Vprašajte Ivico: Ali so za to, da ne morem shujšati, krivi hormoni?

Spoštovana dr. Flis, v rubriko Vprašajte Ivico pišem zato, ker sem stara 47 let in sumim, da imam težave s hormoni in nikakor ne morem shujšati, oziroma se znebiti maščobnih oblog okoli trebuha in ledvenega predela.

Vse življenje sem bila športnica, aktivna, pazim, da se zmerno in zdravo prehranjujem. Vendar pa sem kmalu po 40. letu začela opažati, da se mi okoli trebuha nabira maščoba, predvsem okoli ledvenega predela. Karkoli počnem, znebiti se je ne morem. V zadnjem letu sem (namenoma) shujšala tri kilograme, izogibam se ogljikovim hidratom, občasno popijem kozarec gin tonica, telovadim, delam vaje samo za ta predel, vendar pa ne gre nikamor. Malo sem že obupana, saj me to res moti, oblačim se v ohlapna oblačila in groza me je poletja, ko bom morala v kopalke. Menstruacijo imam redno in normalno, vendar pa opažam, da sem se ponoči začela potiti, predvsem v dnevih preden dobim mesečno perilo. Zato sem pomislila, da bil morda lahko vzrok v hormonih?  

Odgovarja Ivica Flis Smaka, dr.med., spec.  

Pozdravljeni!

Dejstvu, da se po 40. letu starosti začne naše telo spreminjati, res ne moremo ubežati! Telo se spreminja v vseh pogledih: navzven in navznoter in zlasti se prične upad tvorbe mnogih sestavin, ki so zelo pomembne za dobro delovanje telesa – tako tudi hormonov. Znano in dokazano je, da se zmanjša tvorba estrogenov in ščitničnih hormonov v tem obdobju, vendar ne pri vseh enako. Ob tem ne gre spregledati, da se v tem obdobju običajno zelo izčrpavamo na poslovnem področju, pogosto tudi v domačem okolju. S tem izčrpavamo zaloge kortizola. In prav ta trojček hormonov ali kombinacija le dveh, najpogosteje povzroča težave pri nabiranju sala okoli pasu in še bolj pri topljenju maščobnih oblog.  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam