Ajurvedski nasveti za zdravo in sijoče poletje

Oh, končno smo jih dočakale. Dolge, lahkotne in vroče poletne dneve. Se katera že pakira za na morje ali vikend izlet v neznano? Komaj čakate srkanje osvežilne limonade ali gledanje sončnega zahoda na plaži? Upamo, da boste izkoristili poletje, se zabavali in sprostili, a nikar ne pozabite na stranske učinke, ki jih poletje lahko prinese.

Po ajurvedi je poletje obdobje pitta doshe, ki je prav tako obdobje ognja in vročine. Zato naša pitta dosha − subtilna energija, ki nadzoruje metabolizem, lahko povzroči pregrevanje v našem telesu − predvsem ko se temperature dvignejo. Neravnovesja, povezana s pitto, vključujejo sončne opekline, vročinski utrip, izčrpanost, akne in drisko. Čustveno se odvečna pitta lahko kaže kot jeza, ljubosumje in nestrpnost. Preizkusite spodnje nasvete in ostanite zdravi ter sveži, tudi ko bodo temperature na višku.

Hrana, ki hladi

Vključite veliko zelenjave, kot so kumare, špinača, ohrovt, cvetača, brokoli, šparglji, bučke, peteršilj, kalčke, meto, koper.

Če želite najti ravnotežje v vročih poletnih dneh in uravnovesiti svojo pitta dosho, potem je priporočljivo, da na svoj jedilnik vključite več hrane, ki jih ajurveda opredeljuje kot hrano, ki “hladi”, in izločiš tista živila, ki naše telo “segrevajo”. Vključite veliko zelenjave, kot so kumare, špinača, ohrovt, cvetača, brokoli, šparglji, bučke, peteršilj, kalčke, meto, koper. V tem času so priporočljivi mlečni izdelki, kot so jogurt, mleko, ghee. Prav tako grozdje, jagode, breskve, hruške, melone, riž, kvinoja, oves. Izogibajte se hrane, ki pospešuje segrevanja telesa, kot so ocvrta in pekoča hrana, alkohol, kofein, vroče pijače. Še posebej bodite pozorne na vnašanje tekočin v telo; ne pozabite na vodo, najbolje je piti kar mlačno. 

Aromaterapija

Poprova meta s svojim hladilnim učinkom in svežim vonjem v trenutku ohladi naše telo, nas zbistri, pomaga pri potovalni slabosti in opeklinah.

Tudi eterična olja pomagajo pri uravnavanju pitte. Uporabite sladke in sproščujoče arome, kot so vrtnica, jasmin, kamilica, poprova meta, sivka. Eterično olje sivke npr. pomaga pri opeklinah, prav tako pa z njo odženemo vse insekte. Poprova meta s svojim hladilnim učinkom in svežim vonjem v trenutku ohladi naše telo, nas zbistri, pomaga pri potovalni slabosti in opeklinah. Kamilica pomirja, ublaži napete trebuščke, pomaga pri pikih žuželk in deluje protistresno. Prav tako priporočam uporabo hidrolatov − vaš obraz in telo bosta v hipu osvežena, za pomiritev pa lahko nekaj kapljic eteričnega olja kapnete v svoj difuzor in uživate v prijetnem vonju in sprostitvi. 

Sungazing ali solarna joga

inutah zahoda prinaša telesu mnogo pozitivnih učinkov, kot so regenerirane celice v možganih, izboljšanje našega zdravja, moči, vitalnosti in energije.

V Indiji pravijo, da je sonce energija, sila vsega življenja, in da gledanje vanj lahko prinese našemu telesu velike količine energije. Poleg tega pa gledanje v sonce proizvaja hormona melatonin in seratonin, ki sta ključna za naše dobro počutje. Dokazano je, da gledanje v sonce v prvih 30 minutah vzhoda in zadnjih 30 minutah zahoda prinaša telesu mnogo pozitivnih učinkov, kot so regenerirane celice v možganih, izboljšanje našega zdravja, moči, vitalnosti in energije. Ker je sončna svetloba naravno zdravilo, lahko ob redni praksi zrenja v sonce odpravimo mnoge psihične težave in med drugim izboljšamo svoj vid. 

Kako začeti?

Prakso solarne joge izvedite zjutraj, torej v prvih 30 minutah sončnega vzhoda ali zadnjih sončnega zahoda (varneje je, ko je sonce najbližje zemlji). Stojte bosi na tleh. Odstranite kontaktne leče ali očala (gledanje v sonce skozi okno ne deluje). Deset sekund glej neposredno v sončni vzhod ali zahod ter vsak dan podaljšajte čas še za dodatnih deset sekund. Če se vam zdi, da je sonce preveč svetlo, lahko rahlo zaprete oči ali pred oči narahlo položite dlani in gledate skozi odprtine med prsti.

Nato samo strmite v ali okoli sonca skozi vrzel med rokami. Lahko si vizulizirate sončno svetlobo, ki potuje skozi vaše telo, v vaše celice, v vaše možgane oz. zlasti na dele, kjer imate kakršnekoli bolečine. Ponovite vsak dan in opazujte spremembe v počutju, a bodite previdne, da sončna svetloba ni premočna.

Ajurvedsko kopanje v sončni svetlobi

Priporočena ura je pred osmo uro zjutraj ali po peti uri popoldne, odvisno od letnega časa − oz. ko sonce ni premočno.

Podobno kot solarna joga tudi ajurvedsko kopanje v sončni svetlobi pripomore k izboljšanju zdravja. Ob sončnem vzhodu se sprehodite od 10 do 15 minut, tako da nežni žarki padejo na vaš obraz in kožo ter tako spodbudijo sadhaka pitto − ogenj v nas, ki po ajurvedi pomeni dvig razpoloženja, podobno serotoninu in melatoninu, in spodbuja ustvarjalnost, motivacijo za dosego ciljev in veselje. Sončna svetloba v telesu pospešuje proizvodnjo vitamina D − vitamina, topnega v maščobi, ki ima pomembno vlogo pri absorpciji kalcija, kar posledično izboljša zdravje kosti.

Priporočena ura je pred osmo uro zjutraj ali po peti uri popoldne, odvisno od letnega časa − oz. ko sonce ni premočno. Po sončenju ne pozabite na hidracijo, prav tako je priporočljivo, da nekaj časa pred in po sončenju ne jeste, si po sončenju privoščite kopel ali tuš ter nato na vlažno kožo nanesete kokosovo olje, ki bo navlažilo in nahranilo vašo kožo. 

Meditacija

Lahko vključite vizualizacijo z zlato svetlobo, ki ob vdihu potuje skozi vaši nogi navzgor po hrbtenici vse do možganov.

Svoj dan začnite ali končajte s petminutno meditacijo na plaži, ob reki ali jezeru, kjerkoli na svežem zraku. Globoko vdihnite, trebuh naj ob vdihu potuje navzven in ob izdihu navznoter proti hrbtenici. Vdihnite ob štetju do štiri in izdihnite ob štetju do štiri. Tako boste popolnoma uravnovesile svoj dih in svoje telo, se sprostile in pomirile. Lahko vključite vizualizacijo z zlato svetlobo, ki ob vdihu potuje skozi vaši nogi navzgor po hrbtenici vse do možganov. Ob izdihu pa potuje navzdol, vse do stopal. Podarite velik nasmeh sama sebi, se zahvalite za uspešen dan, ki je pred ali za vami, in z ljubeznijo počasi odprite oči. 

Majhne spremembe, ki jih lahko vključite v svoj vsakdan

− nosite lahka oblačila naravnih materialov in svetlih barv,

− gibajte se oz. trenirajte pred deseto uro zjutraj,

− preživite prosti čas v naravi, na svežem zraku,

− poslušatej zvoke okoli sebe (ptičje petje, valovanje morja, poletni vetrič, čričke),

− pojdite spat pred 23. uro in spite na desni strani (na desnem boku), tako da je vaša leva nosnica odprta; leva nosnica se namreč ujema z energijskim kanalom, ki mu pravimo ida nadi in ustreza energiji lune, ki ima ohlajevalni in pomirjevalni učinek na telo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam