Velika lepotna napaka, ki jo velikokrat spregledamo

Želite imeti lepo in zdravo kožo? Ne bo šlo, če so vaši pripomočki za ličenje umazani!

Velika napaka, ki jo marsikdo spregleda, je prav ta, da tudi če skrbimo za svojo kožo in kupujemo še tako drage in kakovostne izdelke za nego kože in ličenje, nič ne pomaga za ohranjanje njenega zdravja, če so naši pripomočki za ličenje umazani.

Pri tem ne mislim samo na čopiče, ampak na vse, kar uporabljamo za nanos ličil, vključno s toaletnimi torbicami in torbicami za čopiče.

Če ste v naglici in nimate čistega čopiča, je vedno bolje uporabiti čiste roke in prste kot umazan čopič.

Tudi tiste, ki za nanos tekoče podlage/pudra uporabljate roke, jih vedno pred tem temeljito umijte in razkužite.

Kaj se dogaja na umazanih čopičih in pripomočkih za ličenje?

Ne glede na vse te dokaze še vedno premalo truda vložimo v čiščenje svojih ličil, čopičev in toaletnih torbic.

Veliko testov je bilo opravljenih s strani stroke, kjer so pod drobnogled vzeli kozmetične pripomočke, čopiče in ličila, pokazalo se je, da so ti pravo gojišče za vse vrste mikrobov, ki lahko izzovejo infekcijo.

Ne glede na vse te dokaze še vedno premalo truda vložimo v čiščenje svojih ličil, čopičev in toaletnih torbic. Ignoriranje nam ne gre v prid. Čez čas se zaradi pogostega stika s kožo na površju le-teh lahko razvijejo bakterije, ki potem izzovejo infekcijo.

Kaj se nam lahko zgodi?

Nekateri stafilokoki, ki so najdeni na ličilih in pripomočkih za ličenje, živijo tudi na zdravi koži, torej z njimi nimamo težav, razen če imate oslabljen imunski sistem.

Od umazanih maskar in črtala za oči lahko dobimo konjuktivitis. In še huje, če nosite leče in z umazanimi ličili prenesete nanje bakterije, lahko dobite keratitis oz. vnetje roženice.

Mikrobi, kot so Pseudomonas aeruginosa in MRSA, lahko živijo v starih ličilih in lahko povzročijo huda vnetja ter celo sepso, ki nam lahko ogrozi življenje.

Še najmanj, kar se nam lahko zgodi, je »zapacana« koža in mozolji.

Torej si je vredno vzeti malo časa in imeti vedno vse lepo čisto, kajne?

Kako čistimo čopiče?

Za čiščenje čopičev nekateri make up artisti uporabljajo šampon ali sredstvo, ki je namenjeno čiščenju čopičev. Jaz najrajši uporabljam organsko trdo milo z olivnim oljem, ki jih dodatno še neguje.

Čopiče čistimo z dlakami navzdol, tako da voda ne teče v ročaj, kar preprečuje uničevanje čopičev in izpadanje dlak. Nanesemo nanje šampon ali jih krožnimi gibi namilimo in podrgnemo po dlani, da naredimo milnico. 

Peremo jih tako dolgo, dokler iz njih ne priteče čista voda in ne odstranimo čistila.

Iz čopičev potem iztisnemo odvečno vodo in nežno obrišemo s čisto brisačo v smeri dlak. Položimo jih na suho brisačo, da se posušijo, in to tako, da so dlake čopiča položene čez rob površine, na kateri se čopič suši. Na tak način bo okoli njih krožil zrak in poskrbljeno bo, da se najhitreje in najbolj »zdravo« posušijo.

Kako pogosto čistiti čopiče (za lastno uporabo)?

Kot make up artist čistim in dezinficiram čopiče po vsaki stranki. Pri čopičih za lastno uporabo naredim izjemo.

Čopiče, s katerimi nanašam tekoče izdelke, kot sta tekoči puder in korektor, čistim dvakrat na teden. Čopiče za suho snov, kot so puder v prahu, suhe sence za oči, rdečilo za lica v prahu, čistim enkrat na teden.

Dlje, kot boste odlašali s čiščenjem čopičev, težje vam bo iz njih odstraniti umazanijo.

Kaj pa ostalo?

Dobro je imeti posebej toaletno torbico za ličila in posebej za čopiče.

Ostale pripomočke, kot so pincete, uvijalci za trepalnice, škarjice, obrišemo s krpico in alkoholom.

Ne pozabite še na toaletno torbico, ki jo je treba tudi oprati in po možnosti dezinficirati. Pazite, da se toaletna torbica dobro posuši, preden vanjo znova pospravite kozmetične pripomočke in ličila. Če jih zaprete v vlažno torbico, potem niste naredili ničesar.

Dobro je imeti posebej toaletno torbico za ličila in posebej za čopiče. Jaz imam čopiče v skodelici, tako da so dlake čopiča vedno obrnjene navzgor. Tako se čopič ne uničuje in dlake so na zraku.

Za konec še misel: Za lepo kožo se je treba potruditi. Naj vam za njeno zdravje in lepoto ne bo nič težko!

Vaša Nepremagljiva Romina

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam