Ali pravilno čistite svojo steklenico za vodo?

Steklenica je nepogrešljiv pripomoček za ohranjanje hidracije. Vendar se lahko v steklenici za vodo za večkratno uporabo skriva črna plesen, če je ne čistite pravilno. 

Poleg tega, da je to zelo grdo, je lahko tudi zelo škodljivo za vaše zdravje.

Plesen je nevarna za zdravje

Strokovnjaki pravijo, da lahko vdihavanje ali dotikanje spor plesni povzroči alergijske reakcije s simptomi, kot so kihanje, rdeče oči in kožni izpuščaj, pa tudi napade astme. Plesen je oblika glive, ki uspeva v vlažnih razmerah. To pomeni, da je stalno mokra steklenička za vodo z majhnim pretokom zraka ali brez njega odlično gojišče. 

Plesni, ki jih je 100.000 različnih vrst, rastejo, dokler jih ne speremo, zato je ključnega pomena, da skrbite za čiščenje steklenic za vodo. Nekatere vrste so neškodljive, druge pa strupene. Črna plesen, ki jo pogosto najdemo v plastenkah za vodo, je ena izmed najbolj nevarnih. Nekaj požirkov iz plesnive steklenice za vodo verjetno ne bo škodovalo, vendar je nevarno, če to redno počnete.

Kakšne zdravstvene težave lahko povzroči plesen

Pitje iz plastenke, ki vsebuje črno plesen, boste zboleli, če jo zaužijete. Povzroči lahko želodčne krče, drisko, bruhanje in na splošno slabo počutje. Druge zdravstvene težave lahko vključujejo kihanje, zamašen nos, suho, luskasto kožo, kašelj, srbečico v nosu, očeh in/ali grlu. 

Če boste še naprej pili iz steklenice s črno plesnijo, bo oslabljen tudi najmočnejši imunski sistem. Za ljudi z astmo, alergijami ali oslabljenim imunskim sistemom pa je lahko pitje iz steklenice s plesnijo še nevarnejše. Pri osebah z dihalnimi težavami, kot je astma, se bodo simptomi ob drugih potencialno neprijetnih okužbah verjetno še poslabšali. 

Strokovnjaki tako priporočajo, da stekleničko zavržete, če je plesen vidna. Predlagajo pa tudi, da se odločite za navadne stekleničke svetlih barv, saj je po njihovih besedah težko opaziti plesen, če je steklenička vzorčasta ali temne barve. Prav tako je večja verjetnost, da boste našli plesen, če je vreme toplejše. 

Čiščenje steklenic za večkratno uporabo

Plesen potrebuje za rast prijetno, toplo okolje, to je več kot 60 stopinj Celzija. Steklenico za vodo lahko očistite na več načinov, pri čemer lahko izbirate med različnimi kupljenimi ali domačimi čistili. 

Nekateri predlagajo, da steklenico čez noč namočite v beli vinski kis in vodo, drugi pa se odločijo za tablete, ki so za čiščenje posode. Praktičen je tudi nasvet, da v steklenički čez noč pustite sodo bikarbono in beli vinski kis. Svoje steklenice vsak dan temeljito operite z vodo in milnico. Vendar ne pozabite na razpoke in pokrovčke, kjer se radi skrivajo znake črne plesni. Dobra stvar pa je tudi ta, da pomivalni stroji dosegajo visoke temperature in bodo vašo stekleničko razkužili. To lahko storite tudi tako, da zavrete vodo in stekleničko 5 minut pokuhate, potem pa jo pustite še 10 minut v vodi.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam