7 trikov za čiščenje zažgane maščobe z dna ponve

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, če obstaja kakšen enostaven in učinkovit način, kako očistiti zažgano maščobo z dna ponve.

Čeprav se morda zdi, da je treba vse ponve vreči v koš za smeti, lahko zažgano maščobo z dna ponve dejansko očistite s sodo bikarbono, kisom, soljo in kečapom ter nekaterimi čistili. Nekatere stvari se da očistiti in ni potrebe, da se vržejo.

O dnu ponev morda ne razmišljate preveč, dokler ne vzamete ene od njih in opazite, da je na dnu zažgana maščoba. Po večurnem drgnjenju morda razmišljate, da bi ponev preprosto vrgli stran. Namesto da bi jo vrgli v smeti, iz shrambe prinesite: sodo bikarbono, vodikov peroksid, beli kis, morsko sol, čistilo za pečice in kečap. Kasneje izveste več in ja, prav ste prebrali. Potrebujete še gobico in zobno ščetko.

Kako s sodo bikarbono očistiti zažgano maščobo z dna ponve?

Eden najlažjih načinov za odstranjevanje maščobe z dna skoraj vsake ponve je uporaba sode bikarbone in vodikovega peroksida. Ta kombinacija deluje čarobno za trdovratne mastne madeže.

Iz vodikovega peroksida in sode bikarbone naredite gosto pasto. Dodajte nekaj kapljic detergenta za posodo. Pasto s krožnimi gibi nanesite na dno ponve z blazinico za čiščenje. Pustite, da se pasta na ponvi suši od 30 minut do ene ure. Ponev zdrgnite z blazinico za drgnjenje in zobno ščetko. Če se je na posodo prijela maščoba, jo za 30 minut namočite v kis, sperite in nato nanesite pasto iz sode bikarbone.

Kako s kisom očistiti zažgano maščobo z dna ponve?

Kislina v kisu je dobra za odstranjevanje maščob. To je preprosta, vendar učinkovita metoda za ponve, ki so rahlo porjavele. Tudi ta kombinacija se odlično obnese pri večini vrst ponev. Dno umivalnika napolnite z navadnim kisom, toliko, da je dno ponve popolnoma potopljeno. Pustite, da se namaka približno eno uro. Z blazinico za čiščenje, zobno ščetko in malo detergenta za posodo ter vodo odstranite zmehčano maščobo.

Kombinacija sode bikarbone in kisa je zelo učinkovita in bo zagotovo hitro odstranila zažgano maščobo.

Kako s soljo in kisom očistiti zažgano maščobo z dna ponve?

Namakanje s kisom je odlično, vendar včasih potrebujete abrazivno sredstvo za pripravo domače mešanice s kisom. V tem primeru vam lahko pride prav sol. Ne pozabite le, da je sol groba, zato lahko na nekaterih ponvah opraska površino.

Ponev približno eno uro namakajte v belem kisu. Na dno posode nasujte sol. Na čistilno sredstvo dodajte kanček detergenta za posodo. Dno močno zdrgnite in po potrebi dodajte še več soli in mila za posodo. 

Kaj pa odstranjevanje zažgane maščobe z dna ponve s kisom in sodo bikarbono?

Če iščete čarobno sredstvo za odstranjevanje prižgane maščobe iz posode iz nerjavečega jekla, si pomagajte s kisom, sodo bikarbono in soljo. Ta kombinacija je zelo učinkovita in bo zagotovo hitro odstranila maščobo.

Dno posode posujte z velikimi količinami sode bikarbone in morske soli, zlasti na madežih. Sodo za peko popršite z navadnim kisom. Počakajte 5 minut. Z blazinico za čiščenje odstranite maščobo.

Kaj pa uporaba čistila za pečice za čiščenje zažgane maščobe z dna ponve?

Čistilo za pečice sicer ni naravna metoda, vendar se dobro obnese pri odstranjevanju zažgane maščobe z dna različnih vrst ponev. Čeprav vas morda nekoliko skrbi, da boste na posodo nanesli čistilo za pečice, bodite prepričani, da je popolnoma varno. Vendar pa je ta metoda najboljša za keramično posodo in posodo, ki se ne prijema.

S čistilom za pečico premažite dno posode. Pustite ga stati nekaj ur, najbolje kar čez noč. Dno posode zdrgnite z gobico in očistite z vročo milnico, da odstranite morebitne ostanke čistila za pečice.

Kako s kečapom očistiti zažgano maščobo z dna ponve?

Morda se zdi čudno, da dno loncev in ponev premažete s kečapom, vendar se to v skrajnem primeru obnese, saj zmehča in odstrani zažgano maščobo. Za to metodo potrebujete nekoliko več časa kot za nekatere druge.

Dno ponve prekrijte s kečapom. Počakajte nekaj ur, po možnosti čez noč. Za čiščenje uporabite posodo za čiščenje in ščepec sivke. Izperite in uživajte.

Vsakdo rad poskrbi, da je njegova posoda sijoča in nova. Če pa so vaše ponve spodaj umazane od maščobe, lahko uporabite te napotke za ohranjanje lesketajoče se posode za kuhanje. Preizkusite, preden ponve romajo v smeti.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam