Paleo je način življenja in je veliko več kot le hrana! Dejansko je paleo način razmišljanja, gibanja, prehrane in je vpleten v vse nivoje našega bivanja. Na nepremagljiva.si ste že lahko prebrali vse o dieti rajskega vrta oziroma paleolitski dieti oziroma hrani, ki hrani hormone. Članek si lahko preberete TUKAJ.
Pogosto slišimo: si to, kar ješ in ješ, kar kupiš. In če kupuješ le kakovostno hrano – potem tudi ješ kakovostno hrano! Biti Paleo in živeti Paleo – pomeni, da si bister. Ne le v nakupovanju, shranjevanju in pripravi hrane, temveč in predvsem v glavi in telesu nasploh. Le na ta način se izogneš prevelikim kupom odpadkov in neželenim izdatkom.
Paleo načrt in način življenja daje prednost čisti in nepredelani hrani, poživljajoči fizični aktivnosti in pozitivnemu razmišljanju! Fizično aktivnost je potrebno prilagoditi zmožnostim in omejitvam posameznika, čista hrana prečisti telo in misli, zato je ta način življenja primeren (in pomemben) za vsakogar od nas! Paleo je torej celosten pristop, je pot do boljšega, bolj srečnega življenja – da postanemo najboljša različica samega sebe.
Paleo danes je ravnovesje med znanjem in zapuščino naših prednikov, pomešano in začinjeno z vsem znanjem in vsem najboljšim iz 21.stoletja.
Paleo postavlja temelje zdrave prehrane: neokrnjena in nepredelana hrana, zeleno listnata zelenjava, sveža zelenjava brez pesticidov, oreščki, sadje občasno, zmerno in priložnostno, meso domačih živali v prosti reji, domača perutnina zrasla na prostem in meso divjih negojenih rib. Ob tem paleo življenjski slog: vsakodnevno gibanje in telesna aktivnost ob čuječnosti in zvaedanju. Paleo je zares celostni pristop k doseganju boljšega in srečnejšega življenja in postati najboljša različica samega sebe.
To se ne sliši težko, kajne? Samo smiselno je.
VZOREC TEDENSKEGA JEDILNIKA
To je le vzorec jedilnika paleo prehrane, ki je sestavljen iz uravnoteženih paleo prijaznih hranil. Predvsem je zaželeno, da jedilnik prilagodite sebi in svojim osebnim navadam, željam, okusu.
PONEDELJEK
Zajtrk: jajca z zelenjavo, popečeno na kokosovem olju (ali repično olje)
Kosilo: kuhan ali na nizkih temperaturah popečen piščanec (ali solata s piščancem), solata z oljčnim oljem, pest oreškov
Večerja: pleskavica (brez kruha ali lepinje) popečena na kokosovem olju in prelita z maslom, zelenjavna priloga in paradižnikova omaka ali salsa ali gucamole
TOREK
Zajtrk: slanina z jajci, sadje
Kosilo: pleskavica (brez kruha ali lepinje) popečena na kokosovem olju in prelita z maslom – od ponedeljkove večerje
Večerja: Losos počasi pečen na nizkih temperaturah (na repičnem olju) in prelit z oljčnim oljem ter maslom, zelenjavna priloga (špinača v listih, blitva, fermentirano zelje)
SREDA
Zajtrk: Losos počasi pečen na nizkih temperaturah in zelenjava – od torkove večerje
Kosilo: sendvič iz listov mladega zelja (ali solate ali paprike) in kuhane govedine/teletine, kumarična solata
Večerja: mleto piščančje meso z zelenjavo, guacamole in avokado oljem. Nekaj borovnic, malin ali jagod
ČETRTEK
Zajtrk: mehko kuhana jajca z maslom, zelenjava in nekaj sadja
Kosilo: mleto piščančje meso z zelenjavo – od večerje v sredo, lahko tudi še govedina od kosila v sredo, zelenjava, oreški
Večerja: ražnjiči z zelenjavo, kozji sir in zelenjava
PETEK
Zajtrk: kozja skuta z oreški in sadjem
Kosilo: popečen piščanec s kurkumo in z lističi mandljev, zelenjavna priloga (solata)
Večerja: na koščke narezano meso v zelenjavni omaki in sladkim krompirjem
SOBOTA
Zajtrk: jajca z zelenjavo, prelita z maslom
Kosilo: losos, pečen na nizkih temperaturah, zelenjava, avokado
Večerja: piščanec od petkovega kosila ali meso od večerje
NEDELJA
Zajtrk: zelenjavni smuti s semeni konoplje in oreški
Kosilo: goveja juha z jajcem (bujon), goveji carpaccio, zelenjavna priloga
Večerja: piščančje perutničke na žaru, popečena zelenjava in salsa
PRIGRIZKI
Korenček: surov nariban ali narezan
Kumarice
Trdo kuhana jajca
Pest oreškov
Rezine jabolk z nekaj mandljevega masla
Jagode in jagodičevje
Goveje ali piščančje ali zajčje meso domače reje
Paleo kruh