Vse o razvpitem zdravilu za hujšanje, ki je obnorelo Hollywood

Zdravilo Ozempic za hujšanje je po razkritju mnogih zvezdnikov obnorelo internet, vendar uporabniki opozarjajo, da se realnost jemanja zdravila zelo razlikuje od pričakovanj. 

Ozempic in njegove različice, ki so nekoč krožile izključno v sobah zdravnikov in bolnikov, so v zadnjem letu zavzele vse kotičke interneta, saj z njim hujšajo zvezdniki. V preteklih letih je bilo to zdravilo, ki so ga poznali le bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 in nekaj izbranih hollywoodskih zvezdnikov. Navsezadnje injekcije za hujšanje niso nič novega. Leta 2023 pa že samo ime tega zdravila pri milijonih ljudi po vsem svetu sproži podobe hitrega in enostavnega hujšanja. Toda tam, kjer je nekaj enostavno in kjer se obljublja hujšanje brez diete, se vedno skriva še kaj. 

Za kakšno zdravilo gre in zakaj ga ljudje uporabljajo za hujšanje? 

Ozempic in Wegovy sta imeni za zdravilo, ki ga proizvaja dansko farmacevtsko podjetje Novo Nordisk. Injekcija, ki se vbrizgava enkrat tedensko, je agonist GLP-1, kar pomeni, da posnema hormon, ki se proizvaja v črevesju in se običajno sprošča kot odziv na hrano. Ta hormon uravnava raven sladkorja v krvi in inzulina, stranski produkt tega pa je zmanjšan apetit. 

Izdaja zdravila Ozempic je bila leta 2018 označena za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, potem ko so ga odobrili regulativni zdravstveni organi. Nato je bilo leta 2021 odobreno še zdravilo Wegovy, ki je bilo potrjenoza zdravljenje debelosti. 

Sestre Kardashian in Elon Musk

Družba Novo Nordisk je lani poročala o pomanjkanju zdravila Wegovy, zaradi česar so zdravniki za debelost predpisovali zdravilo Ozempic. To pa je pomenilo, da so bili ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 ostali brez svojih zdravil. Zdravilo Ozempic pa se je začelo imenovati “zdravilo za hujšanje” namesto zdravila za sladkorno bolezen tipa 2. Kmalu pa je našlo pot tudi na trg kozmetičnih salonov, seveda brez dovoljenja. 

Pogosto se govori tudi, da je zdravilo razlog za nenadno izgubo telesne teže Kim in Khloe Kardashian, čeprav sestri to zanikata. FOTO: PROFIMEDIA

To naraščajoče povpraševanje je bilo povezano z zanimanjem za zdravilo, ki je prišlo s strani bogatih in slavnih, saj naj bi ga uporabljali za hujšanje. V eni od epizod komičarka Chelsea Handler pravi, da vsi jemljejo zdravilo Ozempic. Tudi komičarka Rosie O’Donnell, ki sama jemlje Ozempic zaradi sladkorne bolezni tipa 2, je svojim sledilcem na TikToku dala vpogled v to, kako razširjen je ta trend.

Elon Musk je v začetku leta na Twitterju razkril, da je za njegovo nedavno izgubo telesne teže kriv Wegovy, zdravilo, podobno Ozempicu. FOTO: PROFIMEDIA

Pogosto se govori tudi, da je zdravilo razlog za nenadno izgubo telesne teže Kim in Khloe Kardashian, čeprav sestri to zanikata, Elon Musk pa je v začetku leta na Twitterju razkril, da je za njegovo nedavno izgubo telesne teže kriv Wegovy. Morda ni presenetljivo, da je trend zaradi tega prevzel TikTok. Hashtag #Ozempic je presegel 604 milijone ogledov, saj so ljudje dokumentirali, kako so z uporabo omenjenih zdravil izgubili odvečne kilograme.

Kaj pa neželeni učinki zdravila?

Kot vsako zdravilo ima tudi to neželene učinke. Tako zdravilo Ozempic, kot zdravilo Wegovy se najprej odmerjata pri 0,25 mg in se postopoma povečujeta, tako da zdravilo Ozempic doseže 2 mg, zdravilo Wegovy pa 2,4 mg. Med pogostejšimi neželenimi učinki, kot razkriva študija, so slabost, bruhanje, driska, izpadanje las, bolečine v trebuhu in zaprtje. V hujših primerih pa tudi rak ščitnice in odpoved ledvic. 

Resnična zgodba in resnični stranski učinki

Michelle so leta 2017 diagnosticirali sladkorno bolezen tipa 2, že od poznih dvajsetih let pa se spopada z visokim indeksom telesne mase. Leta 2019 je tehtala 232 kg in imela indeks telesne mase nad 30, ko ji je zdravnik predpisal zdravilo Ozempic.

Pri Michelle je povečanje odmerka z 0,25 mg na 0,5 mg v četrtem tednu sprožilo številne simptome, vključno s hudimi bolečinami v trebuhu, bruhanjem, slabostjo in visoko temperaturo. Michelle je zaradi hudih bolečin in nezmožnosti zaužitja hrane prebrala brošuro z varnostnimi informacijami in ugotovila, da so se pri njej pojavili vsi simptomi. Ugotovila pa je tudi, da so njeni simptomi povezani s tveganjem za raka trebušne slinavke,zaradi katerega je umrla tudi njena mama.

Poklicala je svojega zdravnika in povedala, da naslednjega odmerka ne bo vzela. Ker pa je zdravilo Ozempic v obliki injekcij, ji je zdravnik pojasnil, da lahko ostane v njenem telesu do pet tednov. Počakati je morala, da je zdravilo zapustilo njen organizem, in ker ni mogla zadržati nobene hrane, je v kratkem času izgubila 17 kilogramov. Michelle ni imela zdravstvenega zavarovanja, zato ni obiskala bolnišnice, da bi ji postavili diagnozo. Michelle zdaj za svojo sladkorno bolezen uporablja drugo zdravilo.

Kakšna so tveganja v resnici?

Kot je navedeno na zdravilu navedeno, morajo biti posamezniki z debelostjo, ki razmišljajo o zdravilu Wegovy ali Ozempic, pozorni na njegove zdravstvene izjeme, pri čemer številni uporabniki spletne strani TikTok opozarjajo na opozorilo “črna škatla”, ki je najstrožje opozorilo v skladu s predpisi FDA, in spremlja omenjeno zdravilo. Razlog za to je, da je bilo v študijah na podganah ugotovljeno, da je ob jemanju zdravila povečano tveganje za nastanek raka ščitnice. 

Na varnostnih informacijah je navedeno, da so bolniki z redko genetsko boleznijo, imenovano multipla endokrina neoplazija tipa 2, ali družinsko anamnezo posebne vrste raka ščitnice, medularnega karcinoma ščitnice, popolnoma izvzeti iz možnosti uporabe zdravila. Poleg tega vsaka praksa določi svoje kontraindikacije na podlagi klinične presoje. Poleg tega varnostni podatki opozarjajo, da “ni znano”, ali se zdravilo “lahko varno uporablja pri ljudeh z anamnezo vnetja trebušne slinavke. 

Obstajajo tudi zgodbe, ki so dobre

Za iskanje žensk, ki opozarjajo na slabe izkušnje, je potreben le trenutek brskanja po hashtagu #Ozempic na portalu TikTok. Toda za vsako grozljivo zgodbo se najde zgodba o uspehu. Raziskave in osebne izkušnje uporabnikov kažejo, da lahko zdravilo ob pravilni uporabi pri ustreznem bolniku močno izboljša kakovost življenja.  

Z vidika hujšanja ni mogoče zanikati dokazov, da lahko pri mnogih ljudeh deluje. Ista študija, ki opozarja na neželene učinke, je pokazala, da so v 104 tednih odrasli s prekomerno telesno težo ali debelostjo znatno in trajno izgubili telesno težo. Nadaljnja študija pa je pokazala, da je bila povprečna izguba telesne teže po 20 tednih 10-odstotna, pri čemer so tisti, ki so nadaljevali zdravljenje, v naslednjih 48 tednih izgubili še dodatnih 6,9 %, kar kaže na uspeh zdravila tudi kot dolgoročnega orodja za uravnavanje telesne teže. 

Dr. Heather Martin je julija 2022 sama začela izvajati program za uravnavanje telesne teže. Takrat je tehtala 168 kg, njen indeks telesne mase je bil 27,8, imela pa je tri spremljajoče bolezni: visok holesterol, visok krvni tlak in apnejo med spanjem. Slednja pomeni, da se je njeno dihanje med spanjem ustavljalo, kar je potencialno resno stanje, ki lahko prispeva k visokemu krvnemu tlaku, utrujenosti in težavam s srcem. Po treh mesecih zdravljenja z zdravilom Ozempic je prenehala uporabljati masko za apnejo med spanjem in od februarja 2023 ima indeks telesne mase 24,2, kar po sistemu merjenja velja za zdravo težo. 

V podivjanem svetu, v katerem živimo, se trendi spreminjajo vsak dan. Naj se spreminjajo tudi vzorniki, ki živijo zdravo življenje in jih ne skrbi, da imajo veliko sledilcev. Od malih nog so nas namreč učili, da naj se ne igramo z zdravili.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam