HYUNDAI SLOVENIJA

Kako poskrbeti za varnost psa v avtomobilu

Se odpravljate na pot s psom? S temi koristnimi nasveti poskrbite za njegovo varnost in pot brez skrbi.

Potovanje s psom je ena najbolj prijetnih izkušenj, vendar morate pred odhodom razmisliti o nekaterih stvareh, če potujete z avtomobilom. To, da lahko na počitnice vzamete najpomembnejšega družinskega člana – svojega psa, je za mnoge zelo pomembno. Tudi psi potrebujejo odmor tako kot ljudje, vendar lahko med vožnjo doživljajo stres. 

Poskrbite za udobno potovanje svojega psa

Razmislite o načinih, ki bodo vašemu pasjemu spremljevalcu omogočili udobnejše in varnejše potovanje. V številnih državah je zakonska zahteva, da morajo biti psi med potovanjem varno pripeti, zato kupite pas za psa, sedež za prenašanje ali pa se odločite za ustrezno zavarovan zaboj za prtljažnik. V mislih imejte, da mora biti to ponavljajoče se mesto, kamor se bo pes redno vračal in ga bo dobro poznal. Tega prostora ne menjate, dodajte pa tudi najljubšo odejo ali igračo, da bo vonj za psa znan in pomirjujoč. 

Andrejina psička Uly zelo uživa v vožnji z avtomobilom in je vedno prva v njem.

Nekatere pse bo treba bolj miriti kot druge, zato poskrbite, da boste lahko psu omogočili očesni stik (lahko tudi v ogledalu), ter pohvalite in nagradite vsako dobro in mirno vedenje. Razmislite o nakupu potovalnih razpršil proti tesnobi, ki sproščajo vonj za preprečevanje stresa in pomagajo ohraniti mirnost vašega psa. S pravo opremo se lahko s svojim psom varno odpravite na pot. Spodaj vam izdamo, kako:

1. Priskrbite varnostni pas za psa

Ena od možnosti za zagotavljanje varnosti vašega psa v avtomobilu je varnostni pas. Pasji pas je idealen za dobro vzgojene pse, saj psa pritrdi v enem položaju s pasom, ki se priključi na varnostni pas v avtomobilu. Pazite na psa, da med potjo slučajno ne prežveči varnostnega pasu. Lastnikom psov so takšne situacije znane. To je eden izmed varnih in udobnih načinov potovanja, ki je primeren za majhne in velike pse.

2. Postavite psa v zaboj

Zaboj je odličen za samozavestne in sproščene pse, saj zagotavlja, da je vaš pes varen, da mu je udobno in je hkrati zaščiten. Prepričajte se, da je zaboj dovolj velik, da lahko vaš pes v njem vstane in se obrne. Poiščite zaboj prave velikosti za svojega psa in svoj avto. V idealnem primeru postavite zaboj na zadnji sedež ali na zadnji sedež kombija ali drugega avtomobila z loputo. Dno prekrijte z udobno odejo, da se bo pes lažje sprostil.

3. Uporabite pasje varovalo

Varovalo, ki je idealno za pse, ki vas radi vidijo in se gibljejo, preprečuje, da bi psa v primeru nesreče vrglo naprej. Poskrbite za varovalo, ki se pritrdi na tla in streho avtomobila, da ga ne bo mogoče premakniti s položaja. Poiščite varovalo za psa, ki bo ustrezalo vašemu avtomobilu in ga pritrdite za zadnje avtomobilske sedeže. Varovalo zaklenite na notranjo stran strehe. Vedno upoštevajte navodila, priložena varovalu.

4. Poskusite z visečo mrežo za zadnje sedeže

Viseča mreža je idealna za starejše pse, ki morda želijo ležati, saj jih ščiti pred padcem s sedeža in jim preprečuje, da bi splezali na sprednji sedež. Prepričajte se, da ste kupili takšno z nedrsečo prevleko, da viseča mreža ne zdrsne s sedeža. Prešito stran položite na zadnji sedež in vstavite sidra med naslonjalo in dno sedeža. Pritrdilne elemente dobro pritrdite na zadnji in sprednji naslon za glavo.

5. Namestite oviro za zadnje sedeže

Zapora, ki je idealna za večje pse, ki se težko sprostijo, ko so privezani, zadrži psa na zadnjem sedežu, ko nenadoma zavirate. Preden se odpravite na pot, se prepričajte, da je ovira varno pritrjena. Ne pozabite, da vsi varnostni izdelki za hišne ljubljenčke nimajo predpisanih varnostnih standardov, zato najdite varno rešitev za svojega psa, da bo potovanje brez stresa za vas in vašega ljubljenčka.

Še nekaj nasvetov za vožnjo s psom, ki jih morate vedeti

1. Načrtujte veliko postankov.

Psu omogočite, da se raztegne, gre na stranišče in poskrbite, da porabi nekaj energije s tekanjem.

2. Začnite s krajšimi potovanji.

Nekateri psi občutijo potovalno slabost, zato je najbolje, da počasi preidete na daljša potovanja.

3. Med vožnjo psa ne hranite.

Namesto tega psa nahranite vsaj tri ure pred potovanjem.

4. Psu ne dovolite, da bi visel skozi okno.

To na splošno ni varno in ni dobro za njihove oči. Lahko jih izsuši, poleg tega pa so na ta način izpostavljeni letečim delcem. 

5. Na poti jim ne dajajte priboljškov.

Znano je, da se psi med prehranjevanjem na poti lahko zadušijo, zato previdnost ni odveč.

6. Vedno imejte vklopljeno klimatsko napravo.

V avtomobilih je psom lahko zelo vroče. Poskrbite, da bo avtomobil dobro prezračen.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam