Kaj mora imeti vsaka ženska v kuhinji? Dobro pečico, ki peče enakomerno, funkcionalno kuhalno ploščo in ekonomičen pomivalni stroj, da poskrbi za kupe umazane posode. Se tudi vam včasih zdi, da vaša družina šteje 30 ljudi?
Zagotovo je to nekaj, kar potrebujemo, če rade kuhamo ali ne. Je pa res, da dobri kuhinjski pomočniki poskrbijo, da je kuhanje enostavnejše. Vam pa priznam, da v zadnjem času več uporabljam pečico in več obrokov spečem v pečici, eden najbolj priljubljenih je v naši družini ta, kjer jajčka z gobicami spečem v pečici in ga najdete čisto na koncu članka.
Priprava jedi v pečici je zelo praktična in hitra, jedi pa s tem pripravim malo drugače, tako da imamo vsi občutek, da jemo nekaj novega. Všeč mi je tudi to, da je hrana hrustljava in prihranim na dodajanju maščobe. Vsa hrana doda lastni sok in aromo, s tem pa je poskrbljeno za božanski okus.
Kaj sem iskala pri nakupu nove pečice?
Pri novi pečici mi je bilo najbolj pomembno, da ima več programov in da na vseh straneh peče enako. Vse se spomnite pečic, ki so jih imele babice in je bil kolač na eni strani vedno bolj pečen. Danes imajo pečice sistem, ki enakomerno porazdeli toploto in lahko pečeš na 2 nivojih. Absolutno sem želela, da je iz nerjavečega jekla in je enostavna za vzdrževanje. Pomembno mi je tudi, da se enostavno očisti, zato sem iskala kvaliteto. Ni hujšega, ko moraš po kuhanju še drgniti pečico.
Ko kupujem kuhinjske aparate, belo tehniko ali manjše pripomočke za v kuhinjo, vedno gledam tudi energijski razred in kupim samo, če je energijski razred A. Kakovostno steklo na vratih je tudi nekaj, kar se mi zdi pomembno, saj je s tem povezano čiščenje. Umazano steklo pečice je za večino žensk prava nočna mora.

Vedno iščem priročne kuhinjske aparate, ki mi življenje olajšajo in ne zakomplicirajo. Vedno me zanimajo izdelki, ki imajo veliko število funkcij, všeč mi je LED zaslon, lep dizajn in to, da so primerni za naš dom. Hotela sem tudi pečico z ventilatorjem za hlajenje, saj veste, da pri malih otrocih ne morejo biti v bližini stvari, ki so dolgo časa vroče. Veliko funkcij pa se mi zdi pomembno tudi zato, saj v pečici pečeš biskvit ali morske sadeže …
Zdravje iz pečice, zakaj pa ne?
Kot sem že omenila, zadnje čase veliko naših obrokov kar spečem v pečici in sem se odločila, da vam razkrijem svoja dva najljubša recepta. Prvi je za kosilo, drugi pa za večerjo, ko ves dan nismo jedli nič dobrega in zdravega. Najlepše pri jedeh v pečici pa je, da lahko vedno improviziraš ali kakšno sestavino zamenjaš.
Piščanec in krompir v paradižnikovi omaki iz pečice
Sestavine za 4 osebe:
- 4 piščančja bedra ali stegna
- 1 žlica olivnega olja
- 1 čebula
- Sol, poper
- 2 stroka česna
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata – po želji
- 60 ml paradižnikove omake,
- 1 dl vode
- 800 g krompirja
- Peteršilj
Ta sočna in okusna jed bo navdušila prav vse družinske člane. Pripravite jo lahko katerikoli dan ali za vikend. Sama bedra kdaj zamenjam tudi s piščančjimi prsi. Zraven pa obvezno serviram veliko skledo solate.

Na začetku pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in začinimo kose mesa. Uporabite sol in poper, dodate pa lahko še svoje najljubše začimbe, recimo sladko papriko. Začimbe z rokami dobro vtremo v meso. Večjo ponev dobro segrejemo in uporabimo najljubše olje. Dodamo začinjene kose piščanca in jih na vsaki strani pečemo 3 minute oziroma toliko časa, da se ne površini naredi zlato rjava skorjica. Medtem ko se piščanec peče, krompir olupimo, očistimo in operemo. Narežemo ga na kose. Čebulo olupimo in jo grobo sesekljamo. Iz ponve odstranimo popečene kose piščanca in jih shranimo na toplem krožniku.
V ponvi pustimo dve žlici maščobe, ostalo pa odlijemo. Dodamo čebulo in neolupljene česnove stroke ter vse skupaj na hitro popražimo. Primešamo paradižnikov koncentrat in omako ter prilijemo vodo. Po okusu začinimo s soljo in poprom, nato pa v omako dodamo krompir in popečene kose piščanca. Počakamo, da omaka v ponvi zavre, nato pa vse skupaj pretresemo v pekač, ki ga za približno 50 minut potisnemo v ogreto pečico. Jed je pečena, ko v pekaču povre skoraj vsa omaka, krompir se zmehča, piščanec pa je pečen tudi v notranjosti. Po pripravljeni jedi potrosimo sesekljan peteršilj, jaz imam rada tudi baziliko.
V pečici pečena jajca s sirom in gobicami
Jajca so vedno dobra in hitra rešitev. Spodnji recept pa je primeren za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo. Mi recept uporabimo, ko čez dan zmanjka časa za kaj okusnega in zdravega. Včasih pa tudi za kosilo, ko smo na tesnem s časom. Včasih jemo zraven solato, včasih pa vloženo papriko. Jaz jajca vedno kombiniram z nečem kislim.
Sestavine za 4 osebe:
- Oljčno olje ali drugo po želji
- 200 g šampinjonov
- 8 jajc
- 100 g naribanega sira
- Sol, poper
- Ostale začimbe po želji
Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Gobe dobro operemo, obrežemo in narežemo na tanko. V ponvi na olivnem olju popražimo gobice, ki jih rahlo posolimo in popopramo. Sama dodam tudi kurkumo. V pekač, v katerem bomo pekli, najprej dodamo plast popraženih gobic in jih enakomerno razporedimo po celotni površini. Na gobice previdno ubijemo jajca ter jih rahlo posolimo in popopramo. Po jajcih potrosimo naribani sir, potem pa pekač potisnemo v ogreto pečico. Če imate radi, da je rumenjak v sredini še tekoč, pekač iz pečice odstranite po 12-ih minutah peke, drugače pa vse skupaj pečemo še nekaj minut. Vam pa povem, da je bolje, če ostane rumenjak še malce tekoč. Zraven seveda najbolj paše domači kruh in solata ali vložena zelenjava. Pa dober tek!