Obiskala nas je poletna vročina in Nepremagljive se velikokrat borimo z idejami, kaj pripraviti za kosilo ali večerjo.
Ko je zunaj vroče, je treba jesti, a tisti del, kjer je treba po vročini kuhati, nam ni najbolj všeč. Poleg tega pa so naši urniki polni še drugih obveznosti, ki terjajo svoj čas.
Na srečo smo pripravile nekaj odličnih receptov, kjer jedi ni treba kuhati in s katerimi boste obrok pripravili v manj kot 30 minutah, hkrati pa se vaša kuhinja ne bo spremenila v savno. Z nekaj pripomočki, kot je mešalnik, in sestavinami, kot je piščanec z žara, kupljen v trgovini, vam bo za večerjo komajda treba kaj za res narediti, da bi pripravili odličen obrok za svojo družino. Danes dobite recepte, ki so hitri in okusni.
15-minutni gaspačo s kumarami, rdečo papriko in baziliko
Decembra boste z veseljem več ur stali nad štedilnikom in kuhali domačo zelenjavno juho. Vendar je poletje in temperature so že dovolj visoke, zato ideja o kuhanju juhe ne pride v poštev. Na srečo lahko z nekaj zrelimi pridelki in mešalnikom ali kuhinjskim robotom pripravite ta enako okusen 15-minutni recept za gaspacho – brez vročine ali truda.
Sestavine za 4 porcije:
- 2,5 kilograma paradižnika, narezanega na kocke
- 1 rdeča paprika, narezana na kocke
- 1 večja kumara, olupljena in narezana na kocke
- 1 strok česna
- 1 rdeča čebula, sesekljana
- 4 žlice sesekljane bazilike
- Sol in sveže mleti črni poper
- 2 skodelici sesekljanih češnjevih paradižnikov
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
Postopek:
1. V mešalniku ali skledi kuhinjskega robota zmešajte paradižnike, rdečo papriko, kumare, česen, polovico rdeče čebule in polovico bazilike. Mešanico pretlačite do gladkega.
2. Gaspačo začinite s soljo in poprom po okusu ter ga zmešajte, da se poveže.
3. Nalijte v sklede in ga okrasite s preostalo čebulo in baziliko, češnjevimi paradižniki in majhno kapljico oljčnega olja. Takoj postrezite.
Brusketa z mavričnim paradižnikom
Če ste na tržnici pretiravali, vemo, kaj storiti z vsemi temi poletnimi paradižniki. Z nekaj preprostimi sestavinami, kot so v trgovini kupljen pesto, sir rikota in balzamični kis, spremenite zrel paradižnik v 15-minutno mojstrovino.
Prijatelji prihajajo na nepričakovan obisk, a v hladilniku nimate ničesar pripravljenega pa še časa vam je zmanjkalo. Čas je, da pripravite brusketo iz mavričnega paradižnika. Hitro, enostavno in okusno.
Sestavine za 8 porcij:
- 1 bageta, tanko narezana in popečena
- 3 stroki česna, razpolovljeni
- 200 g polnomastnega sira rikota
- Sol in sveže mleti črni poper
- ¼ skodelice bazilikinega pesta
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 žlici sesekljanih vejic kopra
- 1 rdeči paradižnik, razpolovljen in narezan na tanke rezine
- 1 rumeni paradižnik, razpolovljen in narezan na tanke rezine
- 1 zeleni paradižnik, razpolovljen in narezan na tanke rezine
- 1 skodelica češnjevega paradižnika, narezanega na rezine
- Sveži lističi bazilike, za postrežbo
Postopek:
1. Površino vsake rezine bagete natrite s stroki česna. Ricotto začinite s soljo in poprom ter jo razporedite po rezinah bagete.
2. V srednje veliki skledi zmešajte pesto, oljčno olje, balzamični kis in koper. Dodajte paradižnike in jih nežno premešajte, da se obložijo.
3. Paradižnike razporedite po barvnih blokih na rezine bagete. Začinite jih s soljo in poprom. Na vrhu dodajte liste bazilike.
Rezanci iz alg in bučk
Rezanci iz kelpa so pogosta sestavina korejske kuhinje in so znani po svoji al dente teksturi in visoki vsebnosti hranilnih snovi. Ni jih treba kuhati, temveč jih za 30 minut namočite v vodo, poškropite z limoninim sokom in posolite, da se zmehčajo.
Če še niste kuhali rezancev iz alg, vam zagotavljamo, da vas bo ta recept navdušil. Tradicionalno jih najdemo v korejskih jedeh, ne potrebujejo kuhanja – le namakanje – in so po okusu nekoliko podobni steklenim rezancem al dente. So brez glutena, paleo in bogati s hranili, kot so železo, vitamin K, kalcij in vlaknine.
Sestavine za 2 porciji:
- ¼ skodelice arašidovega ali mandljevega masla
- 2 žlici sojine omake z nizko vsebnostjo natrija
- 1 žlica opečenega sezamovega olja
- 1 čajna žlička olupljenega in drobno naribanega ingverja
- 1 strok česna, sesekljan
- 1 limeta, iz katere je bil iztisnjen sok
- 2 bučki, olupljeni in naribani na špagete
- 350 g rezancev iz morskih alg, opranih in 30 minut, namočenih v vodi s stisnjenim limoninim sokom, in potresenih s soljo
- 1 avokado, narezan na rezine
- 2 zeleni čebuli, narezani na rezine
- ¼ skodelice praženih mandljev
- pest grobo sesekljanega koriandra
- Pest listov bazilike, nasekljanih
- Pražena sezamova semena ali konopljina semena, za postrežbo
Postopek:
1. V skledo kuhinjskega robota dodajte arašidovo maslo, sojino omako, praženo sezamovo olje, ingver, česen in limetin sok ter zmešajte do gladkega. Poskusite in po potrebi prilagodite začimbe. Dodajte 3 do 4 žlice vode, po 1 žlico naenkrat, dokler ne dobite želene konsistence arašidove omake
2. V veliki skledi premešajte bučke in rezance iz morskih alg. Z žlico po malem vmešajte arašidovo omako, dokler zelenjavni rezanci niso obloženi, kolikor želite. Premešajte, da so vsi rezanci enakomerno obloženi.
3. Rezance prestavite v skledo za serviranje. Dodajte avokado, zeleno čebulo, mandlje, koriander, baziliko in pražena sezamova ali konopljina semena.