Ste preboleli covid in še čutite posledice? Potem si morate prebrati to!

Leto dni po začetku epidemije je Svetovna zdravstvena organizacija dodala covidni bolezni še eno oznako, in sicer ‘postcovidni sindrom’. Na listi teh bolnikov se namreč znajde vsaj eden od desetih obolelih, ki ima po dvanajstih tednih po bolezni še vedno večje ali manjše zdravstvene težave.

Opredelili so številne simptome, ki jih lahko obravnavamo kot resna stanja ali slabšo kakovost življenja ogroženih posameznikov. V tujini se številne klinike ukvarjajo samo s temi pacienti, v Sloveniji pa se prva takšna ambulanta rojeva na Futuristic Life.

Ste preboleli covid?

In imate težave z dihanjem, palpilacije srca (neenakomerno bitje srca), glavobole, slabši spomin, slab imunski sistem, bolečine v mišicah, pomanjkanje energije, depresijo, nespečnost …?

Raziskave kažejo, da veliko pacientov čuti posledice covida še mesece po tem, ko so ga preboleli.

Komu bi program koristil?

Upoštevajte, da ta program NI namenjen tistim, ki so imeli nedavno pozitiven test na covid-19 ali ki trenutno kažejo simptome bolezni. 

Bolniki, ki so potrebovali intenzivno nego več kot nekaj dni, imajo po odpustu iz bolnišnice pogosto večje telesne, kognitivne in duševne potrebe. Nekatere od širših težav, s katerimi se soočajo, vključujejo:

  • razgradnjo srca in ožilja ter mišično-skeletnega sistema,
  • palpilacije, razbijanje srca,
  • pljučno embolijo (PE) ali oteženo dihanje,
  • depresijo, tesnobo in posttravmatsko stresno motnjo.

Ker je covid-19 večsistemska bolezen, opažamo bolj subtilne težave pri bolnikih, ki so bili manj prizadeti in so simptome obvladovali doma, vendar imajo zdaj stalne težave, kot so:

  • bolečine in nelagodje v mišicah,
  • glavoboli, slaba koncentracija,
  • težave z dihanjem in vzdržljivostjo,
  • oslabljen imunski sistem,
  • kronična utrujenost.

Kako potekata diagnostika in terapija

Nihče nima enakih posledic covida-19, zato naš zdravnik program terapije popolnoma prilagodi posamezniku glede na njegove simptome, krvno sliko, rentgen pljuč ali spirometrijo, po potrebi pa tudi pregled srca in ožilja. Program je namenjen lajšanju simptomov in izboljšanju moči in avtofagije (samozdravljenja telesa). Večji del programa temelji na intravenoznem dodajanju različnih nutrientov, ki podpirajo oslabljene funkcije.

Večji del programa temelji na intravenoznem dodajanju različnih nutrientov, ki podpirajo oslabljene funkcije.

Stroški programa

Nekateri bolniki bodo morda potrebovali le štiri terapije, ki potekajo enkrat tedensko, drugi pa več časa z nami, zato se za popolne informacije o stroških programa obrnite neposredno na našo ekipo. Pravi izračun pa boste dobili šele po posvetu z zdravnikom.

Kdo vas bo spremljal?

Sodelujemo z več zdravniki. Prvi, ki vas bo sprejel in prebral vašo krvno sliko, bo doktor, specializiran za kardiologijo in interno medicino. Spirometrijo in rentgen pljuč bo pregledal pulmolog, dobili pa boste tudi nasvete za dihalne tehnike. 

Več informacij najdete TUKAJ.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam