Vsebino omogoča ELECTROLUX

7 preprostih načinov za trajnostno pranje

Podaljšajte življenjsko dobo svojih oblačil z Electroluxovim strojem PerfectCare in poskrbite za trajnostno prihodnost.

Vsako leto na milijone ton povsem dobrih oblačil konča dobesedno v odtoku. Naše ravnanje z oblačili pomembno vpliva na okolje. Količino odpadnih oblačil lahko zmanjšamo in to bi morali storiti takoj. Electrolux je zato razvil pralne stroje, ki omogočajo daljšo življenjsko dobo naših oblačil in s tem manjše breme za naš planet.

Kako prati trajnostno?

Večina ljudi še vedno pere oblačila po ustaljenem načinu, toda z manjšimi spremembami lahko vplivate na okolje brez posebnega dodatnega truda. Spoznajte 7 načinov, ki so trajnostni.

Nastavite nižjo temperaturo vode

Pranje oblačil pri 30 °C namesto 40 °C lahko pripomore k zmanjšanju porabe energije do 35 %.

Prihranite vodo

Uporabljajte paro za osvežitev oblačil, ko jih ni treba v celoti oprati, in prihranite več kot 40 litrov vode pri posameznem pranju.

Uporabljajte tekoči detergent

Uporabljajte tekoči detergent za barvna oblačila, kajti praški vsebujejo nekatera belilna sredstva, ki lahko povzročijo bledenje barv.

Ne pozabite na mehčalec

Uporabljajte mehčalec, ker okrepi vlakna in podaljša njihovo življenjsko dobo.

Pomembno je tudi pravilno odmerjanje

Premislite o pravilnem odmerku detergenta glede na trdoto vode in količino perila. Zaradi preveč detergenta lahko pride do bledenja barv in nepotrebnega trganja oblačil, premalo detergenta pa lahko povzroči, da oblačila sčasoma postanejo medla in sivkasta.

Program Steam Refresh

Uporabljajte paro za osvežitev oblačil, ko jih ni treba v celoti oprati. Para prav tako zmanjšuje gube na oblačilih in je bolj trajnostna rešitev od likanja

Program za oblačila za dejavnosti na prostem

Oblačila za šport sušite v sušilnem stroju, saj s tem ohranjate njihovo aktivno membrano. Tako se bodo ohranila dlje in bodo bolj učinkovito služila svojemu namenu.

Kako nad trdovratne madeže?

Pri Electroluxu smo našle nekaj odličnih nasvetov, kako se spopasti z različnimi madeži, ki nas včasih spravljajo v slabo voljo. Nič lažjega, pripravile smo nasvete, kako se spopasti z mastnimi madeži, ki so v kuhinji praktično obvezni, kaj pa madeži kave, madeži paradižnika in kako nad zasušene madeže. Izveste pa tudi, kako s pisalom za odstranjevanje madežev odstraniti madeže, ki so prava nočna mora, to so madeži, kot so črnilo, čokolada, gorčica, trava ali šminka. 

Kako se spopasti z mastnimi madeži?

Potrebujete: zobno ščetko, bikarbonat in mrzlo vodo. V majhni posodici zmešajte vodo in bikarbonat. Ne pretiravajte z vodo, mešanica mora imeti teksturo paste. Uporabite mehko zobno ščetko in z njo nanesite pasto na masten madež. Previdno drgnite, da ne poškodujete tkanine. Sperite z mrzlo vodo in operite svoja oblačila, kot bi jih običajno.

Kako odstraniti madeže kave?

Potrebujete: zobno ščetko in tekoči pralni prašek. Madež najprej s hrbtne strani tkanine operite s tekočo mrzlo vodo. Če madež še ni povsem odstranjen, nanesite na kavni madež tekoči pralni prašek in malo vode. Namočite oblačilo v mrzlo vodo. Pol ure na vsakih pet minut zdrgnite madež. Temeljito sperite in operite svoja oblačila, kot bi jih običajno.

Madeži na oblačilih so lahko nočna mora, a obstaja nekaj trikov, kako jih lahko odstranimo.

Kako odstraniti madeže paradižnika in kečapa?

Potrebujete: zobno ščetko in tekoči pralni prašek. Madežev paradižnika in kečapa se lotite, preden se posušijo. Uporabite mehko zobno ščetko in na madež nanesite malce tekočega pralnega praška. Prašek na madežu pustite približno 10 minut. Operite svoja oblačila, kot bi jih običajno, a nastavite najvišjo priporočeno temperaturo vode.

Kako odstraniti zasušene madeže (npr. jajca)?

Potrebujete: nož, ki ni oster. Previdno postrgajte ostanke z neostrim nožem. Oblačilo z madežem namakajte v mrzli vodi približno 10 minut. Operite svoja oblačila, kot bi jih običajno.

Kako uporabiti pisalo za odstranjevanje madežev?

Potrebujete: Electroluxovo pisalo za odstranjevanje madežev in tekoči pralni prašek. Pisalo uporabite za odstranjevanje trdovratnih madežev, kot so črnilo, čokolada, gorčica, trava ali šminka. Priključite napajalni kabel. Zmešajte vodo in tekoči pralni prašek v majhni posodi. Postavite papirnato brisačo pod oblačilo. Nanesite mešanico na madež. S krožnimi gibi se s pisalom pomikajte po madežu. Nežno pritisnite. Po potrebi dodajte več vode. Oblačilo operite v skladu z navodili za nego na etiketi.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam