Enostavni načini, kako sodo bikarbono uporabiti za čiščenje

Ali ste vedeli, da lahko z eno samo sestavino očistite celotno hišo? Res je. Soda bikarbona je naravno čistilo, s katerim lahko očistite in odišavite vse prostore v svojem domu.

Preberite nekaj načinov, kako lahko sodo bikarbono uporabite za čiščenje, in zakaj je tako odlična naravna rešitev. Danes izveste, kako enostavno očistiti fuge v kopalnici, umazane preproge, otroške igrače in pomivalni stroj.

Uporaba sode bikarbone za čiščenje kopalnice

Za čiščenje kopalnice vam ni treba uporabljati težkih kemikalij, kot sta belilo in amonijak. Namesto tega lahko s sodo bikarbono zlahka poskrbite za sijočo kopalnico. 

Ploščice in fuge

Je odlično čistilo za ploščice in fuge. Poskrbite, da se bodo vaše fuge bleščale, in se hitro znebite plesni. Kako? Z dodajanjem vode ustvarite pasto iz sode bikarbone. Vanjo pomočite krtačo. Zdrgnite fuge.

Čistilo za stranišče

Je tudi hitro čistilo za stranišče. Želite očistiti stranišče, ne da bi morali dodajati strupene kemikalije? Poskusite to preprosto mešanico belega kisa in sode bikarbone. V stranišče dajte skodelico sode bikarbone. Dodajte dve skodelici belega kisa. Počakajte, da mešanica šumeče izpuhti. Podrgnite s krtačo.

Očistite zobno ščetko

Čistilo za zobne ščetke, zanimivo, kajne? Morda ne razmišljate o čiščenju zobne ščetke. Vendar se ne čisti sama od sebe. Za odstranjevanje mikrobov lahko uporabite sodo bikarbono. V kozarec nalijte vodo. Dodajte dve žlici sode bikarbone. Počakajte, da se ščetka namaka 10-15 minut.

S sodo bikarbono lahko očistite tudi vašo zobno krtačko.

Čista kad

Enostavno čiščenje kadi in umivalnika. Pri čiščenju kadi in odstranjevanju milne nesnage potrebujete le malo sode bikarbone. Zmočite celotno kad ali umivalnik. Vse površine posujte s sodo bikarbono. Počakajte nekaj minut, da se usede. Navlažite krpo in podrgnite.

Očistite vrata prhe

Čiščenje vrat za prho. Imate umazana vrata za prhanje? V trenutku jih očistite. Navlažite krpo. Dodajte malo sode bikarbone. Vrata za prhanje zdrgnite. Izperite in posušite.

Kako očistiti druge prostore s sodo bikarbono

Soda bikarbona je zelo uporabna, saj ne očisti le kopalnice. Deluje tudi v vaši spalnici.

Očistite umazane preproge 

Vas motijo umazane preproge? Oživite preproge s posipom iz sode bikarbone. Najprej posesajte površino s sesalnikom. Potresite sodo bikarbono na morebitne madeže. Na sodo razpršite vodo. Počakajte, da se usede za uro ali dve. Ko se posuši, jih zdrgnite s krtačo s ščetinami. Posesajte sodo bikarbono.

Soda bikarbona za čiščenje vzmetnice ali kavča

Žimnice je treba več kot le obračati. Ta recept jih bo odišavil in očistil. Sodo bikarbono posujte po celotni površini vzmetnice ali kavča. Pustite jo stati nekaj ur. Vzmetnico dobro sesajte.

Enostavno čistilo za igrače

Želite, da kemikalije čim dlje od vaših otrok? Pri čiščenju otroških igrač kemikalije nadomestite s sodo bikarbono. Enostavno in varno. V štiri skodelice vroče vode dajte ¼ skodelice sode bikarbone. Potopite vse gumijaste in plastične igrače. Zdrgnite jih z gobico. Izperite in posušite.

Pri čiščenju otroških igrač kemikalije nadomestite s sodo bikarbono.

Čiščenje kuhinje s sodo bikarbono

Kuhinje so polne različnih vrst mikrobov, umazanije in vonjav. Soda bikarbona je učinkovito čistilo za odmašitev odtokov, odstranjevanje vonjav iz hladilnikov, poliranje srebra in celo čiščenje pečice. Uporabite jo lahko tudi na nekaterih drugih področjih v kuhinji.

Odišavljanje gobic in krp za posodo

Imate smrdljivo gobico ali krpo? Privoščite ji kopel s sodo bikarbono. V nekaj skodelic vode dodajte 2 žlici. Gobico namakajte 15-20 minut. Izperite in pustite, da se posuši.

Globinsko čiščenje kuhinjske posode

Enostavno očistite mastno ali umazano ponev. Na dno posode posujte sodo bikarbono. Dodajte malo tople vode in pustite stati približno 15 minut. Dodajte še sodo bikarbono in jo zdrgnite.

Čiščenje in odišavljanje pomivalnega stroja

Pomivalni stroj je namenjen pomivanju posode, vendar se lahko tudi ta umaže. Očistite ga v trenutku. Po dnu pomivalnega stroja potresite večjo količino sode bikarbone. Pustite, da se prazen opere.

Odišavite koš za smeti

Smetnjaki so gojišče neprijetnih vonjav. S tem preprostim trikom se jih boste zanesljivo znebili. Na dno posode za smeti posujte približno 4 žlice sode bikarbone. Dodajte vrečko in nič več vonjav.

Soda bikarbona je nepogrešljiva tudi pri čiščenju umivalnikov.

Zakaj je soda bikarbona dobra za čiščenje?

Morda na sodo bikarbono ne pomislite izven peke piškotov, vendar je iz različnih razlogov odlična za čiščenje kopalnice. Preverite le nekaj izmed njih.

 • Ustvari nežen piling, ki ne opraska steklenih površin in površin iz nerjavnega jekla
 • Raztaplja umazanijo in organske nečistoče
 • Absorbira vonjave v napravah
 • Je nestrupeno
 • Je varna za hišne ljubljenčke
 • Je večnamensko čistilno sredstvo

Običajne sestavine recepta za čiščenje s sodo bikarbono

Soda bikarbona se lahko sama uporablja za številne nečistoče v vašem domu. Še bolj učinkovita pa je, če jo zmešate z drugimi naravnimi čistili. Le nekaj sestavin, ki jih lahko uporabite za pripravo receptov za čiščenje s sodo bikarbono, je:

 • vodikov peroksid
 • beli kis
 • detergent za posodo
 • sol
 • limonin sok
 • alkohol

Čiščenje in odišavljanje hiše s sodo bikarbono

Če ste kdaj pogledali na zadnjo stran stekleničke komercialnega čistila, se morda začnete spraševati, kaj točno vdihavate in čemu izpostavljate svoje otroke in hišne ljubljenčke, ko čistite hišo. Zavrzite vsa škodljiva čistila in dodajte sodo bikarbono v svoj režim čiščenja. Očistite vse, od kopalnice do vzmetnice.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam