11 najboljših sobnih rastlin, ki čistijo zrak in niso zahtevne

Obstajajo rastline, ki čistijo zrak in niso zahtevne. Ja, ni potrebno, da ste strokovnjak za rože.

Ugotoviti, kako okrasiti prostor, je težko, vendar vam obljubim, da vam ni treba biti vrhunski strokovnjak, ki je na pol znanstvenik, da si ustvarite prijeten prostor. Prostor pa bo poskrbel tudi za srečo v zraku. Morda je najlažji način za nadgradnjo vašega domačega ambienta to, da nabavite nekaj sobnih rastlin.

V zadnjih letih je to postal hobi marsikatere Nepremagljive in med pandemijo so spletne trgovine z rastlinami rasle kot gobe po dežju. Na socialnih omrežjih pa najdete ogromno skupin, kjer ljubitelji rastlin izmenjujejo izkušnje in znanje. Preden postanete nervozni, morate vedeti, da vam sploh ni treba biti strokovnjak za rastline, da bi v svojem domu imeli čudovito zelenje. Postati dober starš za rastline pomeni le izbrati tisto, kar vam ustreza.

V nadaljevanju si oglejte nekaj najboljših sobnih rastlin, ki bodo krasile vaš dom, vam pa ne bodo povzročale skrbi. Pri izbiri rastline morate upoštevati način življenja, navade in domače okolje. Če na primer nenehno odhajate na službene poti, se boste morda raje odločili za nekaj, kar lahko dlje časa ostane brez vode, na primer za rastlino, ki ji pravimo zamija. Spoznajte 11 najboljših sobnih rastlin:

Spatifil

Če imate izkušnje z ohranjanjem sobnih rastlin pri življenju (čestitke!), je morda čas, da v svojo mešanico sobnih rastlin dodate lilijo miru. Potrebujejo le malo več skrbi – poskrbite, da bo zemlja ves čas vlažna (ne razmočena), in v hipu boste imeli čudovite, cvetoče lilije, ki so zelo znane po tem, da čistijo zrak.

Dracena

Še ena nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja, saj se zlahka prilagodi širokemu spektru okolij z nizko do visoko osvetlitvijo. To je enostaven in zabaven način, da okrasite neroden prazen kotiček v svojem prostoru in vanj dobesedno vnesete nekaj življenja. Vsi imamo namreč popoln prostor za rože, a premalo svetlobe.

Monstera deliciosa

Verjetno ste že videli veliko teh trendovskih rastlin monstera deliciosa (izgovorite to trikrat na hitro!) po vseh socialnih omrežjih in v stanovanjih vplivnežev ali vaših trendovskih prijateljev. Monstere oddajajo tropske vibracije ne glede na to, kje ste. Preprosto jo zalivajte vsaka dva tedna in lahko začnete. Zraven pa si lahko omislite uhane, torbico, obleko in še kaj v obliki lista monstere.

Monstera

Zamija

Rastlina ZZ je neverjetna, saj je odporna proti suši. V nekaterih kulturah verjamejo, da ta rastlina v prostor vabi prijateljstvo in blaginjo, zato je neverjetno darilo ob vselitvi. Ne potrebuje veliko vode in svetlobe. Najbolj nevarno je, da jo boste preveč zalivali, zato pri njej skoparite z vodo.

Kavovec

Dobro, morda ne bo nadomestila vašega vsakodnevnega rituala s kavo, vendar ta lepa rastlina nebeško diši in je zelo prizanesljiva pri šibki svetlobi. Vendar se rada izsuši, zato poskrbite, da jo boste redno zalivali! Si predstavljate pitje kave v družbi kavovca?

Čopasta zelenčica

Salonska palma

Z nakupom salonske palme se boste počutili kot v svojem lastnem tropskem vrtu. Ker jo morate zalivati le enkrat na nekaj tednov, je z njo veliko lažje ravnati, kot če bi odleteli v deževni pragozd.

Pepermonija

Najboljši del pri pepermonijah je, da lahko prenesejo skoraj vsako raven sončne svetlobe. To pomeni, da si jo lahko kupite, tudi če v svojem domu niste obdarjeni z nebeško visokimi stropi. To je majhna, vesela rastlina, ki vam lahko enkrat na leto pridela tudi nekaj cvetnih vršičkov. Nekatere imajo liste, ki so zelo podobni lubenicam.

Čopasta zelenčnica

Zabavno dejstvo o teh prikupnih rastlinicah? Ti hitro rastoči poganjki ob strani tvorijo manjše, ki jih lahko ponovno posadite. Poleg tega najbolje uspevajo na delnem, posrednem soncu. Preprosto, kajne? Pravijo ji tudi pajkova rastlina, ker nekoliko spominja na pajka. Je trajnica, ki vam ne bo povzročala skrbi.

Dracena, ki pa je strupena za hišne ljubljenčke.

Božični kaktus

Iščete rastlino, ki dobro uspeva, če jo zanemarite in ima zabavne barve, ki presegajo običajno zeleno? Božični kaktus je vaša najboljša izbira. Običajno ni naprodaj vse leto, lahko pa ga hranite v hiši ali zunaj nje, odvisno od želja, ki jih imate. To je zagotovo roža, ki jo je imela vaša babica, kajti včasih je bila pri vsaki hiši.

Dracena

Ta izbira je lahko strupena za hišne ljubljenčke, zato jo preskočite, če imate doma kosmatega ljubljenčka. Za vse ostale je to ena od rastlin, za katere je najlažje skrbeti, saj lahko dobro uspeva na skoraj vsaki svetlobi. Je zelo priljubljena, saj res ni zahtevna.

Sansevierija ali taščin jezik

V nekaj dneh uničite vse rože, ki vam jih kupijo prijatelji? Razumemo vas. Sansevierije so rastline, ki ne potrebujejo veliko vzdrževanja, saj so znane po tem, da preživijo sušo, zato so odlični za začetnike, saj živijo v skoraj vsakem okolju. Bodite previdni z vodo, saj jo lahko hitro utopite. Uspevala vam bo tudi v kotičku, ki ni radodaren s svetlobo. 

Kako izbrati sobno rastlino?

Izbrana sobna rastlina mora ustrezati vašemu življenjskemu slogu in željam. Imeti rastlino je proces učenja in je lahko nekoliko stresen, če ste novinec ali imate v življenju veliko drugih obveznosti. Zato se odločite za nekaj, kar ne zahteva veliko vzdrževanja, če šele začenjate življenje rastlinskega starša. Če ste na primer nekdo, ki je vedno na poti ali usklajuje več prednostnih nalog, priporočamo, da začnete z bolj odporno rastlino, kot je zamija ali taščin jezik. Te lahko brez vode zdržijo dlje časa.

Ko gre za to, kaj bo uspevalo v vašem domu, morate oceniti, koliko svetlobe dobi vaš prostor. Rastline imajo nekoliko specifične potrebe po osvetlitvi, zato izbira rastline, ki je prilagojena vaši stopnji osvetlitve, pomeni, da bo pri vas dobro uspevala. Če imate okna obrnjena proti jugu, poiščite rastline, ki imajo rade zelo svetlo ali celo neposredno sončno svetlobo. Svetlo, posredno svetlobo lahko najdete ob vzhodnem oknu ali nekaj metrov stran od južnega ali zahodnega okna, za rastline, ki prenesejo šibko svetlobo, pa so najboljša severna okna.

Zamija je odporna proti suši.

Kdaj moram zalivati svojo sobno rastlino?

Vaša rastlina je morda opremljena z navodili, kako in kdaj jo je treba zalivati. Če ni, lahko informacije hitro najdete na spletu. Kdaj jo boste zalivali, je popolnoma odvisno od tega, kaj rastlina potrebuje za svoje uspevanje. Nekatere rastline imajo raje, če se prostornina tal med zalivanjem popolnoma posuši, nekatere pa imajo raje, če so tla stalno vlažna. Vlažnost tal lahko preverite s prstom, lesenim čepom ali z merjenjem teže lonca.

Kako lahko rastline pomagajo vašemu zdravju?

Rastline v dom ne vnesejo le veselja, temveč lahko skrb zanje koristi tudi duševnemu in telesnemu zdravju. V študiji so tisti, ki so se zadrževali v prostorih z rastlinami, lahko povečali produktivnost in čas osredotočenosti, hkrati pa so zmanjšali količino depresivnih simptomov zaradi anksioznih motenj.

Hortikulturna terapija uporablja rastline, da bi ljudem pomagala vzpostaviti rutino in gojiti povezavo z rastlinami. Ta povezava lahko ljudem pomaga izboljšati razpoloženje, izboljšati druženje in druge koristi za duševno zdravje. Samo pomislite, kako dobro se boste počutili, ko bo vaša rastlina pognala ali zrasla. 

Rastline, ki čistijo zrak, lahko pomagajo tudi pri telesnem zdravju. V študiji Nase so nekatere rastline, med njimi sansevierije, lahko absorbirale toksine, kot sta formaldehid in benzen, ter tako zmanjšale količino onesnaževalcev zraka v notranjih prostorih. Po absorpciji lahko te rastline sprostijo kisik in povečajo raven vlage v zraku, kar je zagotovo odlično za vaš dom. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam