15 razlogov, zakaj otroci potrebujejo stare starše bolj, kot si mislimo

Stari starši imajo velik vpliv na to, kako odraščajo naši otroci. Zdi se, da imajo stari starši tudi zelo tesne odnose s svojimi vnuki, celo bolj, kot jih imamo starši.

Dejansko se večina otrok počuti bližje njim, razlag za to pa ni skrivnost. Raziskovalcem je uspelo najti odgovore, zakaj je tako. Preberite in spoznajte več čisto logičnih stvari tudi vi, morda boste potem lažje razumeli, zakaj babice vedno kuhajo najljubše in najboljše jedi, dedki pa imajo vedno skrit košček čokolade in najtoplejši objem.

1. Ponujajo brezpogojno ljubezen.

Stari starši svoje vnuke ljubijo brez pričakovanj. Prav tako ne zahtevajo ničesar v zameno. Otrokom izlijejo svoja srca, jih obdarijo z veliko objemi in celo doma pečenimi dobrotami, ki jih čudežno nikoli ne zmanjka.

2. Učijo, da je čas dragocen.

Stari starši bodo vedno prisotni pri mejnikih svojih vnukov. Od dneva, ko se rodijo, do dneva, ko bodo praznovali 18. rojstni dan, bodo tam, da jim nudijo podporo in ljubezen. Zavedajo se, da ne bodo večno zraven, zato poskušajo mlade naučiti, da cenijo vsak trenutek.

3. Vedno so tam, da jim ponudijo podporo.

Ko otrok joka, lahko pričakujete, da bodo stari starši stali tik ob njem. To je dobro, saj tako otrok dobi nekoga, s katerim lahko deli svoje misli in občutke.

4. Poznajo potrebe svojih vnukov.

V babičini hiši bo vedno na voljo hrana in čista postelja za spanje. Dežnik bo vedno pripravljen za primer dežja. Vedno bo imela pripravljen komplet čistih oblačil, tudi če jo boste obiskali, ne da bi ji prej povedali. Stari starši bodo vedno vedeli, kaj njihovi vnuki potrebujejo, tudi če jim tega ne bodo povedali.

5. Odprti so za učenje novih stvari.

Vidite, da stari starši nimajo nič proti temu, da se učijo od mlajših ljudi. Pravzaprav bodo ponižno prosili za pomoč, če o nečem ne bodo prepričani. Večina jih ne zna uporabljati računalnikov in pametnih telefonov, zato prosijo svoje otroke in vnuke, da jim pri tem pomagajo.

6. Pripovedujejo zgodbe o svojem času.

Veliko stvari se je z leti spremenilo. Mladi se dandanes oblačijo drugače. Ženske ne uporabljajo več enakih tehnik ličenja. Tudi tehnike nege moških so se spremenile. Stari starši vedo, da so se časi spremenili. Vendar jih to ne odvrača od tega, da bi delili zgodb o svoji preteklosti.

7. So odlični mentorji.

Stari starši učijo z besedami in zgledom. Zato so odlični mentorji mlajšim generacijam. Vodijo z zgledom in imajo veliko potrpljenja.

Poleg slastnega peciva so stari starši tudi odličen vir dragocenih nasvetov.

8. Ponujajo iskreno prijateljstvo.

Prijateljstvo, ki ga ponujajo stari starši, ni povezano s pričakovanji in pritiski vrstnikov. To omogoča, da se njihovi vnuki ob njih dobro počutijo. Lahko so sami s seboj, ne da bi jih skrbelo, da jih bodo obsojali ali grajali.

9. Otroke opominjajo, naj se zabavajo.

V življenju se dogajajo slabe stvari. Vendar pa to ne pomeni, da bi morali zaradi njih vedno čutiti grenkobo. Stari starši lahko svoje vnuke opomnijo, da je povsem v redu, če se tem stvarem nasmejimo in smo v življenju dobre volje.

10. V današnjem zelo dinamičnem svetu dajejo občutek stabilnosti.

Razveze in ločitve so zelo resnične in to so stvari, ki močno vplivajo na življenje otrok. Ko starši stopajo na svojo pot, prisotnost starih staršev otrokom nudi občutek stabilnosti. Čeprav je življenje razburljivo, vedo, da sta jim babica in dedek na voljo.

11. Otroci so zaradi njih veliko srečnejši.

Raziskovalci z Univerze v Oxfordu so ugotovili, da so otroci, ki so odraščali ob starih starših, bistveno srečnejši od tistih, ki jih niso imeli. Tudi stopnja depresije je bila nižja.

12. Učijo dragocene življenjske lekcije.

Poleg slastnega peciva in čudovitih objemov stari starši dajejo tudi zelo dobre življenjske lekcije. Učijo na podlagi lastnih izkušenj in modrosti, ki so jo pridobili čez leta. Upajo, da se bodo njihovi otroci in vnuki s svojimi lekcijami izognili enakim napakam, ki so jih v življenju naredili sami.

Ni je čez zabavo z babico.

13. Otroci se zaradi njih bolje zavedajo svoje družinske zgodovine.

Stari starši služijo kot vez s preteklostjo. Z njimi delijo zgodbe o tem, kakšno je bilo življenje prej in kako so sami odraščali. Delijo celo smešne zgodbe o svojih otrocih, kar vnukom omogoča, da bolje spoznajo svoje starše.

14. Vedno so pripravljeni prisluhniti.

Stari starši ne obsojajo. Zato otroci lažje delijo zgodbe z njimi. Lahko govorijo o svojih upih, sanjah in celo težavah, ne da bi jih pri tem skrbelo kaj drugega.

15. Negujejo srečo.

Ni točno jasno, kako jim to uspeva, vendar imajo stari starši posebno sposobnost, da otroke v trenutku nasmejijo. Ugotovljeno je bilo tudi, da tesen odnos med starimi starši in vnuki zmanjšuje simptome depresije pri obeh straneh.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam