EKO ŠKRNICL

Izkoristite potenciale svojih možganov

V današnjih časih se veliko govori o zdravju naših teles in o fizičnem videzu ter kako preprečiti določene bolezni. Kaj pa ohranjanje naših možganov?

Da bodo ostali mladi in da bomo izboljšali svoj fokus, produktivnost, ustvarjalnost in spomin. Ste kdaj sploh razmišljali o kondiciji svojih možganov? To je tema, o kateri gotovo premalo govorimo in posledično tudi premalo vemo. A naši možgani so zelo pomembni, saj z njimi rešujemo vse, kot so recimo vsako dnevna opravila do vprašanj, kjer moramo biti izjemno kreativni in ustvarjalni. Možgani so namreč tisti, ki hodijo v službo in delajo, ustvarjajo umetnine, se tudi pogovarjajo in preko njih pa dojemamo tudi svet okoli sebe.

Kaj so osnove produktivnosti?

Ko govorimo o osnovah produktivnosti, so tukaj fokus, prisotnost in zbranost. Vsi dobro poznamo občutek, ko se nas lastna glava ne drži. Da ne govorim o tem, ko se moramo 5x opomniti na isto stvar. Nič nenavadnega ni niti to, da dolge ure zremo v računalnik in nam nikakor ne uspe zbrati misli in opraviti dela.


‍Osnova produktivnosti, ki nam omogoča kakovostno opravljeno delo, učenje, desetke na izpitih, učinkovit trening in napredek na različnih področjih, je, da se znamo najprej umiriti. Potem moramo seveda zbrati misli in se s polno prisotnostjo posvetiti zgolj tisti eni stvari, ki je pred nami. Če te glava ne uboga, pa je to zelo težko.

Kaj so nootropiki?

Če prvič slišite izraz “nootropik”, naj vam povem, da ne gre za nič “tropskega”, pa tudi za nič sumljivega. Nootropik je skupno ime za snovi, živila in dopolnila, ki na kakršenkoli način izboljšujejo možganske funkcije. In vsak dan že uživate vsaj eno vrsto nootropikov, to je kofein. Med nootropike sodijo na primer adaptogeni, kot sta ashwagandha in brahmi, medicinske gobe, kot so chaga, cordyceps, resasti bradovec in reishi, nekatera zelišča, na primer rodiola rosea, gingko biloba, ginseng, mačji krempelj, sladki koren, sveta bazilika, sem spada tudi kofein in L-teanin iz zelenega čaja, pa spojine, ki jih v manjših količinah že uživate s hrano ali pa jih vaše telo proizvaja samo (omega-3, L-tirozin, taurin, acetil-L-karnitin, kreatin, holin) in celo nekateri vitamini in minerali (magnezij, vitamini A, B, C, D in E). Razpon tako imenovanih nootropikov je precej širok. Zagotovo vas zanima, kaj je vsem tem snovem, dodatkom in živilom skupnega in kakšna je njihova dejanska povezava z možgani?

Kako nootropiki sploh delujejo?

Nootropiki delujejo tako, da povečujejo naše kognitivne sposobnosti in mentalne funkcije, kot so spomin, ustvarjalnost, motivacija in pozornost. Vplivajo na delovanje možganov prek več mehanizmov ali poti. Ena izmed njih je na primer dopaminergična pot. Študije posebej poudarjajo, da naravni nootropiki spodbujajo delovanje možganov, jih naredijo bolj zdrave in povečajo prekrvavitev možganov ter zagotovijo pritok pomembnih hranil ter povečajo pretok energije in kisika v možgane. Čeprav možgani tehtajo le 3 % naše celotne telesne teže, prejmejo približno 15 % celotne oskrbe telesa s krvjo in kisikom. Možgani so torej zelo “lačni” energije, zato je oskrba s kisikom in hranilnimi snovmi še kako pomembna, če hočemo, da so naše kognitivne funkcije kar se da učinkovite. Dokazano je tudi, da učinek naravnih nootropikov zmanjšuje pojav vnetja v možganih. Z uživanjem nootropikov zaščitimo možgane pred toksini in zmanjšujemo učinke staranja možganov. Hkrati se izboljšuje stimulacija novih nevronskih celic, posledično pa se poveča aktivnost možganov, kar vodi do izboljšanih sposobnosti mišljenja ter pomnjenja in ne nazadnje do povečane nevroplastičnosti možganov. 

Nootropikom je skupna sposobnost spreminjanja nekaterih nevrotransmitorjev, encimov ali hormonov v možganih (na primer acetilholin, dopamin, adrenalin, serotonin in GABA). Mnogi nootropiki povečujejo raven energije ter pretok krvi in pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom. Raziskave celo poročajo o vplivu nootropikov na zdravljenje motenj spomina, kot so Alzheimerjeva, Parkinsonova in Huntingtonova bolezen. Ugotovljeno je bilo, da te motnje prizadenejo iste poti, po katerih delujejo nootropiki – le, da jih ti krepijo, ne pa šibijo. 

Kaj se dogaja v naših možganih?

Predstavljajte si, da so naši možgani kot telo po telovadbi, to pomeni, da so dobro prekrvavljeni, preskrbljeni s kisikom in pripravljeni na nove izzive. Ko govorimo o uživanju nootropikov, se pozitivne lastnosti oziroma posledice pripisuje fenomenom, ki jih nootropiki ustvarijo v telesu. Do boljšega spomina, ustvarjalnosti, fokusa in kognitivnih funkcij prihaja zaradi:

  • Pozitivnih vplivov na možgansko valovanje.
  • Povečane nevroplastičnosti.
  • Hormonskega ravnovesja.
  • Izboljšanega delovanja nevrotransmitorjev.
  • Večje prekrvavljenosti možganov.

Vas skrbi, ali so nootropiki primerni za vas?

Dejstvo je, da živimo v družbi, ki od nas zahteva res veliko, velikokrat tudi preveč. Z vseh koncev smo zasuti s preveč informacijami, dela imamo toliko, da se praktično utapljamo, ves čas se moramo učiti novih stvari, na poti nas spremlja seveda še stres. Zvečer pa se nam rado zgodi, da pademo v posteljo in ne moremo zaspati. Predvsem mladostniki v času študija in odrasli v času najbolj aktivnega razvijanja kariere (običajno med 25 – 55 letom), moramo nekako najti načine, da v čim krajšem času, s čim manj napora opravimo vse potrebne naloge in se potem lažje odklopimo in počivamo. Vsi pa vemo, da bolj, kot smo utrujeni, več časa porabimo za vsako nalogo ali opravilo. Tukaj pa v igro stopijo naravni, varni in preverjeni dodatki, ki vašim možgančkom pomagajo.

Kaj pa stres in možgani?

Zanimivo je dejstvo, da nas stres dela “neumne”. Ko smo v “fight or flight” stanju, se namreč ugasne naša sposobnost kreativnega razmišljanja in produktivnega reševanja problemov. V krempljih stresa pa smo danes vse prepogosto. Nootropiki so odličen sopotnik pri premagovanju stresa in hkrati pri ohranjanju mentalne jasnosti in “mirne krvi”.  

‍Če k vsemu skupaj dodamo še velikansko količino motenj, bi lahko rekli, da smo na nivoju družbe razvili nekakšno pandemijo motnje pozornosti. Te motnje so kot posledice pametnih naprav, družbenih omrežij in nezmožnosti dohajanja pameti umetne inteligence. Šele, ko se umirimo dovolj, da se lahko vrnemo k tistemu delu, ki nam je zares pomembno, se iztrgamo iz krempljev tisočerih motilcev naše pozornosti. In vse to je lažje s pomočjo nootropikov.

Je izdelek Fokus + učinkovit in preverjen izdelek?

Izdelek Fokus+ je odgovor na povečano potrebo po zbranosti, umirjanju, produktivnosti in mentalni jasnosti. Redna uporaba tega naravnega izdelka, ki ga sestavljajo preverjeni in učinkoviti nootropiki, vam lahko pomaga, da bo vaša kreativa na višku, da boste lažje reševali izzive, ki jih imate na urniku vsak dan. Večji pa bo tudi vaš fokus in veliko lažje si boste zapomnili vse od študijske snovi, pa do rojstnih dni sodelavcev.

Kaj pa naravne sestavine izdelka Focus+?

V pripravek Focus+ so vključili tiste vrste nootropikov, ki so se izkazali za najbolj učinkovite, dobro preverjene in tiste, ki so brez negativnih stranskih učinkov. Izdelek Focus + tako vsebuje: fosfatidilserin, l-karnitin hidroklorid, resasti bradovec, l-tirozin, tavrin, natrijev citikolin, l-teanin, izvleček drobnolistne bakope (bacopa monnieri) = brahmi, izvleček rožnega korena (rhodiola rosea), ashwagandho in izvleček žametnega fižola (mucuna pruriens).

Kakšna je razlika med naravnimi in sintetičnimi nootropiki?

Nootropikov nikakor ne smemo zamenjevati s tako imenovanimi “pametnimi drogami”. Imajo sicer podoben končni cilj, da spodbujajo delovanje možganov in izboljšujejo kognitivne funkcije. Vendar med nootropike štejemo naravne sestavine, surovine, spojine in živila, ki so brez negativnih stranskih učinkov in so povsem varni za uživanje. Na drugi strani so pametne droge skupno ime za zdravila, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje ADHD. Mednje spadata Ritalin, Adderall, ki veljata za močna kognitivna spodbujevalca. Pametne droge delujejo povsem drugače kot nootropiki in so ob dolgotrajni uporabi izredno nevarne.

Focus+ je mešanica naravnih, varnih in preverjenih nootropikov in sestavin, ki podpirajo delovanje možganov ter izboljšujejo kognitivne funkcije. Redna uporaba pripomore k bolj jasnim mislim, ostremu fokusu, večji produktivnosti, lažjemu učenju in povečani kreativnosti. Skočite na povezavo in se na spletni strani Eko škrnicla sami prepričajte o prednostih njihovega novega izdelka.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam