7 korakov do čiste vzmetnice

Znanje o čiščenju vzmetnice je bistvenega pomena ne le za ustvarjanje čistega spalnega okolja, temveč tudi za splošno zdravje in dobro počutje. 

Večina nas pozna osnove za pripravo na dober spanec: kupite najboljše možno ležišče (TUKAJ najdete naš Nakupovalni vodnik po najboljših ležiščih po našem izboru), investirajte v najmehkejše rjuhe in jih redno menjajte – kajti to, kako pogosto perete rjuhe, pomaga ohranjati tudi dobro počutje vašega ležišča. Vendar pa ne smemo spregledati pomena čiščenja vzmetnic.

Žimnice so zaradi toplote in vlage ter obilice odmrlih kožnih celic, znoja in telesnega olja popolno okolje za razvoj pršic, s katerimi se lahko hranijo. Zato je samoumevno, da jih je treba redno čistiti, na srečo pa to ni tako naporno opravilo, kot se vam morda zdi. 

Kako očistiti vzmetnico: v 7 preprostih korakih 

Sledite tem sedmim preprostim korakom za enostavno čiščenje vzmetnice, vključno z nasveti, kako očistiti vzmetnico s sodo bikarbono za odišavljanje in ohranjanje svežine.

1. Zberite opremo za čiščenje

Najprej se morate prepričati, da imate pri roki vso potrebno opremo, vključno s sesalnikom z nastavkom za oblazinjeno pohištvo, čistimi krpami, čistilom, odstranjevalcem madežev in vodo.

Kaj boste potrebovali:

  • Sesalnik z nastavkom za oblazinjeno pohištvo
  • Čistilo ali detergent za posodo za odstranjevanje madežev
  • Sodo bikarbono
  • Krpe za čiščenje
  • Hladna voda

2. Slecite posteljo

S postelje odstranite vse, kar je bilo na njej, da boste imeli prostor za temeljito čiščenje, vključno z vzglavniki, odejami in rjuhami. Vso posteljnino operite, pri čemer pazite, da rjuhe, prevleke za vzglavnike in prevleke za odeje operete na visoki temperaturi, da odstranite ves prah in pršice. Vedno preverite oznake za pranje na svoji odeji in vzglavniku, da poskrbite za čim manjše tveganje, da jih med pranjem poškodujete. 

3. Najprej posesajte, da odstranite prah

Če imate sesalnik z nastavkom za oblazinjeno pohištvo, dobro očistite svojo vzmetnico, pri čemer se poglobite v razpoke in ne pozabite na stranice in vogale. Če vaš sesalnik nima omenjenega nastavka, lahko uporabite tudi čisto krpo ali krpico za prah. Posesajte obe strani vzmetnice, da z nje odstranite umazanijo, lase in prah. Pazite tudi, da vzmetnico obračate, da boste očistili vse njene dele.

4. Spotoma očistite morebitne madeže

Podobno kot pri odstranjevanju madežev s preproge je najboljša praksa, da se madežev lotite čim prej. Če na vzmetnici opazite madeže, jih obdelajte z blago čistilno raztopino. Vendar se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo kemikalije, kot je belilo.

Za madeže kave, bruhanja ali urina predlagamo, da se jih lotite z nežno raztopino. Uporabite gobo, navlaženo s toplo raztopino iz šampona za oblazinjeno pohištvo ali blagega detergenta. Uporabite blag tekoči detergent, razredčen z vodo. Izogibajte se čistilnim sredstvom slabe kakovosti ali v prahu, saj lahko razbarvajo, ali spremenijo strukturo prevleke iz tkanine.

V skledi zmešajte detergent in vodo v enakih delih. V raztopino pomočite krpo in jo s krožnimi gibi vtrite v madež. Raztopino pustite na madežu 30 minut. Vzemite drugo vlažno krpo in obrišite raztopino. S krpo postopoma nekajkrat podrgnite po madežu in se prepričajte, da na površini ni nič detergenta. Očistite s suho brisačo tako, da obrišete. Za hujše madeže je najbolje poklicati strokovnjake za strokovno čiščenje vzmetnice.

5. Za čiščenje uporabljajte nežen detergent

Tudi če na vaši vzmetnici ni madežev, lahko uporabite detergent za pranje perila za odišavljanje in čiščenje vzmetnice po sesanju. To storite tako, da v steklenički z razpršilom zmešate en del detergenta in dva dela tople vode. Nežno razpršite po vzmetnici in bodite previdni, da mešanica ni premočna in da vzmetnice ne zmočite preveč, saj lahko poškodujete spominsko peno. Med pršenjem premikajte stekleničko, da zagotovite enakomerno razpršitev.

6. Pustite vzmetnico, da se prezrači

Dobro je, da vzmetnico po čiščenju prezračite in ji omogočite dihanje, saj lahko ostanki vlage spodbudijo rast plesni in glivic, prav tako pa boste tako zmanjšali morebitne neprijetne vonjave, ki bi se nabirale v vzmetnici. Spominska pena se nekaj časa suši. Za pospešitev sušenja jo hranite v dobro prezračevanem prostoru z vklopljenimi ventilatorji. Vzmetnico zračite približno 8 ur. Če izberete ležišče, ki ima dober pretok zraka, boste zagotovili stalno kroženje, kar lahko pripomore tudi k daljši življenjski dobi ležišča.

7. Obrnite ali ležišče

Če imate ležišče, ki ga lahko obrnete ali obračate, ga obrnite, da boste pripomogli k daljši obstojnosti in ohranili svežino dlje časa. Vzmetnico je treba redno obračati, ne glede na to, ali je to del letnega spomladanskega čiščenja ali ne. Z obračanjem in vrtenjem od glave do nog se boste izognili nabiranju umazanije na enem mestu in preprečili povešanje ter tako podaljšali življenjsko dobo ležišča.

Kako očistiti vzmetnico s sodo bikarbono

Če imate ležišče iz blaga (torej ne iz lateksa ali spominske pene), lahko pršice uničite tako, da zmešate eno skodelico sode bikarbone z nekaj kapljicami izbranega eteričnega olja. Nato lahko sodo potresete po vzmetnici in pustite delovati 15 minut, nato pa jo s cevnim nastavkom sesalnika očistite.

Soda bikarbona je dober odstranjevalec madežev, ki nevtralizira tudi vonj. Zmešajte en del sode bikarbone in dva dela hladne vode. Raztopino vtrite v madež in pustite delovati 30 minut. Suho krpo namočite v čisto vodo in odstranite ostanke. Osušite s čisto brisačo ali papirnato brisačo.

Ko odstranite velike madeže, lahko sodo bikarbono uporabite tudi za splošno čiščenje, da absorbira odvečno vlago in vonj ter tako zagotovi trajno svežino. Za splošno čiščenje posujete sodo bikarbono neposredno na površino in jo po 8 urah posesate. Če imate možnost, pustite sodo bikarbono na vzmetnici čez noč. Tako boste imeli svežo in čisto površino. Opozoriti velja, da soda bikarbona ni primerna za uporabo z vsemi vzmetnicami, zato preverite navodila za uporabo za posebna navodila in priporočila za čiščenje. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam