznijo, demenco in pred pretiranim gubanjem.

Zadostne količine estradiola in rastnega hormona znižajo kortizol pri damah in neposredno vplivajo na odpravljanje maščobnih zalog v predelu trebuha. Najverjetneje bi enak postopek zmanjšal tudi moške maščobne zaloge na trebuhu?! Seveda je nujno uporabljati le naravne ali bioidentične hormone – v primernih (ne previsokih) odmerkih, po vzoru narave, posnemati njene naravne zakonitosti, ko se določajo odmerki.

Redna telesna aktivnost in vadba sta nujni, pravilna prehrana z večjo količino kapusnic (brokoli) in omega 3 maščobnih kislin prispeva k dvigu odpornosti, omega 6 so nujne za ohranjanje lepega videza kože. 

Kateri so največji sovražniki napete in elastične kože? 

Predvsem premalo spanja, premalo gibanja na svežem zraku in nepravilna prehrana (pijače) zelo škodijo lepoti in telesu nasploh. Koža je namreč naš največji dihalni organ, naša »zunanja pljuča« in jo lahko dobro predihamo le z gibanjem, ko mišice poskrbijo za dober pretok krvi in posledično dobro prekrvitev kože. S tem poskrbimo, da se koža očisti odpadnih snovi in oskrbi s kisikom, hrano. Spanje je najboljša regeneracija za celo telo in vse organe ter tkiva, tako tudi za kožo. S primerno hrano in nego kože nadgradimo ostale postopke in si zagotovimo lep videz tudi v pozni starosti. Če sočasno negujemo pozitivno psiho in čustva, je uspeh zagotovljen!

Eden izmed največjih sovražnikov napete in elastične kože je tudi pomanjaknje spanja.

Lahko povešanje kože dejansko preprečimo ali je to nekaj, kar lahko le omilimo? Kaj naj storimo, ko se je proces že začel?

Najprej je treba ugotoviti dejansko stanje kože, dejansko opredeliti počutje in primanjkljaje. To poteka pri vsaki dami individualno, pri nekaterih prej in pri drugih pozneje, so tudi takšne, ki jih to sploh ne moti. Za tiste, ki želijo spremeniti svoje stanje, je program takšen: analiza krvi in telesa, sprememba slabih življenjskih navad, dodati manjkajoče snovi, dopolniti primanjkjaj hormonov, telo podpreti z gibanjem in primerno prehrano, damo vključiti v postopke preoblikovanja telesa (body wrapping z učinkovinami za podporo koži, limfna drenaža, obkladki in obloge, peelingi, kavitacija, vakuum terapija, krio-terapija). Apetit in slabo počutje lahko pri tistih, ki ne marajo dodatkov, nadomesti akupunktura ali laser-akupunktura (če ne marate igel). 

Katera hrana in prehranski dodatki igrajo največjo vlogo nam pomagajo?

Zelo pomembne so beljakovine v hrani, a tudi zdrave maščobe, ki močno vplivajo na zaloge zdravega holesterola v telesu, ta pa je osnova za tvorbo maščobnih hormonov in D-vitamina. Zadostne količine zaužitih zdravih tekočin (voda, nesladkani čaji in kompoti, domače juhe) zagotovijo zadostno čiščenje telesa, gibanje zagotavlja dobro prekrvitev tkiv in organov, zdrav spanec nas celostno regenerira.

Moji zlati nasveti, ki lahko omilijo povešanje kože po 40.

V prvi vrsti dovolj spanja, počitka, regeneracije in pozitivno razmišljanje, dobra volja, igrivost in radoživost! Gibanje, hrana in tekočine so naši zavezniki (zdravila!), če jih le pravilno uporabljamo. Pri vseh, ki že imajo težave, je treba te težave opredeliti, najti primerna dopolnila in dodatke, da se znova vzpostavi ravnovesje − ko ga spet vzpostavimo, je vse lažje in svet je videti lepši!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam