Zdrav način življenja ne bi smel biti samo novoletna zaobljuba!

Kolikokrat se vprašate, kako ste? Kako se počutite? Naredite dovolj za svoje zdravje, za telo, dušo in počutje? 

Vsakodnevne obveznosti, stres, šolanje od doma, delo od doma, dan na dan novice, ki nas vržejo iz tira, in nihanja razpoloženja. Nepremagljive, na to se nikakor ne smemo navaditi! Krizna situacija je namreč lahko tudi priložnost, da naredite še več zase in za svoje zdravje.

Nepremagljive so vam pripravile kup člankov in uporabnih e-knjižic, ki jih najdete TUKAJ. Če pa Vse to, da smo se naučile postaviti na prvo mesto. Zdaj pa je čas za nadgradnjo! Redno skrbeti zase nam bo uspelo le, če skrbno negujemo tudi odnos s seboj, s svojim telesom in odnose z drugimi. Če nas je koronska kriza kaj naučila, nas je to, kako pomembno je, da ostanemo zdravi in smo v dobrem odnosu z vsem, kar smo in kar nas obdaja. 

Vse težave in izzive lažje in hitreje rešimo, če smo spočite, zdrave in zadovoljne s seboj. 

Dobro zdravje in zdravi odnosi so recept za življenje z manj stresa. Za vse konkretne nasvete bodo poskrbele naše nepremagljive strokovnjakinje, vsaka na svojem področju, jaz pa sem tu, da vas motiviram in brcnem v rit – pa če vam je to všeč ali ne.

Ključ je v zmernosti

Tudi pomisliti ne smem, kako je, kadar me kaj boli. Tudi, če so to samo mišice po malo bolj intenzivni vadbi. In že samo misel na to, da bi zbolela, me spravi v stres. In verjamem, da nisem edina. Zato je skrb zase, za svoje telo in za to, da tudi v teh časih ohranjam zdravo pamet, zelo dobra protistresna terapija.

Vedno se mi je zdelo zanimivo, da se med recimo novoletnimi zaobljubami na prvem mestu skoraj vedno znajde tista: »Živela in jedla bom bolj zdravo.« To bi morala biti zaobljuba za vse življenje in nekaj samoumevnega! Tako kot oktober ni edini mesec, ko se moramo posvečati zdravju svojih dojk, in februar edini mesec, ko nas pokonci drži ljubezen, in tako naprej. :):

Pa ne razumite narobe, nisem totalna obsedenka z zdravim načinom življenja. Rada spijem dobro penino, kaj dobrega pojem in ne gledam na to, kako zdrava je jed, rada kakšno nedeljo preležim na kavču pred televizijo in spijem kakšne tri kave, si včasih dovolim, da mi pride kakšen odnos ali situacija preveč do živega in to premlevam ter se obremenjujem. Življenje pač s seboj prinaša različne izzive in težave, temu se ne moremo izogniti.

Ampak ključno je to, da se znam pravočasno ustaviti, da sem zmerna in vem, kaj je pri meni na prvem mestu – to, da se počutim dobro. Pa naj bo to zjutraj, ko se zbudim lepo naspana, po kosilu, ko me zaradi pretiravanja ne tišči v želodcu, po telefonskem pogovoru s kakšno prijetno osebo, s katero imam lep odnos in me napolni z energijo, po treningu, na katerem sem dala vse od sebe, po super vikend zmenku, ki si ga v normalnih razmerah z možem privoščiva enkrat mesečno … 

Skrb za zdravje je v resnici enostavna …

Za zdravje lahko največ naredimo same – opazujemo svoje telo, si redno pregledujemo dojke, znamenja, obiskujemo ginekologa, skrbimo za ustno higieno, si vsaj vsake toliko izmerimo krvi tlak, preverimo krvno sliko … Jaz sodim med tiste, ki jih že ob najmanjši spremembi zagrabi panika. To sem na žalost podedovala po mami in vedno, kadar se zaradi tega delam norca iz nje, se mi to zagotovo vrne, tako da sem se naučila držati jezik za zobmi. Zelo dolgo sem recimo odlašala s samopregledovanjem dojk, zato ker me je bilo strah, da bi kaj zatipala. Res sem potrebovala kar nekaj časa in pogovorov s seboj, da sem se prepričala, da ne bo nič drugače, če bom vse skupaj ignorirala. 

Mislim, da nam je vsem jasno, zato ne bom dolgovezila: skrb za zdravje je v resnici zelo enostavna. Redno gibanje, kakovosten spanec, pozorne bodimo na to, kaj jemo, s kom se družimo, predvsem pa je ključno, da poznamo in poslušamo svoje telo. 

  • Poskrbite, da boste dobro spale. Zadnje leto, ko vstopam v drugo polovico štiridesetih, opažam, da se je moje spanje spremenilo. Vedno sem spala dobesedno kot ubita vso noč, zdaj pa se mi zdi, da je moj spanec vedno bolj rahel in čas, ko spim trdno, vedno krajši. Zato sem začela posvečati več pozornosti temu, da dobro spim. Zvečer se izogibam hrani in alkoholu (no, vedno ne gre, ha, ha, in takrat mi je vedno, ampak vedno žal, da sem prekršila to pravilo), spalnico dobro prezračim, imam vlažilec zraka … Za začetek je to že nekaj, kar se pozna tudi na kakovosti spanja in počutju naslednji dan. 
  • Gibajte se v prvi vrsti, da se boste počutile dobro, koristilo bo tudi vašemu duševnemu zdravju, da vam bodo obleke stale lepše, pa bo samo prijeten stranski učinek. Najdite vadbo, ki vam ustreza, ne mučite se na primer s tekom, če vam je vsakokrat odveč, da si morate obuti superge in se odpraviti na en krog. Na spletu najdete toliko vrst vadbe, da vam bo ena zagotovo ustrezala. Bodite prijazne do svojega telesa, saj se vam bo to s hvaležnostjo vrnilo. 
  • Naj vam postane pomembno, da jeste hrano, ki vam daje energijo, vas dobesedno nahrani in podpira vaš imunski sistem. Vsakokrat, ko vas zamika, da bi zajeli zvrhano žlico nutelle (in vse vemo, da ne ostane samo pri eni), se ustavite in pomislite, kako vam bo to koristilo. 

Samo James Bond živi dvakrat in mačke imajo devet življenj, vsi ostali pa imamo na žalost samo eno. Drage nepremagljive, izkoristite ga na polno! 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam