Zajčki s pehtranom in skuto

Velika noč je bila v mojem otroštvu zelo pomemben praznik in od vsega sem se vedno najbolj veselila izdelovanja pirhov oziroma pisanic ter velikonočnega zajtrka oziroma mamine omamno dišeče domače potice.

Moja najljubša potica je bila in je še danes pehtranova potica, ki ji pri nas radi rečemo kar »pehtranka«. In kadar sem v tem velikonočnem obdobju bolj na tesnem s časom ali pa si zaželimo z otroki ustvarjati v kuhinji, najraje pripravimo enostavne pehtranove zajčke s skuto, ki po okusu in strukturi testa spominjajo prav na pehtranko oziroma so kar precej priročna bližnjica do famozne kraljice pehtranove potice.

Testo za zajčke je klasično kvašeno, odišavljeno s pehtranom, skuto in ostalimi dobrotami, zajčki pa so izrezani z modelčkom za piškote. Priprava je popolnoma preprosta in hitra, otroške ročice zajčke z lahkoto izdelujejo, veselje pri tem pa je nepopisno, sploh ko iz pečice prijetno zadiši po pehtranu in kar težko je dočakati, da se puhasti in dišeči zajčki popolnoma ohladijo. Če nimamo modelčka za piškote v obliki zajčka, lahko iz testa oblikujemo zajčke po svoji domišljiji, saj je testo izredno prožno, pri tem pa zabave zagotovo ne bo zmanjkalo.

Pri izrezovanju z modelčkom ostane nekaj testa, ki ga lahko preprosto zvijemo v polžke ali kakšno podobno obliko ter na ta način testo v celoti racionalno porabimo.

Sestavine (približno 25 zajčkov, narejenih z modelčkom dolžine 6 cm):

  • 350 g gladke moke
  • 150 ml mleka (mlačnega)
  • 2 žlici sladkorja
  • 4 g suhega kvasa ali 14 g svežega kvasa
  • 1 jajce, plus beljak
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 2 žlici skute
  • 1 do 2 žlici sesekljanega pehtrana (po možnosti svežega)
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 1,5 žličke soli

Ostale sestavine:

  • 1 rumenjak zmešan z žlico mleka ali vode (za premaz)
  • Suhe brusnice ali rozine (za zajčkovo oko)

Priprava:

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
  2. Ob strani v moko dodamo še sol in preostale sestavine.
  3. Testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane gladko, prožno in na otip malce lepljivo.
  4. Posodo s testom pokrijemo in pustimo stati približno 1 uro, da testo vzhaja za še enkrat toliko. 
  5. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini nežno razvaljamo za prst debelo in z modelčkom za piškote v obliki zajčka izrežemo poljubne zajčke ter vsakemu posebej z rozino ali brusnico naredimo oko.
  6. Zajčke zlagamo na pekač obložen s papirjem za peko in jih pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati še približno 15 minut.
  7. Nato jih nežno premažemo z rumenjakom zmešanim z mlekom ali vodo.
  8. Pečico segrejemo na 200 stopinj ter zajčke na tej temperaturi pečemo približno 10 minut.

Še več Jasmininih receptov najdete na yaska.si.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

Pomlada prinaša barve. Tudi ko gre za ličenje! 

V petek vas bo v nabiralnikih čakala knjižica, ki jo je pripravila Romina Regvat
V njej pa je opisala 10 najbolj vročih trendov ličenja za tople mesece.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam