10 pravil: Uživajte v hrani in pijači, kot to počnejo Italijani!

Če kdo, so prav Italijani tisti, ki znajo uživati v hrani in pijači. Ne glede na to, ali gre za pripravo testenin, druženje ob kozarcu vina ali samo uživanje v življenju, se zdi, da so naši sosedje to osvojili v polni meri.

Res je, da je trajalo nekaj tisoč let, da je to postalo del njihovega vsakdana in hkrati kulture, ki jim jo marsikdo upravičeno zavida. Hrana in pijača za Italijane namreč nista le nujna rutina, ampak pravi dogodek. Od prvega jutranjega espressa do pozne večerje je italijanski dan prežet s pravili o tem, kako, kdaj, zakaj in s kom si delijo obroke in uživajo v dobrem vinu. In ker se da spremembe prenesti tudi v svoje življenje, vam predstavljamo 10 pravil, po katerih Italijani živijo in jih boste morda želeli sprejeti tudi sami.

1. Naj bo sveže

Tržnica je najboljši prijatelj Italijana, saj vedo, da so sveže sestavine najboljše. Seveda boste v Italiji našli supermarkete, če pa želite najbolj zrele paradižnike, najostrejše sire in najbolj svilnato oljčno olje, pojdite naravnost do vira, to so dnevni in tedenski zunanji trgi po vsej državi. Tudi pri nas lahko obiščete tržnice in si tako tudi popestrite družabno življenje.

Na tržnicah je poleg sveže zelenjave in sadja tudi pestro družabno življenje.

2. Sezona je z razlogom

Čeprav živimo v časih, ko lahko vse leto dobimo skoraj vsako sadje in zelenjavo, to ni vedno tudi dobro. Ravno nasprotno. Italijani prisegajo predvsem na sezonsko sadje in zelenjavo. To je ne le bolj zdravo in bogato z vitamini, pač pa tudi bolj okusno. Želite najboljši paradižnik? Od maja do oktobra ga lahko gojite tudi na svoji okenski polici, od koder nato roma naravnost v vaš lonec ali skledo za solato. Pa letina oljk? To je pozna jesen. Italijani to vedo in v skladu s tem gojijo in kupujejo pridelke.

3. Pravila za kavo

Mmmm, dišeči espresso polepša jutro …

Italijani se med zajtrkom ne družijo, a to še ne pomeni, da ga preskočijo. Njihov zajtrk običajno pomeni, da se odpravijo v kavarno, kjer si privoščijo pravi ekspresso in masleni francoski rogljiček. Pri tem je glavna pozornost namenjena temu, da je kava najbolj kakovostna in pravega okusa, zato vsak lokal ne bo najboljša izbira za to nepogrešljivo črno omamno mešanico. 

4. Oljčno olje je zakon

Če kuhate v Italiji, redko najdete druge vrste olja za kuhanje, kot so olje oljne repice, orehovo itd. Kuhanje z oljčnim oljem je obvezno v vsaki italijanski kuhinji, le v nekaterih primerih ga nadomestijo z maslom. Poskusite naslednjič namesto z maslom narediti piškote z oljčnim oljem. Čarobni so.

5. Kombinacije sestavin

Značilno italijansko kosilo je sestavljeno iz treh delov: najprej so na vrsti sestavine, druge beljakovine in nato zelenjava ali solatna jed. Za večerjo so priljubljene sušene mesnine, olive, artičoke, ki jim sledijo testenine, beljakovine s prilogo in nujna sladica. Ste že lačni?

6. Pijača je združena s hrano

Italijanska kultura pitja je prav tako strukturirana kot kultura prehranjevanja in obe sta medsebojno prepleteni. Italijani pri pitju gledajo, kako lahko izboljša hrano. Običajno tako ne bodo pili vina, preden bodo na mizo prinesli testeninsko jed, saj naj bi jo vino dopolnilo. Z bolj romantičnim italijanskim izrazom bi lahko rekli, da si hrana in pijača namenjeni.

7. Več vrst pitja in prehranjevanja 

Italijanski dan je v celoti zapolnjen s hrano in pijačo. Po kosilu je merenda, zanje prigrizek, za nas sladica, pri čemer na svoj račun pridejo vsi ljubitelji sladoleda. Obstaja tudi aperitiv, ritual pred večerjo s pijačo, kot sta aperol spritz in negroni, namenjena spodbujanju teka skupaj s slanimi prigrizki. Seveda poznajo tudi pijače za po večerji, kot sta amaro ali grappa, ki pomagajo prebaviti obrok in vas spravijo v zaspano razpoloženje.

8. Etiketa kruha

Obstaja izraz fare la scarpetta, ki v prevodu pomeni ‘naredite mali čeveljček’. Toda to v resnici pomeni, da je na mizi vedno tudi svež domači kruh, ki pa ni namenjen prenajedanju pred obrokom, ampak dopolnjevanju jedi, denimo omak. 

9. Namizno vino je več kot fino

Privoščite si lokalno namizno vino. Napačno je namreč mnenje, da je tovrstno vino ‘iz kartona’ slabo. Tudi v Italiji je t. i. vino ‘della casa’ običajno lokalna sorta, in kadar ste pri njih, je največkrat dobro in poceni! 

Dobro jesti. Dobro piti. Uživati življenje! To so pravila, po katerih je vredno živeti.

10. Hrana je za družino

Ena najboljših tradicij, ki navdušuje številne italijanske družine, je tedenski družinski obrok. Značilno je, da se v nedeljo velike družine srečajo in skupaj pripravijo tradicionalne italijanske jedi, ki jih postrežejo z lokalnim vinom. Vsi pod eno streho pripravijo veliko skupno pogostitev in preživljajo čas skupaj. Dobro jesti. Dobro piti. Uživati življenje! To so pravila, po katerih je vredno živeti. In naj to ne velja le za Italijane!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam