Zlahka si predstavljamo kraljevo družino, kako sedi v palači za razkošno mizo, ki se šibi od dobrot. Toda kraljeva družina uživa tudi v preprostih jedeh.
Kralj je ponosen zagovornik ekološke hrane in kmetovanja, valižanska princesa pa celo sama nakupuje živila, njena najljubša sladica pa je preprost puding. Tudi princu Williamu kuhinja ni tuja, saj je svoje kuharske spretnosti preizkusil, ko je dvoril Kate Middleton in ji med študijem pripravljal špagete bolognese, da bi si pridobil njeno naklonjenost. Danes vam njegov recept tudi razkrijemo.
Čokoladna torta
Čokoladna torta je prigrizek, ki se mu že več generacij kraljevih jedcev ne morejo upreti. Po besedah nekdanjega kraljevega kuharskega mojstra je bila hrustljava čokoladna poslastica stalnica na kraljičinih popoldanskih čajankah. Razkril je tudi, da kraljica ni pustila, da bi kakšen košček ostal, zato je moral kuhar potovati s torto, ki je ostala, če je kraljica kdaj zapustila palačo.
Kraljičin okus za čokoladno torto se je prenesel na njena vnuka, princa Williama in princa Harryja. Princ William jo je leta 2011 ob poroki s Kate Middleton izbral celo za eno od poročnih tort, poleg večplastne sadne torte. Buckinghamska palača je recept poslala kuharjem podjetja, ki so pripravili veliko različico torte, ki je vključevala 1.700 piškotov in 17 kg čokolade.
Riba in krompirček
Riba s krompirčkom je v kraljevem gospodinjstvu tako razširjena kot v britanski kulturi, saj naj bi v njej uživali številni člani kraljeve družine. V intervjuju s svojim sinom in piscem o hrani Tomom Parkerjem Bowlesom je kraljica soproga Camilla povedala, da je riba s krompirčkom, zavita v papir, ena njenih najljubših jedi. “Ta vonj,” je dejala.

Zdi se, da je bila ta jed tudi redni prigrizek Williama in Kate. Med študijem na univerzi St. Andrews, kjer sta začela hoditi na zmenke, sta bila redna gosta v znanem ribjem baru. Par se ni mogel upreti, da se ne bi vrnil v ta lokal, ko sta bila leta 2021 na Škotskem. Naročila sta večerjo za 7,95 funta, zavito v papir, ki sta jo pojedla na klopci na pomolu, nato pa sta se vrnila na sladoled.
Pica
Kate je ostala v zadregi, ko jo je nekoč učenka vprašala, ali je kraljica kdaj jedla pico. “To je tako dobro vprašanje, da ne vem,” je odgovorila. Dodala je še, da jo vpraša naslednjič, ko jo vidi.
Odgovor je podal kraljičin kuhar, ki je dejal: “Za kraljico sem kuhal enajst let in nikoli ji nisem postregel s pico.” Tudi, ko so bili v Palermu na Siciliji, je kraljica sploh ni imela na jedilniku. Kuharji so morali po kraljevi večerji oditi na kopno, da so jo poskusili. Vendar pa je zvezdniški kuhar razkril, da je priljubljen italijanski prigrizek najljubši pri kraljičinih vnukih – princu Williamu in princu Harryju. Tudi Kate je priznala, da si privošči to poslastico, in razkrila, da ima raje slanino kot “pikantne feferone”.
Toffee puding
Najljubša sladica valižanske princese in matere treh otrok je klasična sladica iz britanske šolske jedilnice – puding, pravi nekdanji kraljevi kuhar. Razkril je tudi svoj recept, ki so ga postregli v Buckinghamski palači. Sesekljane datlje posuje s pecilnim praškom, nato stopi sladkor in pripravi lepljivo sladko glazuro. Postopek nadaljuje tako, da doda testo za torto iz jajc, masla, moke in sladkorja, ki ga zmeša s tekočo kombinacijo datljev, nato pa ga eno uro kuha na pari. Klasične sladice ne uživa le Kate, ampak tudi preostali člani kraljeve družine.
Umešana jajca
Medtem ko naj bi veliko starejših članov kraljeve družine uživalo v zajtrku z jajci, odnos družine do jajc ni bil vedno enostaven. Avtor v svoji knjigi On Royalty iz leta 2006 trdi, da je Charles zahteval, da mu dnevno skuhajo sedem jajc, pri čemer je pojedel le eno, da bi se prepričal, da je kuhano do popolnosti. Zapisal je: “Ker osebje nikoli ni bilo povsem prepričano, ali bo jajce točno takšne trdote, da bo zadovoljivo, so skuhali vrsto jajc in jih razporedili v vrsto.

Charles je bil prisiljen zavrniti trditve. Kraljevi odgovor se je glasil: “Ne, tega ne počnem in nikoli nisem počel, ne pri zajtrku ne kadar koli drugje. Poleg moževe ljubezni do jajc naj bi tudi Camilla za zajtrk uživala v umešanih jajcih, Charlesovo posestvo Highgrove pa naj bi se ponašalo s piščanci z rodovnikom in iskanimi jajci po naročilu. Tudi kraljica si je včasih privoščila umešana jajca za zajtrk. Jajca so bila občasno postrežena s kaprami ali s prekajenim lososom in naribanim tartufom.
Špageti carbonara
Najljubša hrana princa Georgea so po očetovi ljubezni do klasičnih italijanskih jedi očitno špageti carbonara. Kate je razkrila tudi, da njeni otroci radi sodelujejo pri pripravi jedi iz testenin, vključno s pripravo omake za testenine.
Povedala je še, kako zelo radi kuhajo njeni otroci in kako kuhajo zanjo. Nekega dne so ji naredili testenine s sirom. Kuhanje je pri njih zelo zabavno, saj eden meša moko, drugi daje mleko in maslo, potem pa delajo solate in podobno.
Pečen piščanec
Igralka Meghan Markle je v intervjuju pred poroko s princem Harryjem dejala, da je pečen piščanec njena jed za večerjo, s katero navduši goste. “Po mojem mnenju ni ničesar tako okusnega ali impresivnega kot popolno pečen piščanec,” je dejala.
Toda pečen piščanec je za Meghan dobil nov pomen, ko jo je princ Harry zaprosil za roko, medtem ko sta pripravljala pečenega piščanca v Nottingham Cottage. Meghan je dodala: “To je bila prijetna noč, ko sva pekla piščanca in jedla … Harry je dejal le, da je “poskušal speči piščanca”.
Curry
Kate in William sta razkrila, da se tako kot v številnih domovih v Združenem kraljestvu rada usedeta pred televizijo in naročita curry. Med intervjujem leta 2017 sta razkrila, da ga po navadi naročita, medtem ko v Kensingtonski palači ležita v udobnih oblačilih in gledata Igro prestolov.
Seveda so novinarji vprašali, ali so v lokalnih restavracijah mislili, da je naročilo za Kensingtonsko palačo šala, je William pojasnil: “Če sem iskren, se običajno ne naroča v palačo, običajno nekdo pride v lokal in ga pobere.
Kate je pozneje razkrila, da rada pripravlja curry za vso družino, vendar se mora prilagoditi željam vsakega posameznika glede začimb. Priznala je, da ima rada precej pekoč okus, in dodala, da je tudi princesa Charlotte precej dobra pri pikantnosti. Kate je dejala, da je doma težko kuhati to jed, ker imajo otroci porcijo brez začimb.
Špageti bolognese
Ko sta začela hoditi na zmenke, je William, da bi osvojil njeno srce, zanjo pripravljal jedi, med drugim špagete bolognese. V pogovoru je Kate dejala: “V študentskih časih je pripravljal najrazličnejše jedi. Mislim, da je takrat poskušal narediti vtis name.”

Princ je pozneje delil recept za domačo bolonjsko omako za dobrodelno kuharsko knjigo A Taste Of Home, ki je vključevala 120 jedi najboljših britanskih kuharjev in zvezdnikov ob 40. obletnici dobrodelne organizacije za brezdomce. William, ki je od leta 2019 kraljevi pokrovitelj organizacije, je priznal, da ni odličen kuhar.
Razkriti recept princa Williama
Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- 30 g masla
- 1 velika čebula, drobno sesekljana
- 1 korenček, očiščen in nasekljan
- 2 paličici zelene, sesekljani
- 350 g najkakovostnejšega pustega govejega mesa
- 250 ml suhega belega vina
- 120 ml mleka
- Ščepec sveže zmletega muškatnega oreščka
- 400 g pločevinka italijanskega sesekljanega paradižnika
- 1 žlička paradižnikovega pireja
- 250 g špagetov
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja, sol in sveže mleti črni poper
Postopek:
V veliki ponvi segrejte olje in maslo ter na srednji temperaturi prepražite čebulo, da se zmehča, nato dodajte korenček in zeleno ter med mešanjem kuhajte nekaj minut.
Z vilicami zdrobimo mleto meso in ga dodamo v ponev ter mešamo, da se vse skupaj dobro premeša. Kuhajte, dokler meso ni več rožnato, vendar naj ne porumeni. Prilijte vino in kuhajte, dokler ne izhlapi. Nato zmanjšajte temperaturo, vmešajte mleko in muškatni orešček ter kuhajte na srednji temperaturi, dokler mleko ne izpari. Vmešajte paradižnike in pire, nato pa po okusu začinite s soljo in poprom. Zelo, zelo nežno kuhajte nepokrito približno tri ure in občasno premešajte.
Ko je omaka pripravljena, zavrite velik lonec vode in dodajte žličko soli. V vodo dodajte testenine, dobro premešajte in jih skuhajte po navodilih na embalaži. Dobro odcedite. Testenine razdelimo v štiri sklede in vsaki dodamo vročo omako. Potresite s peteršiljem in v manjši posodici postrezite parmezan.