Bi radi zmanjšali pitje kave? To so prav tako okusne in učinkovite alternative

Spoznajte zdrave alternative kavi, če želite zmanjšati ali malce omejiti ta vsem ljub napitek.

Danes vam predstavimo napitke, ki vam pomagajo zmanjšati vnos kave ali pa se ji boste celo popolnoma odpovedali. Zdrave alternative kavi ne pomenijo nujno konca vašega odnosa s kavo, a ne glede na to, ali želite zmanjšati količino pitja zaradi zdravstvenih razlogov ali pa želite poskusiti nekaj novega, obstaja veliko dobrih možnosti. 

Čeprav je kava v zmernih količinah povsem v redu, je vedno vredno razmisliti, ali je vaš odnos s kofeinom – in kavo, če ste njen veliki oboževalec – zdrav. Kava je zelo priljubljen napitek, ki ga uživajo milijoni ljudi po vsem svetu in je stalnica številnih družabnih dogodkov. Če jo za nekaj časa umaknete iz svojega življenja ali zmanjšate njeno uživanje in jo zamenjate za kaj drugega, enako okusnega, lahko ugotovite, kako odvisni ste od najbolj priljubljene budilke na svetu. Po mnenju prehranskih strokovnjakov in vodilnih znanstvenikov za budnost ni nujno, da se zbujate s skodelico kave. Preverite ponudbo, ki je danes na voljo, od tradicionalnih alternativ do nekaterih trenutno največjih trendov na področju kave. 

Brezkofeinska kava

Če imate radi kavo, vendar se redno sprašujete, “koliko kofeina je preveč”, lahko večino kave nadomestite z brezkofeinsko, pojasnjuje. Če se odločite za to pot, lahko sčasoma počasi nadomestite vnos kofeina. Na primer, najprej si privoščite tri kofeinske kave in eno brezkofeinsko, nato dve in dve, nato eno in tri in tako naprej.

Pri izbiri kave brez kofeina izbirajte kave, ki so brez kofeina in so pripravljene z vodnim postopkom. Razlog za to je, da je veliko kave brez kofeina pripravljene z uporabo kemičnih topil, ki lahko pokvarijo okus kave in ob pogostem uživanju niso koristne za vaše zdravje.

Matcha čaj

Matcha čaj

Matcha čaj je pravi za vse, ki želite zmanjšati količino kave. Čaj je narejen iz listov zelenega čaja, ki so fino zmleti in dodani pijači, v primerjavi z navadnim zelenim čajem, ki je narejen s kuhanjem listov. Dejstvo, da je čaj Matcha narejen iz celih listov zelenega čaja, kar pomeni, da ima veliko večjo koncentracijo antioksidantov in drugih zdravstvenih sestavin, kot je L-teanin, ki pomaga izboljšati spanec in zmanjšati stres. 250 ml zelenega čaja Matcha vsebuje 40 mg kofeina, kar je enako kot polovica espressa. 

Zeleni čaj

Še bolje je, če poskusite skodelico zelenega čaja. Ta napitek še vedno vsebuje kofein, vendar ga je veliko manj kot matcha. To je zato, ker se čaj skuha, medtem ko se pri napitkih matcha zaužije celoten list. Zeleni čaj vsebuje tudi manj kalorij, saj je pripravljen brez mleka.

Ne glede na to, za katerega se odločite, pa vsak vsebuje močne flavonoide. Ti delujejo kot antioksidanti, ki izboljšujejo vnetja in ščitijo naše celice pred poškodbami. Služijo tudi kot gorivo za mikrobe, ki živijo v našem debelem črevesju, kar lahko pripomore k zdravju črevesja in imunskemu delovanju.

Za zeleni čaj se odločite tudi, če želite zaradi prebavnih težav zmanjšati količino kave. Vsebuje približno polovico manj kofeina kot kava, zato je manj verjetno, da bo vznemiril vaše črevesje, vendar vam bo še vedno pomagal, da se boste počutili bolj budne. Vsebuje tudi naravno sproščajoče sredstvo, imenovano L-teanin, zato vam lahko pomaga pri umirjenosti in osredotočenosti, namesto da bi vaša pijača povečala občutek tesnobe.

250 ml zelenega čaja vsebuje približno 35 mg kofeina, odvisno od načina kuhanja. 

Črni čaj

Ta čaj je za tiste, ki iščete nekaj močnejšega. Navaden črni čaj je odlična zamenjava za kavo, saj vsebuje nekoliko manj kofeina za tiste, ki ne potrebujete velike količine kofeina. Vsebuje tudi močne polifenole, ki imajo antioksidativne lastnosti.

250 ml črnega čaja vsebuje 50 mg kofeina. 

Dobra alternativa so tudi različni čaji.

Čaj Yerba Mate

Če iščete nekaj še močnejšega, je tu Yerba Mate. To je zeliščni čaj, ki ga tradicionalno pripravljajo na jugu Južne Amerike. Pridobivajo ga iz drevesa Ilex paraguariensis in ima pravo moč.

Primerljiv je s kofeinom, ki ga vsebuje en odmerek espressa. Vendar ima še veliko drugih koristi za zdravje, zlasti za tiste, ki želite shujšati. Študije kažejo, da lahko čaj Yerba Mate v nekaterih primerih podpira izgubo telesne teže z zmanjšanjem apetita. Poleg tega ima ta čaj protivnetne in antioksidativne lastnosti.

250 ml čaja Yerba Mate vsebuje 80 mg kofeina. 

Kakav

Super in okusen nadomestek kavi. Kakav vsebuje majhno količino kofeina in je odličen za številne vidike dobrega počutja in učinkovitosti, vključno z zdravjem srca in spomina. To še posebej velja za kakav, bogat s flavanolom. Pri izbiri pijače se odločite za kakav iz Afrike, ki običajno vsebuje manj toksičnega kadmija kot kakav iz Latinske Amerike. 

V žlici kakava je približno 12,4 mg kofeina. Če torej standardno uporabite dve žlici, boste dobili približno 25 mg kofeina. 

Smuti

Če kavo pijete bolj zaradi navade kot zaradi okusa, priporočamo, da se popolnoma odpoveste čajem in kavam ter se raje odločite za smuti. Namesto običajne skodelice kave si raje pripravite smuti, poln protistresnih sestavin. To sta lahko hruška in avokado, saj zagotavljata vitamine in minerale, ki podpirajo stres, kot so pantotenska kislina, magnezij ter vitamini C, A in E. Ali pa borovnice, ki vsebujejo antocianin, ki podpira naše kognitivno zdravje.

Tudi hiter sprehod pomaga dvigniti energijo.

Hiter sprehod

Najboljši način za povečanje ravni energije v dnevu je hiter 10-minutni sprehod zunaj in dobra hidracija z vodo. S tem se strinjajo tudi številne študije. Po podatkih inštituta za javno zdravje, med drugim tudi tistih z različnimi bolezenskimi stanji, kot je sindrom kronične utrujenosti (CFS), je telesna vadba na splošno tista, ki poskrbi za pravi dvig energije za številne ljudi, tudi za tiste z različnimi bolezenskimi stanji.

Razlog naj bi bil v tem, da srce med gibanjem po telesu prečrpa več krvi, ki do delujočih mišic dovaja več kisika. Ob redni telesni vadbi postane srce učinkovitejše pri premikanju kisika v krvi. Zaradi tega se boste zagotovo počutili manj utrujeni, saj bodo vaše mišice postopoma učinkoviteje varčevale z energijo za gibanje. 

Je kava zdrava?

Večna debata, ki smo jo imeli že praktično vsi. A kaj je res? To je odvisno od tega, kaj razumete pod pojmom zdravo, saj je večina živil in pijač v zmernih količinah primerna kot del uravnotežene prehrane. Čeprav so mnogi zaskrbljeni zaradi učinkov kave in dolgotrajnega pitja na telo, dokazi kažejo, da je kava precej zdrava za vas. Največje koristi za zdravje prinaša kava zaradi svoje naravne sposobnosti izboljševanja zmogljivosti. Kava je enako učinkovita kot katero koli drugo poživilo, ne glede na to, ali gre za daljšo budnost ali splošno športno zmogljivost. 

Študija državne univerze v São Paulu je na primer pokazala, da je uživanje kofeina za 12 % podaljšalo čas, v katerem so udeleženci med vadbo postali utrujeni. Podobno so ugotovili tudi v drugi študiji z univerze, kjer so ugotovili, da je uživanje kofeina pred in med igro golfa povečalo raven energije udeležencev in zmanjšalo občutek utrujenosti.

V zadnjem času se veliko pozornosti namenja možnosti, da bi dve do tri skodelice kave lahko znatno zmanjšale tveganje za bolezni srca. Raziskovalci so 10 let pregledovali bolnike in ugotavljali različne ravni uživanja kave pri pol milijona ljudi. Od manj kot ene skodelice dnevno do več kot šest skodelic so ugotovili, da je pri bolnikih, ki so spili od dve do tri skodelice, verjetnost za koronarno srčno bolezen, srčno popuščanje ali aritmijo za 10 do 15 % manjša. 

So možne neželene reakcije?

Nekateri ljudje imajo seveda neželene reakcije nanj. Kofein ima stimulativen učinek na možgane, kar lahko velja tudi za prebavni trakt. Povečanje kontrakcij v prebavnem traktu je morda razlog, zakaj so številne opazovalne študije pokazale, da lahko uživanje skodelice kave povzroči nujno potrebo po odvajanju blata. 

Kava lahko sproži tudi refluks kisline ali zgago. To je pekoč občutek v prsih, ki ga povzroči želodčna kislina, ki potuje proti grlu in ga žal mnogi poznamo. Čeprav so nekateri ljudje poročali, da kava lahko poslabša simptome zgage, pa raziskave niso prepričljive.

Pravijo še, da lahko pitje prevelikih količin kave pri nekaterih ljudeh, zlasti tistih, ki so občutljivi na kofein, povzroči tudi občutek tesnobe. Spodbujevalni učinek kofeina na možgane lahko povzroči občutek tesnobe ali prekine spanec, kar lahko poslabša simptome prebave.

Verjamem, da ste danes spoznali okusne nadomestke, ki ji boste zagotovo kdaj spili namesto kave. Moje mnenje pa je, da je le kava tista, ki najbolj omamno diši in je marsikdaj razlog, da vstanem iz postelje. To razumemo samo prave kofetarice.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam