Zakaj je uspeh zakona odvisen od spolne želje žensk

Danes bo beseda tekla o povezovanju parov preko spolnosti in kaj se zgodi, ko se pogostost spolnih odnosov zmanjša.

Zakonska zveza je namreč zasnovana tako, da utrdi trajnost odnosa, vendar mnogi zakonci postanejo nezadovoljni s svojim zakonom. Raziskovalci so odkrili potencialni vir tega nezadovoljstva, ki je neusklajenost v načinu, kako se spolne želje parov sčasoma spreminjajo. Predebatirali bomo zanimivo raziskavo, ki je preverjala povezavo med zadovoljstvom v zakonu in spolno slo partnerjev. Pri naši strokovnjakinji Meliti Kuhar pa smo preverili, kako poskrbeti, da med vsemi obveznostmi ne pozabimo na spolno slo.

Raziskovalci so ocenjevali spolno željo heteroseksualnih novopečenih parov, zakonsko zadovoljstvo, pogostost spolnih odnosov in druge dejavnike, kot so stres in depresivni simptomi. Beležili so tudi, ali so mladoporočenci imeli otroke. V dveh študijah so raziskovalci ugotovili, da je bila raven spolne želje žensk v povprečju ne le nižja kot pri moških na začetku zakonske zveze, ampak tudi veliko bolj spremenljiva kot pri moških. Moška spolna želja je bila v času trajanja obeh študij višja in bolj konstantna kot pri ženskah. Ena študija je trajala eno leto, druga pa štiri leta.

Ženska spolna sla in zadovoljstvo v zakonu

Poleg tega je upadanje spolnega poželenja žensk napovedovalo upadanje zadovoljstva v zakonu pri obeh članih para. Zanimivo je, da čeprav se je spolna želja žensk sčasoma zmanjšala, se pogostost spolnih odnosov parov ni zmanjšala, kar kaže na to, da so ženske verjetno sodelovale pri spolnih odnosih, tudi če si jih niso najbolj želele. Ker so bili ti podatki zbrani v daljšem časovnem obdobju, so avtorji lahko ocenili tudi obratno možnost – da upadanje zakonskega zadovoljstva napoveduje manjšo spolno željo. Vendar podatki tega niso potrdili.

Pri tistih parih, ki so med raziskavo postali novopečeni starši, se je spolno poželenje žensk še bolj zmanjšalo, vendar je spolno poželenje moških še vedno ostalo stabilno. Vendar pa avtorji poudarjajo, da glede na to, da je bil upad opazen tudi pri parih brez otrok, starševstvo ni edini izziv za spolno poželenje žensk in zakonsko zadovoljstvo parov.

Avtorji študij so prišli do zaključka, da spolno poželenje žensk morda ne deluje le zato, da bi olajšalo razmnoževanje, temveč tudi zato, da bi omogočilo povezovanje parov. Domnevajo, da ko se pari poročijo, ženske morda ne čutijo več tako močne potrebe po spolnosti, da bi zavarovale svojo vez z možem.

Neskladje spolne sle partnerjev v zakonu

Raziskovalci opozarjajo, da sta bili obe študiji omejeni na heteroseksualne pare, in navajajo, da je neskladje v spolni želji morda manjši izziv za istospolne pare. Poleg tega so bili vsi ti pari mladoporočenci, zato avtorji menijo, da se lahko te korelacije spremenijo pri starejših parih ali pri parih, ki niso poročeni.

Raziskovalci so premalo proučevali dejavnike, ki bi lahko preprečili upadanje spolne želje žensk, kot so večja pripravljenost na izpolnjevanje partnerjevih spolnih potreb, prepričanje, da je za seks v zakonu nujen, in pričakovanje, da bo spolna želja nihala. Poudarjajo tudi, da je neusklajenost spolne želje pri parih normalna in značilna ter da bi pari morda želeli ta vprašanja obravnavati s terapevtom.

Kaj o spolni sli pravi strokovnjakinja

Za mnenje o spolni sli smo vprašali tudi našo Melito Kuhar, ki je strokovnjakinja za partnerske odnose, osebno rast, družinske odnose in vzgojo otrok. Zanimalo nas je predvsem, kako uskladiti spolno slo in kako spolnost ohranjati skozi zakon. Kako torej poskrbeti, da med vsemi obveznostmi in utrujenostjo ne pozabimo na spolno življenje?

Odgovorno. To je moj najbolj preprost odgovor. Kaj to pomeni? Spolnost je izjemno vitalen in pomemben del zdravega partnerskega odnosa, saj daje obema partnerjema potrditev, da se vidita, se upoštevata in si dajeta pozornost tudi preko posteljnih uživanj. Spolna sla je primarna fiziološka človekova potreba, torej nekaj, kar nam je dano po naravnem ustroju. Oba spola jo občutita, vsak na sebi lasten način. Grozovita škoda se dela, ko posameznik zatira svojo spolno slo oziroma jo zanika, zavira ali si ne prizna, da je lahko ravno spolnost tisti zdravi ventil za nabrane napetosti.

Živimo v ponorelem svetu, polnem službenih izzivov, družinskih dram in pogajanj, odnosi so krhki in komunikacija v živo je postala podložnik vsej digitalni tehnologiji, ki nas je naredila za svoje sužnje. Torej, vsaj zvečer, ko se vse umiri, ko otroci spijo in je posoda v pomivalcu, ugasnite »teženje« na televiziji, mobitele dajta na letalski način in se posvetita eden drugemu. 

Kaj bi svetovali paru, ki težko pozabi na obveznosti?

Naredita si piknik v dnevni sobi, svečke, prijetna glasbica, pozabita na vse obveznosti jutrišnjega dne in bodita zgolj v temle trenutku tukaj in sedaj. Osvajajta se, smejta, obujajta prigode z vajinih spoznavnih srečanj, ne bodita »zatežena« in namrgodena človeka, polna »bednih« izgovorov!

Takšno nežno medsebojno osvajanje lahko prav prijetno in zlagoma vodi v ljubljenje in iskrenje od užitkov. Privoščita si jih. In dajta si v skupne koledarje postavko »najin piknik v dnevni sobi« vsaj dvakrat na teden. Sem prepričana, da bosta z malo vztrajnosti in rednih udeležb na teh ljubkih »piknikih« sčasoma našla tudi ustrezen ritem ljubljenja. S tem bosta krepila vajin partnerski odnos, ki bo cvetel, še bolj pa bo močna vajina ljubezen.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam