Vsebino omogoča ELECTROLUX

Kako dolgo je zamrznjeno meso dobro?

Danes izveste vse podrobnosti, ki jih morate vedeti, ko govorimo o zamrznjenem mesu. Vemo, da ga ni bolj praktičnega sistema, kot je zamrznjena hrana, ki jo vzamemo iz skrinje, ko jo potrebujemo.

Obstajajo pa pravila, ki se jih je treba držati in jih upoštevati, kadar zamrznemo meso, ki je nekoliko bolj kočljivo in nič dobrega ni, če ga nepravilno zamrznemo ali pustimo v skrinji predolgo. Danes izveste, koliko časa naj bo v skrinji svinjina, govedina, piščančje meso in ribe.

Vsi smo že doživeli, da naletimo na nepričakovano ugodnost. Odpravimo se v trgovino po nekaj stvari, ko vidimo, da je na voljo akcijska cena našega najljubšega mesa. Če ste kot mnogi, ki smo navdušeni nad znižanji, si v voziček naložite surovega piščanca, zrezek ali celo meso za kosilo, da bi na dolgi rok prihranili čas in denar. Med tem, ko gledate, da poberete čim več pakiranj, se vprašate: “Kako dolgo lahko meso ostane varno zamrznjeno?” In: “Ali se zamrznjeno meso pokvari?” Izbrale pa smo tudi najljubši kombinirani hladilnik in zamrzovalno skrinjo, kar mora imeti vsak nepremagljivi dom.

Kakšna temperatura je najbolj varna?

Ne glede na to, ali si ta vprašanja postavljate v trgovini ali doma, ko brskate po zamrzovalniku in iščete zavitek zrezkov, je tema o zamrznjenem mesu tista, ki lahko prinese različne odgovore, odvisno od tega, koga vprašate. Vsa živila, če jih v zamrzovalniku hranite pri temperaturi – 18 stopinj Celzija ali nižji, naj bi bila varna za uživanje za nedoločen čas. Pomembno pa je opozoriti, da je hrana, ki je stalno shranjena pri – 18 stopinj Celzija, sicer vedno varna, vendar se lahko kakovost hrane po odmrznitvi sčasoma še vedno poslabša. Morda zaradi nje ne boste zboleli, vendar tudi njen okus ne bo nujno podoben okusu svežega mesa.

Vsa živila, če jih v zamrzovalniku hranite pri temperaturi – 18 stopinj Celzija ali nižji, naj bi bila varna za uživanje za nedoločen čas.

Kako varno shranjevati meso v zamrzovalniku?

Če ste se odločili za shranjevanje mesa v zamrzovalniku, je prvi korak k čim večji svežini mesa pravilen način shranjevanja. Zapomnite si, da kakovost mesa v času zamrzovanja določa njegovo stanje v zamrznjenem stanju. Če ga ne morete hitro porabiti, ga je bolje zamrzniti prej kot pozneje. Živila, zamrznjena v vrhunski kakovosti, bodo po odmrznitvi boljšega okusa kot živila, ki so “zamrznjena blizu konca svoje življenjske dobe”.

Kaj pa dolgotrajno zamrzovanje?

Dolgotrajno shranjevanje v zamrzovalniku lahko vpliva na kakovost vseh živil, vendar je treba opozoriti tudi na to, da surovo meso in perutnina ohranita svojo kakovost dlje kot kuhano meso in perutnina. To je posledica vlage, ki se izgubi med kuhanjem. V vsakem primeru pa morate poskrbeti, da bodo vsa živila, ko so enkrat v zamrzovalniku, shranjena pri ustrezni temperaturi, da se ohranijo barva, vsebnost vitaminov, tekstura in – seveda – okus. Zamrzovanje na – 18 stopinj Celzija inaktivira tudi vse mikrobe, torej bakterije, kvasovke in plesni, ki so lahko v živilih.

Kaj pa dejansko shranjevanje mesa? Ali ga lahko shranite v originalni embalaži? 

Preprost odgovor na to vprašanje je: da, meso in perutnino lahko varno zamrznete v originalni embalaži. Če nameravate meso ali perutnino v originalni embalaži zamrzovati dlje časa (več kot dva meseca) ali če na originalni embalaži opazite raztrganino, morate embalažo prekriti z nepredušno plastično folijo, papirjem za zamrzovanje ali močno folijo ali pa embalažo preprosto vstavite v plastično vrečko.

Ali se lahko meso v zamrzovalniku pokvari?

Zamrzovanje mesa je preprost in učinkovit način, da si ustvarite zalogo izbranih beljakovin in meso se v zamrzovalniku tehnično gledano ne pokvari. Ker zamrzovanje ohranja hrano varno skoraj za nedoločen čas, so priporočeni časi shranjevanja namenjeni le kakovosti

Kako varno odmrzniti meso?

Ne pozabite, da na svežino mesa vpliva tudi postopek odmrzovanja. Obstajajo trije varni načini odmrzovanja zamrznjenih živil. Prvi in najbolj priporočljiv način je počasno in varno odmrzovanje v hladilniku – čez noč ali v dnevu ali dveh, odvisno od velikosti živila. Hitrejši način je, da meso položite v neprepustno plastično vrečko in ga pustite v celoti potopljenega v hladni vodi. Po odmrznitvi v hladni vodi meso takoj pripravite. Hrano lahko odmrznete tudi v mikrovalovni pečici, vendar jo morate nato takoj skuhati ali speči. Poleg tega se lahko pri odmrzovanju v mikrovalovni pečici hrana na nekaterih mestih dejansko začne kuhati.

Kako dolgo zdrži meso v zamrzovalniku?

Ker zamrzovanje živil pri temperaturi – 18 stopinj Celzija ali manj ohranja njihovo varnost skoraj za nedoločen čas, lahko zamrznjeno meso ali perutnino (ki je bila pravilno shranjena), kadar koli odmrznete in pojeste. Vendar to ne pomeni, da bo njena kakovost ostala dobra za vedno. Zamrznjeno meso, perutnino in morske sadeže za najboljšo kakovost zaužijete v naslednjih časovnih okvirih:

Govedina, jagnjetina, svinjina in teletina

Če nameravate v kratkem nabaviti sveže meso, kot so govedina, jagnjetina, svinjina ali teletina, morate vedeti, da lahko – odvisno od kosa mesa – v zamrzovalniku ohranijo svojo kakovost več mesecev. Zlasti za steake je priporočljivo, da ostanejo zamrznjeni od šest do 12 mesecev, za kotlete pa je priporočljiva življenjska doba v zamrzovalniku od štiri do šest mesecev. Po drugi strani pa lahko pečenko po zamrznitvi od štirih do 12 mesecev še vedno ponuja kakovosten okus. Ostalo meso, kot so jezik, jetra in drobovina, ohrani svojo kakovost le tri do štiri mesece. Predelana svinjina, kot so slanina in klobase (svinjske, piščančje ali puranje), hot dogi in meso za kosilo, ima najboljši okus, če je zamrznjena od enega do dveh mesecev, medtem ko surovi hamburgerji, mleto meso in meso za dušenje zdržijo od tri do štiri mesece.

Perutnina

Tako kot za zgoraj navedene izdelke tudi za sveže perutninske izdelke velja časovni okvir kakovosti svežine – vendar je odvisen od tega, kateri del perutnine zamrzujete. Če zamrzujete celega piščanca ali purana, lahko v zamrzovalniku zdrži do enega leta. Deli piščanca in purana lahko zdržijo devet mesecev, medtem ko je drobovje predlagano hraniti krajši čas, in sicer tri do štiri mesece.

Ribe in školjke

Ker ribe in školjke vključujejo več možnosti, se razlikuje tudi časovna doba njihove kakovosti. Pusta riba lahko ostane v zamrzovalniku od šest do osem mesecev, medtem ko je mastne ribe priporočljivo hraniti od dva do tri mesece. Zamrznjene kuhane ribe zaužijete v štirih do šestih mesecih, prekajene ribe pa v dveh mesecih. Sveže kozice, pokrovače, rakci in lignji pa lahko ostanejo v zamrzovalniku in ohranijo svojo kakovost od tri do šest mesecev.

Kuhano meso in ostanki mesa

Če vam po okusnem obroku ostane preveč kuhanega mesa, ne skrbite; tudi to lahko zamrznete. Ostanke mesa – vključno s kuhanim mesom, mesnimi jedmi ter omako in mesno juho – lahko v zamrzovalniku hranite dva do tri mesece. Kuhana perutnina pa je odvisna od tega, kaj ste skuhali. Ocvrti piščanec in navadni kuhani kosi piščanca lahko zdržijo štiri mesece, kuhane jedi iz perutnine od štiri do šest mesecev, meso, prelito z juho ali omako, do šest mesecev, kuhani piščančji koščki in krofi pa od enega do treh mesecev.

Ne glede na to, katero vrsto mesa ali perutnine se odločite zamrzniti, pa velja, da jo lahko varno zamrznete, če je odmrznjena v hladilniku, ne da bi jo kuhali. Ponovno pa ne smete zamrzniti živil, ki so ostala zunaj hladilnika dlje kot dve uri.

Hladilnik po izboru Nepremagljivih

Izbrale smo Electrolux 600 kombinirani hladilnik z NoFrost tehnologijo 

Zamrzovalnik 600 TwinTech® No Frost Fridge Freezer ohranja hrano 60 % bolj sočno od hladilnikov z enim evaporatorjem. Njegov sistem dvojnega hlajenja ohranja idealno vlago in hrani preprečuje, da bi se izsušila. Hkrati zagotavlja, da vam nikoli več ne bo treba odtaljevati zamrzovalnika.

Hrana ostaja do 60 % sočnejša in bolj navlažena s tehnologijo TwinTech

S tehnologijo TwinTech® No Frost vam zamrzovalnika nikoli več ne bo potrebno odtaljevati. Njen sistem dvojnega hlajenja ohranja hrano 60 % bolj vlažno kot hladilniki z enim evaporatorjem. S tem, da ne uporablja suhega zraka zamrzovalnika, ohranja idealno vlago in preprečuje izsuševanje hrane. 

Prilagodljivo shranjevanje s CustomFlex®

Všeč nam je CustomFlex® omogoča svobodno prilagajanje prostora v hladilniku. Na vratih so premične posodice različnih velikosti, tako lahko prostor prilagodimo svojim potrebam. Posodice so celo snemljive in jih lahko odstranimo iz hladilnika za preprost dostop.

Extra Chill predal ohranja svežino narezanih živil in sirov.

Varno na hladnem v predalu Extra Chill

Zavarujte kakovost, okus in svežino narezanih živil in sirov v predalu Extra Chill. Predal ohranja nižjo temperaturo kot v preostalih delih hladilnika in omogoča aktivno kroženje hladnega zraka.

Desetletna garancija na kompresor

Bodite povsem brez skrbi vedoč, da ima kompresor desetletno garancijo. Garancija krije poškodbe, ki nastanejo med delom, prevozom, odstranjevanjem plina in ponovnim polnjenjem ali splošnimi vzdrževalnimi deli.

Kombinirani hladilnik po izboru Nepremagljivih

Izbrale smo Electrolux 500 kombinirani hladilnik z LowFrost tehnologijo.

Kombinirani hladilnik 500 ColdSense hitro povrne ustrezno temperaturo po odpiranju in zapiranju vrat, zahvaljujoč natančnim elektronskim senzorjem. To pomaga preprečiti temperaturne skoke in kvarjenje hrane ter posledično zmanjša zavrženo hrano do 20 %.

Manjša potreba po vzdrževanju zamrzovalnika z LowFrost

Vgrajeni sistem LowFrost ohranja temperaturo v zamrzovalniku ter pomaga preprečiti nabiranje ivja. Za boljšo učinkovitost in manj vzdrževalnih del.

Enostaven nadzor z elektronskim upravljanjem na dotik

Elektronsko upravljanje na dotik zagotavlja preprost dostop do nastavitev in funkcij v hladilniku, tako da lahko upravljate temperaturo glede na svoje potrebe. Vrhunski nadzor na dosegu prstov. Všeč nam je tudi to, da je upravljanje izjemno elegantno.

Enostaven nadzor z elektronskim upravljanjem na dotik

Elektronsko upravljanje na dotik zagotavlja preprost dostop do nastavitev in funkcij v hladilniku, tako da lahko upravljate temperaturo glede na svoje potrebe. Vrhunski nadzor na dosegu prstov.

Ohranite popolno teksturo s FastFreeze

Sistem FastFreeze hitro zamrzne sveža živila, da se vitamini, teksture, okusi in vse zdrave sestavine bolje ohranijo. Ta funkcija nas je zagotovo zelo navdušila, saj pomaga ohranjati kakovost hrane, ki jo zamrznemo.

Zanesljive police iz varnostnega stekla

Močne police v hladilniku so izdelane iz varnostnega stekla, ki je znano po trpežnosti. In če se po nesreči kaj polije, ga lahko preprosto očistite z vlažno krpo. Tudi praktičnost je ključna, zato smo prepričane, da bodo trpežne police všeč tudi vam.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam