10 nasvetov, kako dobro spati v vročini

Poleti navadno vlečemo iz omar ventilatorje, povečujemo pihanje klimatske naprave in poskušamo maksimalno ohladiti svoje prostore, vendar ni nobenega zagotovila, da bomo uspešni.

Kombinacija vročine v spalnici in visoke zunanje temperature lahko uniči naš urnik spanja.  Ležimo budni v postelji, mečemo odejo od sebe in jo spet vlečemo nazaj … Seveda vmes pogledamo še na uro. Spanje v vročini je nedvomno neprijetna izkušnja. Kljub temu je mogoče poleti dobro spati, hitro zaspati in celo premagati dnevne temperature. V nadaljevanju vam razkrijemo, kako spati v vročini in katere napotke je treba upoštevati.  

Kako spati v vročini

1. Privoščite si vročo prho

Zdi se, da je to zadnja stvar, ki bi jo želeli početi, če iščete načine, kako se ohladiti v vročinskem valu. Če zunaj ni zelo vroče, si eno do dve uri pred spanjem privoščite 10-minutno vročo prho. To vas namreč ohladi, saj se proti koncu dneva temperatura vašega jedra, vključno z možgani, zniža, kar vam pomaga zaspati. 

2. Pustite odprta okna 

Čeprav obstajajo argumenti za zapiranje oken in vztrajanje pri drugih tehnikah hlajenja, zlasti če je sezonaalergij, ampak to je eden najboljših načinov, da poskrbite, da v spalnico pride vsaj malo vetra. Pred spanjem in med njim imejte okna odprta. Če je zunaj hrupno, lahko uporabite čepke za ušesa.

3. Ugasnite luči in druge naprave

Približno eno uro pred spanjem ugasnite luči in vse elektronske naprave v svoji sobi. Čeprav morda oddajajo le majhno količino toplote, je vse skupaj pomembno, ko poskušate spati v vročini. Priključene naprave in žarnice oddajajo toploto in prispevajo k splošni temperaturi prostora. Če vse izklopite, je to bolje za okolje in preprečuje modro svetlobo, zaradi katere ste lahko bolj budni. Iz spalnice odstranite vse prenosne računalnikein telefone, da vas ne bodo motili, če se ponoči zbudite.

4. Pijte veliko vode

Vsi vemo, da je voda nujno hranilo za telo, vendar je v vročini bolj kot kdaj koli prej pomembno, da ostanemo hidrirani – tudi ponoči. Ne le, da ustrezna hidracija pomaga pri mazanju sklepov in blaženju občutljivih tkiv čeznoč, ampak vam lahko pomaga doseči tudi padec temperature telesnega jedra, kar pomaga, da boste lažjezaspali. Na nočni omarici imejte vedno majhen kozarec vode ali stekleničko, ki jo vsak večer napolnite.

5. Delajte na svoji rutini spanja

Včasih je učenje, kako bolje spati v vročini, tako psihološki kot fizični proces, zato svoj um naravnajte na dober spanec tako, da vzpostavite rutino ohlajanja. Če čutite, da vam je vroče in ste že pred spanjem lepljivi od vročine, ohranite nizko temperaturo v prostoru in pojdite v posteljo z vlažnimi lasmi.

6. Roke in noge naj ne bodo pokrite

Skrivnost uravnavanja telesne temperature je v tem, da ohranjate telo toplo, vendar zadenete osrednje pulzne točke, kot so glava, vrat in zapestja. Ne le, da vam bo zaradi tega v tistem trenutku bolj hladno, ampak vam bo to, da okončine ostanejo zunaj pokrival, pomagalo pri tem, kako ponovno zaspati, če se zbudite sredi noči, saj vam ne bo prevroče. Če bodo ti ključni predeli hladnejši in oddaljeni od vročine pokrival, bo to pomagalo znižati temperaturo vašega jedra. 

7. Na točke pritiska položite mokro flanelo

Še en odličen način ohlajanja je, da hladno vodo spustite čez flanelo in si jo položite na točke pritiska. Če hladno flanelo položite na glavo, vrat in zapestja, se bo telesna toplota hitro zmanjšala, saj se bo kri, ki kroži po telesu, učinkovito ohladila, kar vam bo pomagalo, da se boste hitreje ohladili.

8. Izberite drugo odejo

Če želite imeti poleti odejo, izberite takšno, ki je primerna za vroče dni. Številne najboljše odeje so primerne tako za hladnejše kot za toplejše mesece in tako zapolnijo vrzel med letnimi časi. Če poleti uporabljate odejo, izberite takšno, ki je za poletje. Če ne želite kupiti druge odeje, se poskusite pokriti samo s prevleko. Le ta naj bodo iz naravnih materialov, izogibajte se umetnim materialom.

9. Razmislite o svojem ležišču

Čeprav si vsi ne bomo mogli privoščiti novega ležišča takoj, ko se spremenijo temperature, je vredno razmisliti o ležišču, ki je primerno za vroče noči. Uporabljajte ležišče in vzglavnik, ki odvaja toploto in znoj. Na splošno so vzmetnice z vzmetjo in hibridne vzmetnice pri tem boljše od vzmetnic iz pene, vzglavniki pa morajo biti izdelani iz materialov, ki dihajo. 

10. Zamenjajte rjuhe

Ko gre za posteljnino in poznavanje spanja v vročini, so najboljše rjuhe iz evkaliptusovega lesa, bambusa ali svile. Ko vam postane prevroče, to lahko zmoti vaš spalni vzorec in povzroči zaspanost, zato je pomembno, da izberete tkanino, ki se uravnava po telesu. Izogibajte se bombažu, saj ta zadržuje vlago in toploto.

Egipčanski bombaž je še en material, iz katerega so narejene najboljše rjuhe, saj je še posebej lahek in zračen. Egipčanski bombaž v svetlih barvah pa je še korak višje. Na temperaturo lahko namreč vplivajo tudi barve posteljnine, pri čemer so svetle barve, kot sta svetlo modra in rožnata, v samem vrhu, saj sta lažji od temnih barv.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam