Nepremagljive sreče ne čakamo, ampak si jo vzamemo!

Če želimo biti srečne jutri, začnimo delati na svoji sreči danes. Ali še bolje: čas za ustvarjanje sreče je v tem trenutku. 

Če mi ne verjamete na prvo besedo, ki ima zame že dolgo isto vrednost kot matematični aksiom, berite dalje. Upam si staviti karkoli, da vas bom prepričala, da se naša prihodnja sreča ustvarja prav zdajle.

Izkušnje iz prakse

Pri svojem delu pogosto opažam, da ljudje na srečo samo čakajo in čakajo – in čakajo. Ali mi celo sami potarnajo: »Čakam, da se mi nasmehne sreča.« Pa vendar ta sreča nikoli ne pride, ker ji je treba z nečem izvabiti nasmeh. Svoji sreči pa nasmeh lahko narišemo izključno me same. Na vsem svetu ni ljudi, sredstev ali okoliščin, ki bi to lahko naredili namesto nas.

Nekateri v nasprotju s prvimi, ki na srečo čakajo, trdo delajo, da ustvarijo obilje v življenju, a so kljub temu nesrečni, ko ugotovijo, da jim denar sreče vendarle ni prinesel.

Sreča je namreč stanje uma, ne visoka številka na naših bančnih računih. Sreča je čustvo, ne stvar. Vsaka izmed nas bi si morala zato prizadevati za ustvarjanje lastne sreče.

Sreča je čustvo, ne stvar.

Odsevi

Verjamem, da vas je večina v šoli prebrala izjemno knjigo pisatelja Richarda Bacha Jonathan Livingston Galeb. Jaz se še vedno navdušujem nad njo, predvsem nad stavkom: »Če je tvoja sreča odvisna od dejanj drugih ljudi, potem imaš več kot očitno problem.« 

Da bi v življenju lahko našli srečo, pa moramo najprej razumeti, od kod ta prihaja. Spomini so za naš um v enaki vlogi, kot je ogledalo za naše oči – odsev. Ogledalo odseva fizično, medtem ko naši spomini odsevajo čustveno. Ko se pogledamo v ogledalo, v njem vidimo svojo podobo, a ko pogledamo v svoj um, vidimo, kdo smo. Velika razlika med njima pa je v tem, da lahko vedno spremenimo, kar vidimo v ogledalu, ne moremo pa spremeniti spominov, ki so shranjeni v umu. 

Odločitev 

Veliko se nas trudi popraviti odsev, ki ga vsakodnevno vidimo v ogledalu, vendar vložimo prav nič ali zelo malo truda v to, da bi izboljšali svoje misli. Vsako dejanje pa seveda ustvari spomin. Ali ste res verjele, da je bila oseba, ki je danes jezna in zagrenjena, včeraj vesela in srečna? Ko nas nekdo razburi ali užali, se pravzaprav same odločimo, ali bomo izkušnjo dodale k še enemu bolečemu spominu s svojim negativnim doživljanjem ali se bomo odločile, da bomo ta negativna doživljanja spremenile v pozitivna dejanja in tako ustvarile pozitivne spomine. 

Preizkusi

Če želimo biti srečne jutri, moramo previdno izbirati danes, kajti naša današnja dejanja bodo odsev jutrišnjih spominov – in teh se ne moremo znebiti. Vse, kar naredimo danes, bo jutrišnji odsev. Naslednjič, ko vas nekdo ujezi, si, namesto da bi izbruhnili tudi vi, raje predstavljajte, da v rokah držite ogledalo, v katerem se njihove besede odbijejo in vrnejo nazaj k njim; tako boste v trenutku vedele, da so njihove besede in dejanja le odsev njih samih in nimajo nobene zveze z vami. 

Vsi si želimo, da bi nam bil naš odsev v ogledalu všeč. Če pa želimo biti resnično srečni, je ključno, da nam je všeč tudi odsev, ki ga vidimo v svojem umu. Odsev ogledala ni niti približno tako močan kot odsev uma, kajti le on odseva naše misli in dejanja. 

Odločimo se, kaj želimo pokazati z odsevom. Bodo naši odsevi oziroma spomini polni sreče in veselja ali jeze in zagrenjenosti? 

Kaj boste pa ve naredile danes, da vam bo prineslo srečo jutri? Članek ste že prebrale in po zakonih vesolja ne more biti naključje, da ste naletele nanj … Vzemite to za prvi korak, zdaj pa veselo naprej pred ogledala in v srečno življenje.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam