Kako ustaviti negativne misli in pretirano samokritičnost?

S pripravljenostjo na spremembe se lahko naučite, kako ustaviti negativne misli, prepisati omejujoča prepričanja o sebi in plesati po novi melodiji.

Ste se kdaj vprašali, kako bi se počutili, če bi se popolnoma osvobodili vseh negativnih misli? Brez samokritičnosti, brez omejitev glede ukrepov, ki jih lahko sprejmete za uresničitev svojih želja in ciljev v življenju, brez občutkov, da niste dovolj dobri, da ste nevredni, da vam ni uspelo. Nič od tega. Odpravljeno z zamahom čarobne palice.

Samo za trenutek ustvarite takšno različico sebe in opazujte, kaj se bo zgodilo z vašo samozavestjo in ravnjo energije. Nenadoma začutite, da se vam ponujajo nove možnosti, vaša energija pa se dviguje, da bi jih izpolnila. Toda ali se je res mogoče znebiti vseh negativnih samogovorov in prepričanj, ki odvračajo od moči? Ali ni to le del vaše identitete? Na to temo smo govorile tudi z Melito Kuhar, ki nam redno pomaga in svetuje pri tovrstnih temah, je namreč strokovnjakinja za partnerske odnose, osebno rast, družinske odnose in vzgojo otrok, ki ima veliko izkušenj.

Od kod prihajajo naše negativne misli?

Navsezadnje so vaše misli in prepričanja v resnici le energija, ki kroži v vaši glavi. Toda kako sploh pridejo tja in kako še naprej živijo v vas? Raziskave kažejo, da le 5 odstotkov svojega življenja živite z zavestjo, torej z vsemi mislimi in željami, ki se jih zavedate. Ostalih 95 odstotkov misli, ki se jih ne zavedate, živi v podzavesti, zato ta v veliki meri vodi dogajanje.

Vloga podzavesti pri negativnem samogovoru

Podzavest je kot kaseta, ki se nenehno predvaja v ozadju. Njena naloga je, da posname vsako izkušnjo, s katero se srečate, kot mehanizem za preživetje, ki vas lahko ohrani pri življenju. Beleži vaše spomine, ideje, čustva, misli in vse čutne informacije, ki ste jih kdaj koli doživeli, vključno z vsemi interakcijami, ki ste jih imeli v zgodnejših letih z vsemi okoli sebe: na primer s starši, sorojenci, družino, učitelji, vero, družbo in televizijo.

Medsebojni odnosi med rojstvom in šestim letom starosti so oblikovali vaša temeljna prepričanja.

Prepričanje, da “nisem ljubeč”, lahko izvira iz tega, da imaš zelo zaposlene starše, ki so redko doma, ali da “nisem dovolj dober”, lahko izvira iz tega, da me je učitelj okaral. Prepričanje, da sem neumen, je lahko posledica sorojenca, s katerim ste imeli slab odnos.

Kako naše pretekle izkušnje vplivajo na naše sedanje misli

Vsa ta sporočila ste v zgodnjih letih posneli na magnetofonski trak. Odtlej živite svoje življenje tako, da predvajate svoje posnetke in gradite svoje vzorce stresa in prepričanj, ki temeljijo na teh zgodnjih sporočilih. Odločitve sprejemate in ravnate na podlagi omejitev občutka, da v odnosih nikoli niste dovolj dobri, da se počutite preveč neumni, da bi se prijavili za sanjsko službo, ali da v skupini prijateljev niste preveč ljubeči.

Ko se na stresne situacije odzovete z razdraženostjo, jezo, žalostjo, užaljenostjo ali užaljenostjo, se odzivate na prepričanja, ustvarjena na podlagi preteklih dogodkov, ki so zapisana na vašem magnetofonskem traku. Že sama beseda reakcija (“ponovna reakcija”) vam daje namig. Dobesedno “preigravate”, kako ste se počutili ob preteklem dogodku, ki ga je sprožilo prepričanje, ki se skriva pod njim.

Kako se naše telo odziva na negativne misli

Podzavest teh prepričanj se ne beleži le na psihološki ravni, temveč tudi na fiziološki. Če je otrok vedno zavrnjen, ko zaprosi za ljubezen, njegovo telo stisne mišice v ramenih, vratu, srcu ali želodcu in to podzavestno postane vzorec kronične napetosti, ki se zadržuje v telesu. In potem se pojavi prepričanje, da bom zavrnjen, če se bom potegoval za ljubezen. Ta vzorec napetosti torej fizično zadržuje prepričanje v telesu. Ko v vas nekaj to sproži, je to spomin telesa na to, da se je v preteklosti zgodilo nekaj, na kar se odzivate.

Vaš odziv na stres je vedno mogoče povezati s travmatičnimi dogodki in zgodnjimi temeljnimi prepričanji.

Ko govorimo o bolečini v telesu, ta izvira iz vzorca kronične napetosti. Pravzaprav se dogaja, da so ljudje na koncu razdraženi zaradi bolečine in razburjeni zaradi bolečine, kar je v resnici samo razdraženost nase. Način odzivanja na bolečino ali druge simptome, ki vam jih predstavi vaše telo, je lahko ključnega pomena pri ugotavljanju, kakšna prepričanja gojite v svojem telesu. Drug način za odkrivanje prepričanj je opazovanje, kako si razlagate stresne situacije. Vaš odziv na stres je namreč vedno mogoče povezati s travmatičnimi dogodki in zgodnjimi temeljnimi prepričanji.

Prepoznavanje negativnih prepričanj

Izčrpavajoči simptomi sindroma kronične utrujenosti so mnoge pripeljali na to pot obračanja k svojemu notranjemu svetu. Lahko se vam zgodi, da zaradi stresa, ki ga je povzročil stres v službi, za nekaj mesecev končate priklenjeni na posteljo. Zveni nemogoče? Močne telesne bolečine in utrujenost, šumenje v ušesih, možganska megla, tesnoba, depresija, nespečnost in hipotiroza so simptomi, ki jih lahko doživite. Z izrazom hipotiroza označujemo nezadostno delovanje žleze ščitnice oz. ščitničnih hormonov. 

Ugotovili pa so, da so nekatera zdravljenja pomagajo pri obvladovanju simptomov. Vendar je dolga leta mogoč občutek, da svoje telo vlečete s seboj in poskušate živeti “normalno” življenje. Dejansko gre za to, da je vaše telo zlomljeno. Sčasoma pa spoznate, da vaše telo preprosto predvaja vaše kasete v fizični obliki in da morate to enostavno sprejeti.

Kmalu boste ugotovili, da morate le začeti poslušati te kasete in jih uporabiti kot orodje za odkrivanje prepričanj, ki vas omejujejo, ter namesto obstoječih posneti nove, ki vas bodo krepile.

Kako ustaviti negativne misli

Mnogi podpirajo idejo o uporabi prijaznosti in čiščenju našega samogovora, da bi pozitivno vplivali na vaše telo in zdravje. Kadar smo do sebe neprijazni, si povzročamo določen psihološki stres – psihološki stres pa ne more biti brez fizične komponente. Ko se kritiziramo in smo strogi do sebe, je to, kot da bi se psihološko razjezili. Življenje nam ponuja priložnosti, vendar nas ta omejujoča prepričanja ovirajo.

Naš živčni sistem je v skoraj neprekinjenem stresu, kar ima lahko posledice na več različnih načinov – če je telo naravno pripravljeno na stres, to zavira imunski sistem. Prav tako zavira naravni regenerativni sistem telesa, zato si po boleznih ali vadbi ne opomoremo tako hitro.

Moč prepričanja: učinek placeba

Znanost je moč prepričanja in njegov vpliv na telo potrdila z raziskavami o učinkih placeba in noceba. V znanstveni študiji, ki je bila končana pred leti in v kateri so ljudem z astmo dali inhalator, ki je vseboval fiziološko raztopino, vendar so jim rekli, da vsebuje alergijo, se je pri 19 od 40 sodelujočih oseb pojavila zožitev dihalnih poti. Pri 12 je prišlo do dejanskega astmatičnega napada. To je učinek moči negativnega prepričanja.

Edini način, da so se učinki spremenili, je bil, da so dobili drug inhalator in jim povedali, da vsebuje nekaj, kar bo ublažilo njihove simptome. Po tem so se vsi vrnili v normalno stanje. Torej je negativno prepričanje dejansko povzročilo, da jim je slana voda zožila dihalne poti, pozitivno prepričanje pa je to spremenilo. Učinka placebo in nocebo sta najbolj jasna dokaza moči pozitivnih in negativnih prepričanj na telo.

Preoblikujte svoja negativna prepričanja

Če imate naslednja prepričanja: “Nisem pomemben”, “Ni varno popustiti”, “Sem neuspešen”, “Ni varno spati”, “Odgovoren sem za čustva vseh”, “Moja prizadevanja niso dovolj dobra” in “Sem prepočasen”, če jih naštejemo le nekaj. Nič čudnega ne bi bilo, če bi vas v takšnem primeru telo za nekaj mesecev položilo v posteljo. Takšna prepričanja so izčrpavajoča!

Zaplešite v lepše življenje in negativnim mislim pomahajte v slovo.

Ponovno zapisovanje teh prepričanj ne povzroči le olajšanja simptomov, temveč se bodo izboljšali tudi odnosi z drugimi ljudmi in s samim seboj. Vaš notranji nasilnež se bo umiril, počutili se boste osvobojeno, začutili boste, da vam življenje ponuja vznemirljive priložnosti. Ko vas bo vaše telo naslednjič potegnilo za rokav in vam predstavilo simptom ali ko se boste slišali, da uporabljate omejujoč jezik, kot sta “Ne morem …” ali “Morala bi, ampak …”, ali ko boste krivili starost za to, zakaj vas telo z bolečinami ne zmore, vedite, da imate možnost izbire. Lahko še naprej poslušate isto kaseto ali pa se povežete s prepričanji, ki vam jih sporoča vaše čudovito telo, in posnamete novo glasbo, ki vam bo dala moč in s katero boste zaplesali v svoje najboljše življenje.

Uglaševanje uma in telesa

Pri tem delu je pomembno, da imate veliko dodatne ljubezni do sebe in pokažete do sebe tudi sočutje. Ni vedno lahko in včasih je potrebno nekaj globljega dela kot le ponavljanje afirmacij. Če vas je preveč strah, ali se vam zdi, da sabotirate svoja najboljša prizadevanja, potem se spomnite, da vse to izvira iz tega, kar je zapisano v vaši podzavesti; to ni vaša krivda. Poiščite si strokovnjaka, ki vam bo pomagal in vas vodil na vaši poti. Vaše telo hrani vsa sporočila. Vzorec napetosti lahko vprašate neposredno: Kaj počneš tukaj? Kakšen je tvoj namen? Kakšno sporočilo imaš zame? Kaj se moram naučiti, če si tukaj? Svoje vzorce začnite spoznavati in se z njim spoprijateljite, ne obravnavajte jih kot težavo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam