9 tehnik, ki vam bodo pomagale zaščititi rastline pred mačko

Nobena rešitev ni zanesljiva, vendar obstajajo načini, s katerimi lahko mački precej otežite uničevanje sobnih rastlin.

Če ste se naveličali gledati svoje zelenje, razdrobljeno in umazano, poskusite z nekaterimi od teh nasvetov. Vsi obožujemo svoje mačke, ki so res posebne zverinice, ki prinašajo veliko ljubezni, a njihovo igranje s sobnimi rastlinami ni nekaj, česar smo veseli. Dejstvo je tudi, da je veliko sobnih rastlin toksičnih in so s tem nevarne za hišne ljubljenčke.

Pri izbiri rastlin moramo paziti, ker so nekatere za domače živali strupene.

Postavite rastline v okrasne kletke za ptice

Če imate manjše rastline, ki jih mačka rada podira z okenskih polic in polic, jih poskusite postaviti v okrasne ptičje kletke. Vse, kar morate storiti, je, da odstranite zgornji del kletke s podlage, vanjo namestite eno ali več rastlin in znova pritrdite zgornji del kletke. Za dodatno zaščito kletko obesite na kljuko ali zaveso. Res, da je nekaj dela, ampak vaše rože bodo tako dobile novo podobo, ki vam bo všeč.

Pokrijte zemljo s kamenčki

Kamenje lahko prepreči mački, da bi izkopavala zemljo iz lončkov, in poskrbi, da so lončki manj zaželen prostor. Trik je v tem, da vrh zemlje prekrijete z gladkimi kamenčki, ki so veliki vsaj 2,5 centimetra ali raje večji. Ne uporabljajte manjšega gramoza, saj ga lahko vaš hišni ljubljenček zamenja za steljo in na to gleda kot na povabilo, da lončnico uporabi kot svoje novo stranišče.

Popršite rastline z grenkim razpršilom

Če vaša mačka rada žveči vaše sobne rastline, lahko težavo rešite tako, da jim povzročite. Liste (zgornjo in spodnjo stran) in stebla rahlo popršite z grenkim razpršilom in jih pustite, da se posušijo. Vsako rastlino postavite nazaj na običajno mesto in opazujte, kako se bo mačka odzvala, ko bo poskušala ugrizniti list. Morda bo potrebovala nekaj poskusov, vendar se bo verjetno odločila, da ne želi več pripravljati solate iz vašega dragocenega fikusa. Tovrstno razpršilo vaši mačji divi ne bo škodilo.

Poskusite s folijo

Mačke običajno ne marajo otipa, okusa ali vonja aluminijaste folije, zato je to lahko še ena dobra odvračalna sila za obsedenost vaše mačke. Poskusite lonec zaviti v folijo ali pa zmečkano folijo položite na zemljo. To je lahko še posebej koristno, če želite mački preprečiti plezanje po visokih rastlinah. Ta tehnika je zelo enostavna in verjamem, da ste jo že preizkusili.

Postavite rastline v terarij

Če imate zbirko majhnih do srednje velikih rastlin, jih lahko postavite v terarij, je to čudovita rešitev. Terariji so trenutno zelo priljubljeni in ne zahtevajo veliko dela, če se tržite nekaj osnovnih navodil. Pazite le, da izberete primerne rastline za takšno okolje, saj vse rože niso primerne za terarij.

Pokrijte zemljo s tkanino, ki ima vonj citrusov

Večina mačk ne mara vonja citrusov. Poskusite zemljo okoli rastlin pokriti s plastjo tkanine, ki ste jo razrezali tako, da se prilega vrhu sadilnika, in jo popršili z razredčenim pomarančnim eteričnim oljem. V stekleničko z razpršilnikom dodajte približno 20 kapljic olja v približno pol litra vode, dobro razpršite tkanino z obeh strani in jo nato položite na zemljo okoli rastline. Razpršilo s citrusi osvežite vsak teden, da se mačka ne bo približala rastlini.

Posujte limonine olupke okoli podlage rastline

Večina mačk ne mara vonja limon, zato ne zavrzite olupkov, ko iz limon iztisnete sok. Namesto tega jih narežite na trakove in jih razporedite po zemlji okoli rastline. Ta rešitev je učinkovitejša, če olupke obnavljate vsak teden. Po želji lahko limonine in pomarančne olupke tudi zmešate. To lahko naredite tudi okoli rastlin, ki jih imate zunaj, če vam nagajajo sosedove mačke.

Podarite mucki lastno rastlino

Včasih je najboljša rešitev, da mačko odvrnete od rastlin, ta, da ji podarite nekaj njenih lastnih. V številnih trgovinah z živili za hišne ljubljenčke prodajajo komplete za mačjo travo, s katerimi lahko vzgojite varno travo, ki jo lahko mačka grizlja, kadar želi. Če postavite sadilnik s to travo na mesto, kjer jo mačka zlahka doseže, bo morda dovolj zadovoljna, da bo vaše rastline pustila pri miru. Pri meni je to recimo delovalo. Mačja trava pa se je tudi lepo zlila s prostorom.

Poskušajte, dokler nekaj ne bo delovalo

Čeprav so nekatere mačke zagrizene plenilke rastlin, je mogoče, da mačka ne bo posegala po vaših rastlinah. Ker imate na voljo različne možnosti, boste zagotovo našli nekaj, kar bo delovalo pri vašem ljubljenčku! Poskušajte, dokler ne najdete učinkovite rešitve. Ko gre za zelo strupene rastline, je najbolje, da jih nimate v svojem domu, da odpravite vsako tveganje, da bi se vaš hišni ljubljenček poškodoval zaradi žvečenja ali uživanja. Če pa je takšna rastlina bila pri vas pred hišnim ljubljenčkom, pa uporabite mesta, kamor vaša mačka ne more.

In ne pozabite, da so tovrstne živalce izjemno iznajdljive. Bodite vi še bolj.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam