Sem človek prigrizkov in brez njih si ne predstavljam si na primer druženja s prijateljicami in družino. So ravno pravšnji grižljaji za to, da malo vzpodbudijo tek in izvrstno se ujemajo z aperitivi.
Polnjeni paradižniki s česnom in zelišči
Recept za 4 osebe, čas priprave: 15 minut.
Sestavine:
- 8 malo večjih češnjevih paradižnikov
- 200 g desertnega kremnega sira
- sol, poper
- 2 stroka nasekljanega česna
- 4 vejice peteršilja, vejica timijana
Priprava:
Paradižnike operemo in posušimo. Nato jih na dnu samo toliko spodrežemo, da lahko stojijo in se ne prekucnejo. Zgoraj odrežemo kapico z zelenim delom. Previdno izdolbemo sredico. V desertni sir damo nasekljan česen in zelišča, solimo in popramo. Nadev preložimo v dresirno vrečko in ga nabrizgamo v paradižnike. Na vrh pa položimo še kapico z zelenim delom.
Mocarela palčke s pomako
Recept za dve osebi, čas priprave: 30 minut.
Sestavine:
- 150 g mocarele v kosu
- 200 g koruznih kosmičev
- sol, poper
- sušena bazilika
- 80 g moke
- 2 jajci
- olje za cvrtje
- 150 g kisle smetane
- 80 g sveže kumare
- koprc
Priprava:
Mocarelo narežemo na palčke. Nato jo solimo, popramo in povaljamo v moki, namočimo v žvrkljani jajci, ki smo ju ravno tako solili, ter paniramo v zmletih koruznih kosmičih, katerim smo primešali sušeno baziliko. Za tem jo spet vrnemo v jajca in v kosmiče ter v segretem olju na hitro ocvremo do zlate barve.
Pomaka: V kislo smetano dodamo na majhne kocke narezano kumaro, koprc, solimo in popramo.
Rostbifovi zvitki s hrenom
Recept za 2 osebi, čas priprave: 4 ure.
Sestavine:
- 150 g rostbifa
- sol, poper
- 2 žlički gorčice
- 2 stroka česna
- vejica rožmarina
- oljčno olje
- 50 g svežega hrena
Priprava:
V oljčno olje zmešamo z gorčico, dodamo strt česen ter nasmukan rožmarin. Meso nasolimo in popramo, premažemo z mešanico in pustimo vsaj pol ure v marinadi. Za tem ga na zmernem oglju v kosu popečemo v ponvici, potem pa ga prestavimo na pomaščen pekač in pečemo še 8 minut na 180 stopinjah.
Ko je meso pečeno, ga takoj prestavimo na mrzel krožnik ter ga ohladimo. Narežemo ga na tenke kose na salamoreznici, rezine pokapljamo z oljčnim oljem, solimo, popramo naribamo malce hrena, zvijemo v zvitke in postrežemo.