8 znanih dam, ki so odkrito spregovorile o menopavzi

Menopavza je lahko zagotovo zelo pretresljiva izkušnja. Vendar je to univerzalen in neizogiben del staranja. 

A kljub temu se o njej še vedno presenetljivo malo govori. Še huje, saj se menopavza včasih celo skriva, kot da gre za nekaj sramotnega, o čemer se ne sme govoriti, kar le še dodatno prispeva k stigmatizaciji. V resnici je menopavza, kljub temu da je za vsakogar drugačna, naravni del življenja. Ker toliko ljudi te teme ne želi izpostaviti javnosti, se lahko ženske, ki jo doživljajo, počutijo izolirane in odtujene od svojega telesa. Počasi, a zanesljivo se razvija drugačna zgodba o menopavzi. Takšna, v kateri je predstavljena v priljubljenih televizijskih oddajah, zvezdniki pa odkrito govorijo o svojih izkušnjah.

Menopavza je lahko tudi nekaj lepega

Mnoge ženske so javno menopavzo označile za “najbolj čudovito stvar na svetu”, saj ženske osvobaja. Bolečine trajajo leta in leta in potem, ko se ti zdi, da si se z vsem tem sprijaznila, se zgodi kaj? Pride menopavza. Čeprav je za vsako žensko to obdobje drugačno in se lahko pojavi pri zelo različnih starostih, je osvežujoče, ko se zvezdnice odprejo in javno govorijo o tej pomembni temi. 

Od vpogleda v to, kako so zvezdnice obvladovale vročinske vale med delom, do tega, kako so se spopadale s čustveno platjo, so to ženske, ki so se znašle v primežu menopavze in normalizirajo razpravo o tem. Spoznajte znane dame, ki so javno povedale, kakšne so njihove izkušnje.

Drew Barrymore

Drew Barrymore je na odkritem pogovoru z Oprah Winfrey in Mario Shriver delila svoje izkušnje s perimenopavzo in željo po spremembi stigmatizacije tega prehodnega obdobja. Spomnila se je, da je na zmenku nerada povedala, da je trenutno v perimenopavzi.

Drew Barrymore je pred kratkim vročinski obliv doživela pred kamerami, med intervjujem z Jennifer Aniston in Benom Stillerjem. O simptomih menopavze tudi sicer govori na glas. Foto: Profimedia

“Nekaj je v tej stigmi, da nočem, da bi mislil, da sem neka zaprašena, stara, suha stvar. To ni podoba, ki si jo želim,” je povedala. “Običajno se počutim zelo samozavestno in želim biti to, kar sem, in se predstaviti,” je nadaljevala in dodala: “Toda v tistem trenutku sem si rekla: ‘Nočem povedati, kaj je to, ker se ukvarjam z nekom, za katerega želim, da me vidi na določen način’.”

Drew je nadaljevala z razpravo o stigmatizaciji perimenopavze: “Ko govoriš o menopavzi, si samo tista suha stara vreča. In to je pogovor, stigma, ki se mora spremeniti.” “Ker imamo besedo menopavza. Pavza je naravna zaustavitev. Narediti jo moramo bolj zabavno, bolj privlačno in bolj varno.”

Michelle Obama

Nedavno je nekdanja prva dama Michelle Obama v svojem podkastu delila svoje izkušnje s hormonskimi spremembami, ki pridejo z menopavzo. “Imam zelo zdravo osnovno linijo in tudi, no, zaradi neplodnosti, potreb po injekcijah in vsega drugega sem doživljala hormonske spremembe,” je dejala. “Nočno potenje sem doživljala že v svojih 30. letih, in ko pomislite na druge simptome, ki se pojavijo, jih je bilo nekaj, preden sem začela jemati hormone.”

Povedala je več tudi o izkušnji z vročinskimi vali na ladji Marine One v času predsedovanja njenega moža. “Spomnim se, da sem jih imela na ladji. Bila sem elegantno oblečena, šla sem na dogodek in dobesedno je bilo, kot da bi mi nekdo v jedro telesa postavil peč in jo nastavil na najvišjo temperaturo, potem pa se je vse začelo topiti. Mislila sem si: “To je noro!” je dejala. Njen mož Barack Obama je bil očitno brez skrbi. “Ni delal panike, ker je ugotovil, da je v njegovem osebju več žensk, ki so v menopavzi. Bilo je tako, kot da bi rekel: “Oh, dobro, prižgite klimatsko napravo.'”

Gwyneth Paltrow 

Podjetnica in zvezdnica je znana po tem, da o svojem zdravju in počutju govori odprto, tako je leta 2018 na svojem blogu zelo iskreno spregovorila o menopavzi. “Mislim, da ko prideš v perimenopavzo, opaziš veliko sprememb. Čutim, da se dogajajo hormonske spremembe, znojenje, razpoloženje – kar naenkrat si besen brez razloga,” je zapisala in dodala, da je prepričana, da ta izkušnja potrebuje novo blagovno znamko in da ni vse tako slabo. 

“Menopavza je zelo slabo ocenjena in jo je treba malo prevetriti. Spomnim se, ko je moja mama šla skozi menopavzo in je bila to tako velika stvar, in mislim, da je bila žalostna, ker je v menopavzi. Mislim, da v naši družbi nimamo primera ženske v menopavzi, ki bi si jo želeli.” 

Emma Thompson

Emma Thompson je s svojo značilno bistroumnostjo svetu pokazala, da ni razloga, da menopavze ne bi osvetlila z lahkotnostjo, ko je leta 2014 med svojim govorom, kjer je prejela nagrado za vlogo v filmu Saving Mr. Banks. Dejala je: “To je tako hladna noč. Veste, to je prvič, da sem bila odkrito hvaležna za menopavzo.”

Emma Thompson (Foto: Profimedia)

Oprah Winfrey

“Toliko žensk, s katerimi sem se pogovarjala, vidi menopavzo kot blagoslov,” je lani zapisala v reviji O. “Ugotovila sem, da je to trenutek, ko lahko po letih osredotočanja na potrebe vseh drugih na novo odkriješ sebe.” Napisala je tudi, da je zaradi splošnega nerazumevanja menopavze več let iskala razloge za simptome, preden je končno ugotovila, kaj se dogaja z njenim telesom.

“Dve leti nisem dobro spala. Nikoli nisem prespala cele noči. Nobenega miru. Nemir in razbijanje srca sta bila moja stalna spremljevalca ob mraku. To se je zgodilo, ko sem bila stara od 48 do 50 let,” je povedala. “Obiskala sem kardiologa. Jemala sem zdravila. Več tednov sem nosila monitor srca. Potem pa sem nekega dne vzela v roke knjigo Modrost menopavze dr. Christiane Northrup in našla naslov Palpitacije – razbijanje srca: klic vašega srca, ki vas prebuja. To sem razumela kot znamenje,” je pojasnila. “Ta knjiga je vsebovala odgovor, ki sem ga iskala od zdravnika do zdravnika,” je nadaljevala in ugotovila, da ženske nujno potrebujemo več odkritosti glede teh izkušenj. “Do takrat se v svojem odraslem življenju ne spomnim niti enega resnega pogovora z drugo žensko o tem, kaj naj pričakujem.”

Gillian Anderson

Gillian Anderson je delila svoja razmišljanja o stigmatizaciji in molku o menopavzi kot pogovorni temi. “Kako čudovito bi bilo, če bi nam uspelo priti do točke, ko bi se lahko o tem pogovarjali odkrito in brez sramu,” je povedala leta 2017. “Prostodušno priznati, da se to dogaja. Da se ne bi počutile, kot da se nam je zmešalo, da smo nore ali da smo same pri katerem koli od simptomov.”

Prizadeva si tudi za spremembo, saj pravi: “Perimenopavzo in menopavzo bi morali obravnavati kot obreda prehoda, ki to sta. Če že ne slaviti, pa vsaj sprejemati, priznavati in spoštovati.”

Whoopi Goldberg

V svojem klasičnem slogu je Whoopi, ki je komičarka v standup predstavi omenila simptome menopavze, da bi opozorila na resnični seksizem farmacevtskih raziskav in na področja, za katera namenjajo svoja sredstva.”Kako lahko moškega obdržiš v erekciji 19 ur, ne moreš pa ohladiti vročinskega obliva? Kako je to mogoče?” se je vprašala.

Whoopi Goldberg (Foto: Profimedia)

Kim Cattrall

Znana je po vlogi zelo odprte Samanthe v seriji Seks v mestu, vendar je temu liku pripisala tudi zasluge za to, da jo je navdihnil, da je tudi v resničnem življenju bolj ranljiva glede osebnih izkušenj. V intervjuju je spregovorila o svojih dolgotrajnih simptomih in o tem, kako želi izkoristiti svojo platformo za normalizacijo pogovorov o menopavzi. “Čutim se opolnomočeno, ko govorim o menopavzi, ker jo preživljam in jo preživljam že šest let,” je povedala.

“Imam veliko srečo, da imam platformo, na kateri lahko o tem govorim ženskam. Samantha je bila sanjski lik, saj je doživljala vse vrste sprememb in izzivov, povezanih s staranjem in samskostjo, ter bila pri tem odkrita in iskrena. Igra tega lika me je resnično navdihnila, da sem zelo odprta pri izražanju svojih čustev o tem, kaj se mi dogaja … Milijoni žensk gredo skozi to; to je del narave. Vendar se lahko ženska počuti zelo zmedeno in osamljeno.”

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam