Kaj sploh so kalorije in, kako vplivajo na hujšanje?

Skoraj vsakdo izmed nas, ki je kdajkoli razmišljal o svoji teži, je veliko časa posvetil kalorijam, toda kaj sploh je kalorija?

Je vir vsega zla, ki povzroča pridobivanje telesne teže, ali pa je nekaj veliko bolj nedolžnega? Danes bo beseda tekla o kalorijah.

Kaj sploh je kalorija? Preprosto povedano, kalorija je enota energije. Čeprav se je kalorija v človeški psihi uveljavila kot merilo za hrano, se lahko kalorije kot merilo za energijo uporabljajo za veliko več stvari, ne le za hrano. Splošni opis kalorije je količina energije, ki je potrebna za dvig temperature enega grama vode za eno stopinjo Celzija. To se komaj sliši, kot da bi se zaradi tega lahko redili, kajne?

Kalorije v hrani

Kaj so kalorije v hrani? To je količina energije, ki jo zaužita hrana zagotavlja telesu. Naše telo potrebuje energijo, da lahko deluje. Hrana zagotavlja to energijo. Energija iz te hrane se pridobiva s presnovo hrane, le-te se “pokurijo” v procesu presnove. Ko se kalorije iz hrane presnavljajo, se razgradijo v molekule, ki se prenašajo v različne dele našega telesa in se uporabljajo kot energija. Kalorije hrane so torej le merilo potencialne energije, ki jo telesu zagotavlja hrana, ki jo zaužijemo.

Ali se lahko zaradi kalorij zredite?

Vaše telo ima določene energetske potrebe, ki temeljijo na številnih dejavnikih, ki so značilni za posameznika. Nekateri dejavniki, ki vplivajo na to, koliko energije potrebuje vaše telo, so:

  • količina puste telesne mase, ki jo imate
  • kako aktivni ste – vključno s tem, koliko se gibate, koliko časa preživite na nogah in koliko sedite ter številnimi drugimi podobnimi dejavniki
  • koliko spite
  • vaš edinstveni presnovni profil
  • morebitna zdravstvena ali presnovna stanja
  • vaš spol
  • vrsta dela, ki ga opravljate
  • vaša starost
  • ali ste v perimenopavzi ali menopavzi

To je le nekaj od številnih dejavnikov, ki sestavljajo vaše individualne energetske potrebe. Če vaše telo sprejema hrano z energijo (ta je v obliki kalorij), ki zadostuje za izpolnjevanje vseh telesnih funkcij, ne da bi s hrano sprejemalo prekomerno energijo, bo vaša telesna teža verjetno ostala stabilna. Z drugimi besedami, ne boste ne pridobivali in ne izgubljali telesne teže.

Formula za hujšanje je zelo enostavna: pojesti moramo manj, kot porabimo.

Pridobivanje in izguba telesne teže

Če po drugi strani sprejemate bistveno več energije v obliki kalorij s hrano, kot jo vaše telo potrebuje za svoje funkcije in dejavnosti, boste telesno težo verjetno pridobili. In obratno, če s hrano zaužijete manj energije, kot je vaše telo, potrebuje za ohranjanje funkcij in ravni dejavnosti, bo vaše telo poiskalo nadomestni vir goriva za energijo. Običajno se kot vir energije lahko uporabi uskladiščena telesna maščoba, posledica tega pa je izguba telesne teže.

Koliko kalorij potrebujete?

Potrebe po kalorijah (energiji) se razlikujejo glede na posameznika, kot je opisano zgoraj. Obstaja nekaj splošnih smernic, ki vam bodo pomagale določiti, koliko kalorij potrebuje vaše telo za delovanje. Z uporabo kalkulatorja za izračun bazalne presnove (BMR) lahko določite splošno predstavo o tem, koliko energije potrebuje vaše telo za delovanje. Ko je BMR izračunan, lahko uporabite Harrisovo Benediktovo enačbo, da upoštevate svoje potrebe glede na stopnjo aktivnosti.

Ali obstaja nekaj takega kot premalo kalorij?

Občasno, če telo dalj časa nima zelo majhnega vira energije iz hrane, bo energijo črpalo tudi iz pustega telesnega tkiva, kot so mišice in kosti. Običajno lahko do takšnega odziva privede uživanje kalorij, ki so nižje od osnovne hitrosti presnove, ki ste jo izračunali zgoraj (pred uporabo enačbe Harris-Benedict), v daljšem časovnem obdobju. Ker je pusta telesna masa (vse, kar ni maščoba) pomemben dejavnik pri tem, koliko energije potrebuje vaše telo, lahko takšna izguba puste telesne mase škodljivo vpliva na vaše energijske – in s tem kalorične – potrebe.

Kalorija ni nič slabega v svojem bistvu. Kot smo že omenili, je le merilo energije. V primeru hrane je to merilo energije, ki jo zaužita hrana priskrbi vašemu telesu. Težave s kalorijami nastanejo takrat, ko svojemu telesu zagotovimo več goriva, kot ga lahko razumno porabi. Takrat se namreč redimo. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam