Kako se lahko rešimo glavobola na enostaven in naraven način?

Nepremagljive, ste tudi ve opazile, da je v zadnjih dneh v zraku nekaj težkega in tudi vas mučijo utrujenost in glavoboli? Ker rade skrbimo za svoje zdravje, je prav, da si v takšnih trenutkih vzamemo nekaj minutk za počitek in ne posežemo takoj po tabletah.

Glavobol je pogosto posledica zategnjenosti v vratu, in glavi, katere vzrok je med drugim stres, pomanjaknje spanca ali tesnoba. Napetost v teh mišicah skrči žile, ki dovajajo kisik do živčnih celic v možganih. Glavobol je opozorilni signal telesa, da možgani morda ne dobijo dovolj kisika. Če se tudi ve srečujete z bolečinami v področju glave, ali pa čutite, da je vaša glava preobremenjena in potrebujete osvežitev, vam spodaj predlagam nekaj naravnih rešitev..

Masaža akupresurnih točk

Akupresura izvira iz Kitajske in je pomemben del tradicionalne kitajske medicine.  Bistvo akupresure so akupresurne točke, ki so razporejene po celem telesu. Akupresura je popolnoma naravna in neškodljiva metoda samozdravljenja, ki se uporablja za lajšanje različnih težav. Deluje tako, da s prstom pritiskate na določeno točko na telesu in tako vplivate na vse organe v telesu in olajšate marsikatero bolečino.

Akupresurne točke proti glavobolu:

– GB 20 (ŽOLČNIK): dve luknjici, ki se nahajata pod lobanjsko kostjo, med obema vratnima mišicama. Masiramo v primeru bolečin v vratu, ramenih, v primeru glavobolov, slabovidnosti, utrujenih oči. Močno pritisemo v točki in držimo ali masiramo približno eno minuto. Ne pozabite na globoko trebušno dihanje.

Luknjici, ki se nahajata pod lobanjsko kostjo, med obema vratnima mišicama. Masiramo v primeru bolečin v vratu, ramenih, v primeru glavobolov, slabovidnosti, utrujenih oči.

– LI 4 (DEBELO ČREVO): točka med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Deluje proti bolečinam, zobobolu, glavobolu, migreni. Prav tako deluje za pospeševanje prebave, krepitev vida in lajšanje porodnih bolečin. OPOZORILO: te točke naj ne uporabljajo nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke. 

Točka med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Deluje proti bolečinam, zobobolu, glavobolu, migreni.

– GV 24,5 (TRETJE OKO): nahaja se neposredno med obrvmi, v sredini. Masaža te točke uravnava delovanje hipofize, lajša glavobol, bolečine v očeh, utrujene oči, bolečine v sinusih. 

Aromaterapija

Eterično olje poprove mete skupaj  s sivko blaži glavobol in migrene, prav tako pa bistri misli in zvišuje koncentracijo.

Kapljico eteričnega olja poprove mete in kaplico eteričnega olja sivke zmešajte s kokosovim ali drugim oljem in vmasirajte v čelo in senčke. Vzemite si 15 minut, zaprite oči in počivajte. Mešanico lahko nanesete tudi na vatno blazinico, ki ju položite na senčni del. Eterično olje poprove mete skupaj  s sivko blaži glavobol in migrene, prav tako pa bistri misli in zvišuje koncentracijo. Sivka prav tako odlično deluje proti stresu – pomirja ali stimulira, odvisno od tega, kaj potrebujemo (če smo razburjeni in nemirni, nas pomiri, če smo v depresiji pa dvigne naše razpoloženje).

Ingver

Ayurveda se ingverja poslužuje skoraj na vsakem koraku. Tudi ko gre za glavobole. Skuhajte si ingverjev čaj, ki mu dodate nekaj limone, tisti bolj pogumni pa lahko košček ingverja tudi žvečite in hitro boste opazili olajšanje v glavi. 

Raztezanje vratu, gibalne vaje in dihanje

Ne pozabite na zavestno trebušno dihanje, s katerim pripeljete kisik v čisto vsak del vašega telesa

Ker so glavoboli ponavadi vzrok zategnjenosti v vratu in ramenih, je pomembno, da poskrbimo tudi za dovolj raztezanja in gibanja nasploh. Z razteznimi vajami namreč sprostimo tilnik in ramena, saj to zakrčenost v tem delu pogosto povzroča bolečine in glavobole. Vzamite si nekaj minut, se popolnoma umirite in s počasnimi, nežnimi gibi začnite s kroženjem glave v eno in nato še v drugo smer. Kroženje z glavo naj bo čisto počasno. Delajte velike kroge in čutite razteg in sprostitev v vsakem premiku. Ne pozabite na zavestno trebušno dihanje, s katerim pripeljete kisik v čisto vsak del vašega telesa in na ta način prav tako stimulirate vse notranje organe v vašem telesu. Ponovite vsaj 10 dihov v eno in drugo smer in občutite sprostitev. 

Voda, voda, voda

Verjetno ste to slišale že neštetokrat, a vendar na njo še vedno prevelikokrat pozabimo. Na vodo namreč. Pomembno je, da jo popijemo v zadostnih količinah skozi cel dan in po požirkih. Voda je namreč zelo pomembna za hidracijo telesa in lahko prispeva tudi k ublažitvi glavobolov.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam