Zakaj nastanejo boleče kalcinacije

Kalcij igra v našem telesu pomembno vlogo in je ključnega pomena za zdravje. Če pa pride do plastenja kalcija (odlaganja na sklepe ali žilne stene), govorimo o kalcinaciji.

V tem primeru povzroča težave in prihaja do bolečine na različnih delih telesa. Bolečine vodijo do bolezenskih stanj, ki so moteča, h katerim je treba pravilno pristopati in se posvetiti vsakemu posebej. 

Vzrok za nastanek

Kot lahko sklepamo že iz imena, vemo, da je glavni krivec za kalcinacijo v telesu kalcij. Čeprav je ta v človeškem telesu izredno pomemben mineral in ima pomembno funkcijo, lahko predstavlja tudi veliko težavo. Bistven je za nemoteno prevajanje živčnih impulzov, odgovoren za mišično krčenje, normalno delovanje srca, pravilno strjevanje krvi, celično ravnovesje … Pri vseh pozitivnih lastnostih, ki jih navajam, ne bi nikoli pomislili, da lahko prinaša tudi nemalo preglavic. Če se začne nalagati na različna tkiva (mišice, sklepi), lahko privede do težav. Kalcinacija se začne pojavljati na različnih mestih v telesu, lahko pa nastane po raznih poškodbah (po navadi pri udarcih, kadar pride do hematoma in posledično kalcinacije na tem predelu).

Kje se najpogosteje pojavljajo?

Rame so najbolj problematičen predel kalcinacije, saj gre za najbolj gibljiv sklep človeškega telesa. Običajno pride do manjših degenerativnih poškodb, ki se zacelijo s kalcinacijo, in če je ta velika, vodi v raztrganine in pozneje bolečino oz. nefunkcionalnost sklepa (omejeno gibanje, mišična slabost).

Kalcinacija lahko v mirujočem stanju ne povzroča težav, tako jo odkrijejo naključno pri rentgenskem slikanju, lahko pa povzroča težave pri določenih gibih (dvig roke nad glavo ali za hrbet).

Kadar kalcinacija v rami preide v akutno bolečo ramo, se v ortopediji poslužujejo kortikosteroidnih injekcij na področje okrog sklepa in v 90 odstotkih človeku olajšajo težave.

Kolki so mnogokrat zelo izpostavljen del telesa, kjer se lahko pojavi kalcinacija zaradi operacije po menjavi kolkov, dednih boleznih kolkov, pri putiki ali revmatoidnem artritisu. V primeru simptomatskih kalcinacij je klinična slika lahko zelo podobna išiasu ali obrabi kolka.

Koleno je prav tako izpostavljen del telesa, kjer se kalcinacija pojavlja na notranji strani kolena.

Tudi koleno je tisti del telesa, kjer se pojavlja kalcinacija.

So pa odkrili veliko primerov kalcinacije tudi na rebrih ali v obliki ledvičnih kamnov, ki so pravzaprav ena od oblik odlaganja odvečnega kalcija. Pri aterosklerozi pa se kalcinacija odlaga na žilno steno, kar odkrijejo na rentgenskih slikah, a ni nujno, da povzroča težave. V tem primeru se na rentgenski sliki sklepa, kosti oz. hrbtenice vidi kalcinirana stena žile. 

Je kriva lahko hrana?

Priporoča se uravnotežen življenjski slog.

Raziskave kažejo, da sama hrana ni vzrok za nastanek kalcinacij, kar pomeni, da uživanje hrane z visoko vsebnostjo kalcija ne bo privedlo do kalcinacije v telesu. Priporočeno pa je uživanje sadja ter zelenjave, malo zdravih maščob, veliko polnozrnatih živil. Odsvetujejo sol in slane izdelke, sladkor in sladke jedi, rdeče meso ter transmaščobe. Priporoča se torej predvsem uravnotežena prehrana z živili v odmerkih po zdravi pameti, sezonsko in lokalno pridelana hrana ter redna telesna dejavnost, ki je za zdravje bistvenega pomena.

Kdaj in pri kom se pojavi?

Najpogosteje se pojavi med 30. in 60. letom ter večinoma pri ženski populaciji. Bolečina pa je povezana tudi z vzdraženostjo subakromialne burze (blazinica, ki jo imamo na večini pregibov in leži pod akromialnem delu med mišico supraspinatus in akromiomom). Ravno zato diagnozo kalcinacija rame spremlja še diagnoza burzitis (vzdraženost blazinice burze).

Kako si pomagati?

Zakaj so nekatere kalcinacije boleče, druge pa ne, in zakaj nekatere obstoječe kalcinacije kar naenkrat postanejo boleče, ni znano. Odpravljajo oz. zdravijo jih s klasično fizioterapijo, rednim izvajanjem vaj, vtiranjem mazil pri masažah, lahko z udarnimi globinskimi valovi (ESWT – extracorporeal shock wave therapy), z injekcijami ali operacijo (artroskopijo).

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam