Ste vedeli, kako vse lahko težke kovine vplivajo na naše zdravje?

Zastrupitev s težkimi kovinami je veliko pogostejša, kot si dovolimo priznati, in če mislite, da za vas to ne velja, ker niste izpostavljeni težkim kovinam, pomislite še enkrat. 

 • Če redno jeste ribe, 
 • imate v zobeh amalgamske zalivke ali so vam jih odstranili brez potrebne zaščite,
 • ste bili že kdaj cepljeni, 
 • ste dobili narkozo, 
 • pijete onesnaženo vodo (imate še vedno svinčene cevi),
 • obdelujete zemljo na tradicionalen način, 
 • delate v industriji ali farmaciji ipd., je zelo verjetno, da je v vašem telesu precejšnja količina težkih kovin. Ne nazadnje je minilo dobro desetletje, odkar bencin ni več osvinčen, zemlja pa je še vedno prepojena s svinčenimi hlapi.

Na dejavnike iz okolja skoraj ne moremo več vplivati. Hlapi svinca, voda, polna farmacevtskih in industrijskih odpadkov, cepiva, zobne plombe iz amalgamov, velike ribe iz oceanov … Povsod so težke kovine. 

Ste vedeli, da kit vsebuje toliko težkih kovin in radioaktivnih delcev, da bi moral veljati za nevaren toksični odpadek?!

Poleg naravnega popuščanja ravni hormonov, ki poteka ob procesu staranja, so ravno strupi iz okolja – še posebno težke kovine – glavni dejavniki prehitrega in degenerativnega staranja

. Prav zato je eden prvih preventivnih ukrepov za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni kelacija ali po domače izplavljanje težkih kovin iz telesa.

Epidemija zastrupljanja

V zadnjih dvajsetih letih se je nevarnost izpostavljenosti svincu, živemu srebru in drugim težkim kovinam dvignila na raven epidemije. Zato so agencije, kot je Komisija za varovanje potrošnikov, začele regulativno spremljati vnos teh zdravju škodljivih snovi iz hrane. Seveda pa to še zdaleč ni dovolj. Kljub predpisom nas namreč težke kovine spremljajo dobesedno na vsakem koraku.

Nevarnosti strupov ne smemo presojati le po njihovem specifičnem delovanju, temveč bolj po dolgoročnih učinkih. Zastrupljeni bo imel strupe, ki izzovejo hitre značilne pojave (npr. drisko z bruhanjem) in se potem izločijo in nevtralizirajo, za bolj neprijetne. Mnogo manj pa mu bodo mar strupi, ki takšnih pojavov ne izzovejo, ostanejo pa v telesu in dolgoročno povzročajo degenerativne ali zahrbtne bolezni. 

Prav težke kovine so eden temeljnih vzrokov za:

 • nastanek raka, 
 • bistveno prispevajo k tumorjem možganov (tudi malignih), 
 • okvare ščitnice,
 • pomanjkanje energije,
 • alergije,
 • nevrološke bolezni, 
 • osteoporozo,
 • avtizem, 
 • psihoze, 
 • Alzheimerjevo bolezen, 
 • demenco in Parkinsovo bolezen …

Težke kovine so že v minimalnih količinah zelo nevarne, vendar jih medicina prepozna samo v primeru resnično akutne zastrupitve. Izplavljajo pa se najučinkoviteje in klinično dokazano s kelatorji; aminokislinami, ki jih vežejo nase, tako da telo najlažje in najtemeljiteje izloča. Ker se lahko nalagajo globoko v tkivih in kosteh, je prehitro in invazno izplavljanje lahko nevarno in povzroča še večje zastrupitve, zato je potrebna res temeljita, sicer dolgotrajnejša, vendar ne preveč agresivna kelacija.

Želimo namreč, da pacient ne čuti posledic detoksikacije v obliki glavobolov, pomanjkanja energije, alergij … Zato je najvarnejši način oralni, tekoči kelator v kombinaciji z glutationom, vitaminom C in minerali ter v zadnji fazi, za odpravljanje posledic zastrupitve, še s karnozinom.

Kako na naše telo delujejo težke kovine?

Medtem ko akutna toksičnost težkih kovin vključuje en sam primer zastrupitve, pogosto v industrijskem okolju, je kronična toksičnost težkih kovin zapleteno stanje. Navidezno ga ne opazimo, kljub temu pa nam sistematično izpodkopava zdravje.

Zaradi teže, ki jo imajo kovine, namreč izpodrivajo minerale iz kosti, kar pomeni, da imamo v kosteh težke kovine in posledično osteoporozo, v krvi pa presežek kalcija in obloge žil, kalcinacije sklepov, žolčne ali ledvične kamne. S svojo ‘težo’ pa zasedejo tudi ves prostor okoli celice in tako do nje ne pridejo več življenjsko pomembna hranila, celica pa je zato v zelo slabem stanju.

Najbolj so obremenitvi s težkimi kovinami izpostavljeni naši možgani.

Možgani kot najbolj požrešen organ (tisti mali klobčič porabi več kot 30 odstotkov kisika) nase potegnejo dobro in slabo. Ob tem pa je to edini organ v telesu, ki nima lastne čistilne naprave, ki je sicer razvejana po vsem telesu, a do možganov ne seže. Kot veste, se limfni sistem konča pri glavi. Edino čiščenje se odvija čez noč, in sicer s pomočjo melatonina, ki je – poleg tega, da nas uspava – najmočnejši antioksidant našega telesa.

Vendar je tu še slaba novica. Če ne spite med enajsto in eno ponoči, se ta ne vključi v proces čiščenja. In še slabša novica je, da ob visokem stresnem hormonu kortizolu tudi ne deluje. No, zdaj veste, zakaj so vaši možgani iz dneva v dan bolj in bolj obremenjeni – zastrupljeni s težkimi kovinami.

To pa še ni vse. Kovine vplivajo še na mnoge druge procese. Encimski katalizatorji – elementi v telesu, ki spodbujajo bistvene celične procese – po navadi vključujejo določeno raven mineralov, od katerih pa je odvisno naše psihofizično zdravje. Lahko jih dodajamo, se trudimo na vse mogoče načine, a dokler ne očistimo celic težkih kovin, se minerali zastonj zaletavajo v neprebojni ščit. Zato je prva in prava izbira program s kelacijo težkih kovin.

Kako lahko naredimo test težkih kovin?

Ker so kovine težke in večkrat ležijo tudi v kosteh, naše telo pa jih ni sposobno izločiti po normalnih poteh, jih z urinskim testom ne zaznamo. Edina verodostojna oblika je pregled iz las – mineralogram, ki pokaže težke kovine, kemikalije, zajedavce, kandido itd. in vse, kar telesu primanjkuje – od vitaminov, mineralov do aminokislin, ki pomembno vplivajo na njegovo delovanje. Med samo kelacijo pa že lahko vidimo, ali je telo sposobno izplavljanja in s katero kovino smo obteženi, saj se naredi še provokacijski test iz urina.

Detoksikacija ali ‘kelacija’ je prvi in ​​še vedno, poleg nadomeščanja hormonov, najpomembnejši del vsakega ukrepanja proti staranju.

Kako vplivajo na naše zdravje posamezne kovine?

Arzen, aluminij, kadmij, svinec in živo srebro so težke kovine, ki jih najdemo v našem vsakdanjem okolju in imajo lahko velik vpliv na naše zdravje.

Izpostavljenost arzenu je na primer povezana z utrujenostjo, izgubo las, glavoboli, anemijo, kožnimi izpuščaji, zmanjšanim nastajanjem rdečih in belih krvničk, srčno aritmijo, okvarami ožilja, hipopigmentacijo ter dermatitisom. Dokazano je genotoksičen in rakotvoren in lahko že v majhnih količinah povzroča hude posledice.

Kadmij povzroča toksične učinke na ledvice, okostje in dihalni sistem ter uradno sodi med rakotvorne dejavnike. Lahko se vgradi v posameznikov sistem in ostane v tkivu več let. Ta mineral zmanjša občutek za vonj. Na splošno je v okolju na nizki ravni, toda človeška dejavnost jo je močno povečala.

Izpostavljenost svincu lahko ovira zdravo delovanje možganov in škoduje živčnemu sistemu. Pri otrocih lahko svinec ovira razvoj kognitivnih funkcij, kar povzroča poznejše učne in resne psihične težave, ki jih velikokrat zamenjamo za psihoze. Vendar je ta mineral povezan tudi z anemijo, zmanjšanimi senzoričnimi sposobnostmi in povečano količino sline s posebnim kovinskim okusom.

Amalgamske zalivke in živo srebro so pod drobnogledom številnih raziskav, ki so pokazale, da ima kar 95 odstotkov ljudi z obolenji centralnega živčnega sistema (npr. multipla skleroza, epilepsija, paraliza, migrene) v zobeh amalgamske zalivke. V cepivih se živo srebro uporablja kot sestavina konzervansa timerosala, ki ga še vedno najdemo v veliki količini vseh vrst cepiv, tudi v otroških. Ker je otroški živčni sistem še posebno občutljiv za učinke živega srebra, so strokovnjaki začeli s cepivi povezovati skokovito naraščanje avtizma in drugih motenj v razvoju živčnega sistema. 

Kot drugi elementi tudi aluminij na različne načine prehaja v telo in se v njem kopiči, pri čemer lahko povzroča osteoporozo, izjemno živčnost, anemičnost, glavobole, zmanjšano delovanje jeter in ledvic, pozabljivost, motnje v govoru in izgubo spomina. Strokovni krogi ga zelo pogosto povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo (pri obolelih za njo so v živčnih celicah možganov našli tudi do štirikrat večjo količino aluminija od povprečne).

Če se želite izogniti zastrupljanju z aluminijem, lahko najprej odstranite iz kopalnice vse antiperspirante. Aluminij v njih namreč pomaga preprečevati potenje, pri tem pa ga koža brezskrbno vsrkava in pošilja dalje v kri. Običajni dezodoranti so zato boljša izbira, vendar se v njih lahko znajdejo druge škodljive snovi, zato bo najbolje, da poiščete certificirano naravne izdelke. Drugi najpogostejši vir zastrupitev je žal – voda.

Če domujete na območjih z večjo verjetnostjo prehajanja aluminija v pitno vodo, je priporočljivo, da vodo preverite s testom težkih kovin. Aluminij pa se lahko v telo pretihotapi tudi iz kuhinjske posode in pločevink, folije za živila, gelov za prhanje in zobnih past, pecilnih praškov in ‘obogatene’ hrane (pecivo, rafinirana moka, obdelani siri in celo navadna kuhinjska sol, ki vsebuje sredstvo proti sprijemanju).

Kelacija je zelo učinkovit način razstrupljanja

Kot smo že omenili, je kelator aminokislina, ki veže in odplavlja težke kovine iz telesa. Najvarnejša oblika je tako imenovani kelator EDTA, medtem ko pri ostalih lahko pride do neželenih zapletov. Vnašamo ga oralno, kar traja najmanj 100 do 150 dni. Uspešen protokol vsebuje za boljši učinek še glutation, ki naravno pomaga pri vseh vrstah razstrupljanja, ob tem pa je tudi eden najmočnejših antioksidantov in telesa ne oslabi, kar je sicer pri vseh vrstah razstrupljanja pogost stranski učinek. Ker kelator nase veže tudi minerale, te dodajamo ob vseh postopkih keliranja. Tukaj sta najpomembnejša kalcij in magnezij.

Najbolje je izbrati ionske minerale v sledeh, ki jih naše telo takoj prepozna in vsrka

Za dvig energije in proti oksidativnemu stresu, ki je ob čiščenju še toliko večji in lahko povzroča glavobole, nespečnost ali upad energije, se dodaja tudi liposomska oblika vitamina C. V drugem delu navadno zamenjamo glutation s karnozinom. Njegova naloga je, da popravi škodo, ki so jo telesu naredili strupi, ob tem pa polni sleherno celico z novimi zalogami kisika in nam s tem daje energijo. 

Ob kelaciji pa ne izplavljamo samo težkih kovin, temveč tudi čistimo poapnenje žil. Na Novi Zelandiji vsakega bolnika, preden bi mu operativno čistili žile, najprej kelirajo. Kar pri 90 odstotkih pacientov potem operacija ni potrebna! Zaradi boljše cirkulacije in neobremenjenih celic je zdravljenje z EDTA-kelacijo pokazalo tudi kognitivne izboljšave, konkretno izboljšanje spomina; zajezitev diabetične gangrene, zmanjšanje degeneracije makule, izboljšanje vida in srčne funkcije. V tujini ta postopek izvajajo intravenozno, pri nas žal to ni dovoljeno.

V Futuristic Life medicinskemu centru delamo analize las in preverjamo prisotnost težkih kovin iz urina. Kelacijo in postopke detoksikacije pa izvajamo oralno.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam