11 presenetljivih prednosti, če spite nagi

Vsi imamo radi dobre pižame. So udobne, prijetne in nam dajejo občutek, da dobro spimo, kajne? Toda ali imajo ljudje, ki spijo brez oblačil, kakšne prednosti?

Ima spanje brez pižame legitimne koristi za zdravje ali je to le bolj seksi način za spanje? Zakopala sem se v branje in pregledala raziskave ter prišla do zanimivih zaključkov. Ugotovila sem namreč, da ima golo spanje res kar nekaj prednosti. Preberite si zanimive informacije, ki sem jih našla, saj se boste morda tudi vi odločili, da odvržete pižamo. 

Kaj torej pomeni, če spimo nagi:

1. Spanje je lahko udobno in ne bo vam več tako vroče

Če je vaša telesna temperatura previsoka, je nočno premetavanje in obračanje skorajda zagotovljeno. Odvrzite pižamo, da vam bo med spanjem manj vroče. Bo pa zagotovo vroče vašemu partnerju, kar je čisto v redu. Poznate tisti neprijeten občutek, ko se vaša prevelika spalna srajca zvije in zmečka? Tudi to bo preteklost, če boste spali nagi.

2. Hitreje boste zaspali

Večina ljudi je ugotovila, da je spanje brez pižame preprosto boljše. Čeprav to ni znanstveno utemeljeno, vsi vemo, da je veliko lažje zaspati, če se počutite udobno. Torej še en razlog, da pižamo pospravite v omaro.

Dober spanec je ključ do dobrega počutja.

3. Vaše spanje na splošno se lahko izboljša

Za optimalno kakovost spanja mora biti temperatura v vaši spalnici 20 stopinj Celzija. Študija iz leta 2012, je namreč pokazala, da lahko občutek pregretosti ponoči zmoti cirkadiani ritem, poveča budnost in zmanjša tako hitro gibanje oči kot tudi počasno valovanje spanja. Seveda s tem, ko se slečete, ne boste spremenili temperature prostora, boste pa znižali telesno temperaturo, kar je pri tem odločilen dejavnik. Končni rezultat bo morda boljši spanec.

4. Preprečite okužbe

Ja, ohranjanje hladu je ključ do kakovostnega spanca, in uravnotežene nožnice – ker kvasovke uspevajo v vlažnem in toplem okolju, med nogami pa je lahko precej vroče, ko v postelji nosite pižamo (ali celo samo spodnje perilo). Zaključek: Če ponoči pustite svojemu spolovilu, da se nadiha svežega zraka, je veliko manj verjetno, da vas bo prizadela groba in srbeča okužba s kvasovkami.

5. Lahko se poveča moška plodnost

Za pare, ki upajo, da bodo zanosili, nošenje oprijetih hlačk ponoči ne pomeni nobene usluge. Raziskave kažejo, da tako kot nožnici tudi moškemu spolovilu koristita svež zrak in hladnejše temperature, nasprotno pa lahko pomembno vpliva na plodnost. Z drugimi besedami, moški, ki so pod odejo brez, imajo precej koristi, saj je njihova sperma bolj zdrava, srečna in obilna.

6. Nago spanje spodbuja sprostitev in zmanjšuje tesnobo

Če ste imeli stresen dan, je lahko golo spanje ob vašem partnerju eden najboljših načinov za sprostitev. Po podatkih “je bolj verjetno, da bosta partnerja, ki preživljata čas v stiku koža na kožo, čutila manj stresa” zaradi sproščanja oksitocina, hormona, ki “spodbuja občutek varnosti in ljubezni ter hkrati zmanjšuje tesnobo”.  

7. Poskrbite za več samozavesti

Še ena prednost golega spanja je, da vam lahko močno poveča samozavest. Morda se vam bo sprva zdelo malo smešno, vendar je golo spanje pravzaprav odličen način, da se privadite na to, da se imate radi in ste si všeč, takšni, kot ste. Po podatkih je golo spanje z nekom drugim še posebej koristno za splošno telesno podobo in samozavest.

8. Možnost, da se poveča libido, je večja

Golo spanje lahko poveča vaš spolni nagon – dejansko bosta s partnerjem že naga in ena stvar bo avtomatsko vodila k drugi. Hkrati pa ne boste več tako sramežljivi, saj se boste v svoji koži dobro počutili in bo to nekaj naravnega.

Golo spanje lahko poveča vaš spolni nagon.

9. Izboljšajte partnersko intimnost

Da, golo spanje lahko poveča tvoj libido, kar pomeni, da boste bolj verjetno uživali v tangu v dvoje med rjuhami. Ni treba posebej poudarjati, da ima spolna intimnost pomembno vlogo v romantičnih razmerjih, vendar so na tem področju pogosto vrhunci in doline. Za pare, ki so trenutno tako rekoč v dolini, lahko spanje v goloti vrne vroč, prepoten seks, ki se ga spominjate iz obdobja medenih tednov, in čustveno bližino, ki je z njim povezana.

10. Pospešite svoj metabolizem

Vaš libido ni edina stvar, ki se lahko sproži, ko spite goli. Če ste spregledali, ima vaša telesna temperatura med spanjem velik vpliv na kar nekaj stvari. Vaša presnova je ena od njih. Za začetek so študije iz leta 2011, pokazale, da je slab ali nezadosten spanec povezan z debelostjo in pridobivanjem telesne teže. Poleg tega naše telo pokuri več kalorij, ko je temperatura nižja, tako da si lahko sami izračunate.

11. Vaša koža bo videti bolje

Tako kot mnoge druge prednosti na našem seznamu tudi ta v resnici izhaja iz dejstva, da boljše spanje izboljša skoraj vse, tudi vašo kožo. Študija iz leta 2014 je ena od mnogih, ki potrjujejo, da kakovosten spanec pomembno vpliva na delovanje kožne pregrade in znake staranja. Glede na to, da lahko po besedah strokovnjakov nago spanje izboljša kakovost spanja, boljši spanec pa poskrbi za sijočo polt, je razumljivo, da boste spale nage, vaša koža pa bo zasijala.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam