HYUNDAI SLOVENIJA

Kako pripraviti avto na pomlad

Vožnja po zasneženih in ledenih cestah je načeloma za nami in vaš avto si pred pomladjo zasluži nekaj dodatne pozornosti.

Če mislite, da so dolga poletna potovanja najbolj obremenjujoča za vaš avtomobil, naj povemo, da ni tako. Nizke temperature, slabe ceste in sol v zimskem času so enako škodljivi, če ne še hujši za vašega jeklenega konjička. To je razlog, da morate spomladi svoj avtomobil zelo dobro očistiti in preveriti olje, klimo, luči … Nekatere stvari seveda lahko naredite kar sami, v primeru večine Nepremagljivih, to naredi kar dober mož. So pa seveda stvari, ki jih mora pregledati strokovnjak, zato je avto treba peljati tudi na servis, saj boste le tako varni na cesti in pripravljeni na nove dogodivščine. V nadaljevanju bo beseda tekla o stvareh, ki se jim je treba posvetiti ob koncu zime.

Zamenjajte olje

Olje v vašem avtomobilu je treba zamenjati približno vsakih 3.000 do 5.000 prevoženih kilometrov. Nekateri avtomobili lahko med menjavo olja prevozijo daljše časovno obdobje, zlasti če uporabljajo sintetično olje. Ne glede na to, kakšno olje ima vaš avtomobil, pa je dobro, da spomladi opravite oceno avtomobila. Zaradi hladnega vremena je lahko olje bolj viskozno in v sistemu se lažje nabere umazanija. Prav tako se lahko pojavijo razpoke in puščanje. Te težave lahko poišče in uredi vaš mehanik. Morda pa boste potrebovali tudi drugačno olje za toplejše vreme.

Preglejte brisalce

Ledene plošče, ki nastanejo na vetrobranskem steklu, so zahtevna naloga za metlice brisalcev. Na brisalcih se lahko nabirajo tudi sol, pesek in snežni delci. Če se ti ujamejo med brisalcem in vetrobranskim steklom, se na steklu pojavijo madeži. Včasih se brisalci preprosto umažejo, lahko pa se tudi obrabijo. Če preprosto čiščenje brisalcev ne pomaga, je čas, da svojemu jeklenemu konjičku kupite nove.

Preverite tlak v pnevmatikah

Vsakič, ko temperatura pade za 10 stopinj ali več, vaše pnevmatike izgubijo zrak. To pomeni, da če nimate sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah, se lahko zgodi, da se vozite s premalo napolnjenimi pnevmatikami. Pnevmatike lahko poškodujejo tudi luknje na cesti in zmrzal. Do prihoda pomladi je treba preveriti, ali so pnevmatike pravilno napolnjene in ali imajo dovolj profila.

Če ste za zimo namestili sezonske pnevmatike, se prepričajte, da so letne pnevmatike še vedno primerne za vožnjo spomladi. Če niste prepričani, kako preveriti globino njihovega profila, lahko mehanik opravi podroben pregled in ugotovi, koliko življenjske dobe jim je še ostalo. Vedno imejte v mislih, da vam primerne pnevmatike zagotavljajo varno vožnjo.

Tudi naša Andreja svojo Nepremagljivo Kono redno servisira.

Poleg pnevmatik preverite tudi zavore

Dež lahko povzroči spolzke vozne razmere, zato je zdaj pravi čas, da preverite pnevmatike in stanje zavornega sistema. Oglejte si zavorne obloge in razmislite o izpiranju in zamenjavi zavorne tekočine v hidravličnem zavornem sistemu. To so ukrepi iz previdnosti, ki vam bodo zagotovili varnost na cesti.

Pripravite se na cvetni prah in dež

Cvetni prah in spomladanski nalivi lahko med vožnjo močno omejijo vidljivost. Poskrbite za pranje avtomobila, da boste lahko z avtomobila očistili vso sol in pri tem posebno pozornost namenili vetrobranskemu steklu, žarometom in zadnjim lučem. Če se zdi, da so luči zatemnjene ali ugašajo, jih takoj zamenjajte. Ne pozabite dolivati tekočine za stekla, da boste lahko odstranili vse rumene lise cvetnega prahu. Za boljšo vidljivost popršite vetrobransko steklo in ogledala s sredstvom proti dežju, da vas na naslednji deževni ali megleni vožnji v službo ne bo kaj presenetilo.

Preverite klimatsko napravo

Klimatska naprava učinkovito odstranjuje vlago iz zraka v avtomobilu. Spomladanska temperaturna nihanja in deževno vreme lahko povzroči zamegljevanje stekel, zato obstaja večje tveganje za nesrečo, če so vaša stekla zamegljena in pomenijo tudi slabšo vidljivost. Prepričajte se, da je klimatski sistem popolnoma napolnjen in preverite, ali pušča.

Prepričajte se, da vse luči delujejo

Zelo pomembno je, da ste vidni in da dobro vidite. To lahko preprosto preverite tako, da se sprehodite okoli vozila s prižganimi lučmi in se prepričate, da vse luči in utripalke delujejo. Naj pomočnik stopi na zavorni pedal, da lahko preverite tudi zavorne luči. Če niste prepričani, kako zamenjati pregorele žarnice, odpeljite vozilo na servisno službo, kjer vam bodo pomagali.

Dobro operite podvozje

Spomladi je verjetno ena od prvih stvari, ki jih želite narediti, da dobro operete svoj avtomobil. To bo pomagalo odstraniti nečistoče z zunanjosti, vendar je odstranitev soli s podvozja še pomembnejša. Za to boste morali avto odpeljati v avtopralnico, ki uporablja šobe za temeljito čiščenje.

Ne glede na to, ali se boste vozili samo na delo ali načrtujete spomladansko potovanje, je spomladi nujno pregledati avto. Zima lahko vašemu avtomobilu pusti posledice, ki niso vidne. Poskrbite, da bo vaš avto spet v formi.

Pripravite se na novo sezono s spomladanskim pregledom Hyundai

Hyundai je za vas pripravil posebno ponudbo, ki vključuje:

  • Pregled 35 – kontrolnih točk
  • Razkužitev potniške kabine in prezračevalnega sistema vozila z ozonom
  • Pregled učinkovitosti delovanja klimatske naprave

Izkoristite to odlično ponudbo za samo 29,99 evra z DDV. Ponudba velja do 30. 6. 2023 pri vseh pooblaščenih zastopnikih vozil Hyundai pri nas. Na preventivni pregled vašega jeklenega konjička se je treba predhodno prijaviti pri vašem zastopniku Hyundai.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam