11 enostavnih trajnostnih zamenjav

Če se nameravate podati na pot trajnostnega razvoja in življenja, se boste morda počutili nekoliko preobremenjeno, saj obstaja veliko sprememb, ki jih lahko uvedete v svoje vsakodnevno življenje. 

Dobra novica je, da se vam ni treba preseliti v šotor, se odpovedati avtomobilu ali imeti manj otrok, da bi dosegli spremembe, ki so dobre za okolje. Pravzaprav lahko nekaj majhnih sprememb pomeni veliko razliko pri bolj trajnostnem načinu življenja. 

Pripravili smo 11 najlažjih trajnostnih sprememb, s katerimi lahko začnete že danes

1. Ponedeljek brez mesa 

Raziskave so pokazale, da je proizvodnja mesa odgovorna za več kot dvakrat več emisij toplogrednih plinov kot proizvodnja hrane rastlinskega izvora. Čeprav vam ni treba postati vegetarijanec, je vseeno dobro razmisliti o tem, koliko mesa zaužijete. Za začetek poskusite imeti en dan na teden brez mesa. Če boste našli vegetarijanske jedi, ki vam bodo všeč, lahko število dni brez mesa povečate ali celo postanete “vegetarijanec ob delavnikih”. To ne bo koristilo samo okolju, ampak tudi vašemu zdravju.

2. Vzemite s seboj plastenko vode za večkratno uporabo 

Ena najlažjih trajnostnih zamenjav je, da plastične plastenke za vodo preprosto zamenjate za plastenke za večkratno uporabo. Če se vam dogaja, da pogosto posegate po plastični plastenki za vodo, imejte s seboj plastenko za večkratno uporabo. Najboljša stvar pri tej zamenjavi je, da vam bo prihranila tudi nekaj denarja.To pa ni vse. Na ta način boste poskrbeli tudi za to, da boste spili več vode.

3. Ne pozabite na svojo skodelico

Tako kot plastične steklenice za vodo tudi milijoni skodelic za kavo za enkratno uporabo vsako leto končajo na odlagališčih. Najboljša rešitev je, da vsakič, ko si privoščite kavo, ki jo vzamete s sabo, poskrbite, da imate s sabo svojo najljubšo termo kozarec za kavo. Da bi si olajšali delo, imejte kozarec za večkratno uporabo v avtu, pisarni ali kjerkoli drugje, kjer vas običajno prešine želja po kavi. Morda zveni komplicirano, a bodite brez skrbi, hitro se boste navadili.

4. ostanke hrane shranite trajnostno

Do izuma plastične folije v tridesetih letih prejšnjega stoletja so ljudje imeli druge načine za ohranjanje svežine hrane. Če sprejmete rešitve za shranjevanje hrane, ki so jih uporabljali vaši pradedje, lahko iz svojega doma odstranite nepotrebno plastiko. Ne glede na to, ali boste uporabljali papir iz čebeljega voska, steklene posode ali raztegljive silikonske pokrove, bodo te male spremembe prinesle veliko koristi. 

5. Nakupujte na lokalni tržnici 

Naše trgovine so polne živil, zavitih v plastiko, ki so do tja pogosto prepotovala velike razdalje, kar pomeni, da ima lahko vaš paradižnik ali zelena solata velik ogljični odtis. Če nekaj tedenskih nakupov v supermarketu nadomestite z obiskom lokalne tržnice, se ne boste le izognili izdelkom v plastiki, temveč boste podprli lokalne kmete in jedli okusne sezonske pridelke. 

6. Naučite se, kako porabiti ostanke hrane 

Študije so pokazale, da zavržena hrana prispeva k trem odstotkom letnih emisij toplogrednih plinov. Še bolj grozljivo je, da se za pridelavo zavržene hrane porabi ogromno vode. Na srečo vam lahko že malo raziskovanja pomaga, da se naučite, kako izkoristiti ostanke hrane. Poskusite več ostankov zelenjave uporabiti v zdravi juhi, kavno usedlino kot piling, lupine citrusov pa kot naravno čistilo. Iz ostankov hrane lahko pripravite tudi kakšen namaz in hkrati prihranite veliko časa.

7. Ostanke hrane kompostirajte 

Večina nas ne bo mogla uporabiti vseh ostankov hrane, zato nam pride prav kompost. Če odpadno hrano spremenite v čudovito gnojilo, lahko hkrati pomagate okolju in svojemu vrtu. Če imate velik vrtni prostor, lahko razmislite o tradicionalnem sistemu kompostiranja. Za tiste, ki živijo v stanovanjih, pa lahko že majhno vedro naredi čudeže. 

8. Ne pozabite na hrano za hišne ljubljenčke 

Ko začnemo razmišljati o trajnosti, pogosto ne pomislimo na svoje štirinožne spremljevalce. Ljudje smo največji potrošniki tovarniško gojenih živali, naši hišni ljubljenčki pa drugi največji. Poišče bolj trajnostno hrano za svojega psa. Izbira je zelo pestra, samo malo raziskovanja vas bo stalo.

9. Uporabljajte menstrualno skodelico ali spodnje perilo

Če še niste sprejeli številnih alternativ za nego med menstruacijo, potem je to znak, da začnete. Menstrualne skodelice in spodnje perilo za večkratno uporabo so veliko bolj okolju prijazni kot vložki in tamponi za enkratno uporabo, poleg tega pa se vam ob vsaki menstruaciji ni treba odpraviti v trgovino.  

10. Izberite bolj trajnostne materiale in kupujte v trgovinah z rabljenim blagom

Ko kupite nekaj novega, lahko še vedno pomagate okolju, če se odločite za bolj trajnostne materiale. Raziskave so pokazale, da je recikliran bombaž bolj trajnostna alternativa običajnemu in organskemu bombažu, prav tako reciklirana volna, organski lan in konoplja.

Nikar ne pozabite na trgovine, ki ponujajo rabljeno blago, kjer lahko najdete vrhunska oblačila, novo torbo ali celo retro pohištvo. Seveda lahko tudi vi tam odnesete stvari, ki jih ne uporabljate več, saj bo nekdo drug poskrbel, da bodo spet zaživele.

11. Manj uporabljajte avto 

Študije so pokazale, da je prometna industrija odgovorna za približno 16 odstotkov emisij toplogrednih plinov, pri čemer 10 odstotkov odpade na lahka vozila. Čeprav se vsi ne moremo odpovedati avtomobilom, se lahko potrudimo, da jih manj uporabljamo. Če imate dostop do javnega prevoza, razmislite o tem, da bi ga uporabili nekajkrat na teden. Tudi hoja v lokalno trgovino namesto vožnje z avtomobilom ima lahko velik vpliv na planet. A ne samo na planet, tudi na vaše zdravje in boljše počutje.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam