Obstaja res prikupen razlog, zakaj nas psi spremljajo v kopalnico

Poskušate si privoščiti nekaj sekund miru in tišine, ko sedite na porcelanastem prestolu, a nenadoma začutite nekaj mehkega in kosmatega pri svojih nogah.

Zdaj vam liže nogo. Ja, to je vaš kuža, ki se skoraj skriva v vaših hlačah. In čeprav imate svojega psa do obisti radi, je to vedenje precej nenavadno, navsezadnje ni tako, kot da bi zapustili hišo, kajne? Zakaj vam torej psi sledijo v kopalnico? 

Zakaj psi hodijo za nami v kopalnico?

Preprosto povedano, vaš kuža vam sledi v kopalnico, ker se vas ne more naveličati. To je podobno kot pri tistem nekdanjem fantu, vendar brez nenehnega pošiljanja sporočil ali neskončnih FaceTimov. Poleg tega so desetkrat bolj mehki in ljubki za božanje. Glavni razlog, zakaj nam psi sledijo v kopalnico, je, da so radi tam, kjer smo mi. Psi so družabne živali, kar pomeni, da je druženje z njimi resnično naravno vedenje. To je del tega, kar jih dela tako fantastično zveste družabnike.

Se vam zdi predobro, da bi bilo res? 

Strokovnjaki poudarjajo, da psi sploh nimajo pojma, kaj je kopalnica in kaj počnemo v njej, zato njihov cilj ni le strašljivo opazovanje, kako opravljate svoje posle. Z vsem srcem si želijo biti v vaši bližini. Poleg tega nikoli ne veste, kdaj lahko napade strašna kopalniška pošast, in če se to zgodi, vas bo vaš najboljši prijatelj zaščitil. ☺

Ali naj vas sploh skrbi?

Na splošno ni nič zaskrbljujočega, da vam vaš pes sledi, ko greste na veliko potrebo. Gotovo je lahko nekoliko nadležno, vendar je večinoma povsem normalno. Če pa se zdi, da je vaš kuža resnično vznemirjen, vedno ko se odločite za dolgo kopel, ga boste morda morali peljati k veterinarju. To, da vas spremlja v kopalnico, samo po sebi še ne kaže na resno stanje. Če pa se vaš pes ob ločitvi od vas, tudi za kratek čas, kot je na primer odmor v kopalnici, obnaša zaskrbljeno, je to lahko znak separacijske tesnobe ali separacijske stiske. Znaki in simptomi separacijske anksioznosti ali stiske vključujejo nenehno skomiganje, vokalizacijo, hojo, pretirano lizanje, uriniranje ali iztrebljanje med vašo odsotnostjo. 

Kako naj psa prisilim, da s tem preneha?

Če ni nobene osnovne bolezni, lahko psa preprosto naučite, da ostane na mestu, ko želite oditi na stranišče. Kužka enostavno zamotite, da ostane in se ukvarja z nekim predmetom oz. igračko, in vas ne spremlja na stranišče. V bistvu dajte svojemu psu nekaj zabavnega, s čimer se lahko ukvarja, medtem ko ste v kopalnici. Ne glede na to, kaj boste izbrali, poskrbite, da bo to dejavnost, ki bo trajala ves čas vaše odsotnosti, in da to ne bo nekaj, kar bo lahko prinesel s seboj v kopalnico. Ko končate v kopalnici pa to igračko pospravite. Če se bo vaš kuža vseeno zleknil pod vaše noge, ko boste na stranišču, s tem ni čisto nič narobe.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam