Kako je prevarantu s Tinderja uspelo prepričati žrtve?

Na Netflixu je trenutno aktualen dokumentarni film, ki nosi naslov Tinder Swindler in nam predstavi prevaranta, ki je preko Tinderja spoznaval ženske, ki jih je ogoljufal za visoke zneske, pod pretvezo, da je njihov fant.

Ob gledanju goljufa, ki molze denar od žensk, ki so ga imele za partnerja, fanta ali prijatelja, sem si najprej mislila, kaj so razmišljale, da so mu dale denar. Ampak je res tako neverjetno? Zagotovo smo bile kdaj v situaciji, ko smo nekomu posodile ali dale denar, ker smo hotele pomagati. Verjetno ni šlo za vrtoglave zneske, ampak denar je denar.

Tudi sama sem najprej pomislila, kako naivne so bile žrtve, da so nasedle. Sploh nekomu, ki živi luksuzno življenje, katerega so v njegovi družbi okusile tudi same. Niso pa mogle vedeti, da gre za prevaro, in da ni nič resnično. V oči me je zbodlo tudi to, da so bila njegova sporočila sanje vsake ženske, ko ji je nekdo všeč. Torej: pogrešam te, komaj čakam, da se spet vidiva, veselim se najinih dogodivščin v prihodnosti … Skratka vse, kar si najbolj želimo slišati, ko se sprašujemo, če smo nekomu všeč.

Zakaj zaničevati žrtve?

Priznam, da sem na začetku tudi samo obsodila ženske, da niso trezno razmišljale in so »padle na finto«. Ob gledanju pa sem si rekla, ampak zakaj? Zakaj vsi obsojamo njih in ne njega? On je namreč tisti, ki jih je zavestno zavajal, da jih je lahko okradel. Žrtve so bile one in res je grdo, da so se pisali komentarji, kako so neumne, naivne, kako so padle na njegov denar in celo, da so si to zaslužile! Niso si, tega si ne zasluži nihče. Gre namreč za čustveno izsiljevanje, verbalne grožnje, mentalno manipulacijo in na koncu tudi za dobrosrčnost nekoga, ki je želel pomagati osebi, za katero so menile, da je v resnih težavah in tudi, da je njegovo življenje ogroženo.

Cecilie, Ayleen Charlotte in Pernilla so se izpostavile v dokumentarcu na Netflixu. Foto: Profimedia
Tinder Swindlerja so leta 2019 aretirali v Grčiji. Foto: Profimedia

Ženske so mu zaupale, čisto enostavno, kajti roko na srce, kdo bi lahko pričakoval, da gre za takšno prevaro. Gre namreč za Ponzijevo shemo, ker je z denarjem ene ženske, razvajal drugo in tako v krog. To je tudi razlog, da je lahko igral luksuzno življenje in je bilo videti, da denar res ni težava. Seveda gre tudi za osebo, ki je vrhunska v mentalni manipulaciji, da se razume.

Kaj je Ponzijeva shema?

Ponzijeva shema je goljufiva naložbena prevara, ki vlagateljem obljublja visoke stopnje donosa ob majhnem tveganju. Ponzijeva shema je goljufiva naložbena prevara, ki z denarjem, odvzetim poznejšim vlagateljem, ustvarja donose za predhodne vlagatelje. Podobna je piramidni shemi, saj obe temeljita na uporabi sredstev novih vlagateljev za izplačilo prejšnjih vlagateljev. Tako Ponzijeve sheme kot piramidne sheme sčasoma dosežejo dno, ko poplava novih vlagateljev usahne in denarja ni več dovolj. Takrat sheme razpadejo.

Ženske je razvajal tudi na “zasebnem letalu”. Foto: Profimedia

Kaj pravi strokovnjakinja?

Za mnenje o Tinderju smo vprašali tudi našo Melito Kuhar, ki je strokovnjakinja za partnerske odnose, osebno rast, družinske odnose in vzgojo otrok. Povedala nam je sledeče: »Nimam ravno izkušnje, kako potekajo čustvene zlorabe na Tinderju … Po mojem mnenju obe strani sebe kažeta v najboljši luči, ker se ne vidimo in lahko pišemo vse sorte in tako manipuliramo.« 

Verjamemo ženske lepim besedam?

Nadaljevala je: »Smo pa ženske bolj romantično naravnane in že nekaj prijaznih besede neznanca, nas lahko premakne v stanje pričakovanja ljubezni in zveze, kar je dokaj nerealno pričakovati na omrežju kot je Tinder, ki je kolikor vem, bolj namenjeno seksualnemu druženju …«

Ko je predobro, da bi bilo res …

Zelo narobe je, če mislite, da bi ve lahko vedele, kaj se dogaja, kajti prevarant s Tinderja je stvari zelo dobro preštudiral in tudi žrtve ni izbral naključno. Prej bi rekla, da je deloval predobro, da bi bil resničen in res je bil. Najlažje pa je reči, jaz mu zagotovo ne bi dala denarja, ker če nisi v takšni situaciji, ne moreš zagotovo trditi ničesar. Je pa dobra stvar ta, da je sedaj na ta račun veliko smešnih memov, ki so res dobri in lahko človeka spravijo v dobro voljo. Upam, da smo se vse nekaj naučile, kajti lepe besede niso vedno resnične, čeprav si jih vse želimo slišati.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam