Kako v trgovini izbrati najokusnejše borovnice

Ko v trgovini z živili gledate sadje, se verjetno poskušate spomniti trikov, ki so vas jih naučili starši ali socialna omrežja, da bi ugotovili, ali je sadje dobro.

Zagotovo ste videli, da se lahko po lubenici trka, da bi ugotovili, ali je zrela. Za sveže borovnice takšnih nasvetov ne poznamo. Pridelovalci v Severni in Južni Ameriki jih namreč obirajo v različnih časovnih obdobjih. Borovnice lahko tako uživamo vse leto, označili pa so jih tudi za “superživilo”, saj polne antioksidantov. 

Kaj je treba gledati?

Če vam je pomemben predvsem okus, je treba pri nakupovanju borovnic v trgovini z živili upoštevati nekaj stvari. Predvsem barva jagod je pomemben podatek o tem, kako okusne bodo vaše borovnice, pa naj bodo za pito, dodane v marmelade, mafine, jogurte, koktajle, omake ali preprosto uživanje kot samostojen prigrizek. Po drugi strani vam velikost morda pove nekaj o tem, kako so bile borovnice pridelane, vendar to ni pomemben dejavnik, ko gre za okus. Glede na to vam predstavljamo vse, kar morate vedeti o izbiri najokusnejših borovnic.

Zakaj je barva najpomembnejši dejavnik?

Ne brez razloga se imenujejo borovnice; to je barva, ki jo dobijo, ko so zrele. Nezrele borovnice se pogosto razlikujejo po belem ali zelenem odtenku. Rdečkasta ali rožnato modra barva pa pomeni, da so že skoraj zrele. Toda skoraj zrele borovnice še zdaleč niso dovolj dobre, ko gre za optimalen okus. Zakaj? Ker borovnice po obiranju ne dozorijo še naprej. Zato prezgodaj obrane borovnice nimajo značilne sladkosti, ki je značilna za popolnoma zrele sadeže.

Najbolj zrele in okusne so tiste, ki so modre ali modro-vijoličaste barve, vendar z rahlim prahom bele ali belkasto sive barve.

Najbolj zrele in okusne so tiste, ki so modre ali modro-vijoličaste barve, vendar z rahlim prahom bele ali belkasto sive barve. Slednjemu pravimo “cvetenje” borovnic, in kot že ime pove, je to dobra lastnost. Ta prevleka se razvije na jagodah, da jih zaščiti pred intenzivno sončno svetlobo, njena prisotnost pa je zanesljiv pokazatelj, da so jagode zrele, sladke in pripravljene za uživanje. Ob vsem tem je barva najpomembnejši dejavnik pri nakupovanju borovnic. Pred nakupom se prepričajte, da imajo pravo barvo. Pomembni pa so tudi drugi dejavniki, vključno s teksturo borovnic in načinom pakiranja.

Drugi dejavniki, na katere je treba biti pozoren pri nakupovanju borovnic

Tekstura je tako kot barva dober pokazatelj stopnje zrelosti borovnic. Najbolj zrele so na otip čvrste in nekoliko puhaste. Vendar te debelosti ne smemo povezovati z velikostjo, saj je velikost pri borovnicah odraz sorte. Prezrele borovnice pa so lahko nagubane ali preveč kašaste. Plesen je še en simptom, na katerega je treba biti pozoren in ki ga lahko še poslabša napačna embalaža. Najbolje je, če je embalaža zračna, saj je velika verjetnost, da se na borovnicah, zapakiranih brez zračnih odprtin, pojavi plesen. 

Ko izberete prave borovnice, je za ohranjanje okusa in svežine pomembno tudi pravilno skladiščenje. Seveda jih je treba takoj shraniti v hladilnik, potem ko ste odstranili posamezne sadeže, ki kažejo znake poškodb. Nujno je tudi umivanje borovnic, vendar tega ne smete storiti, dokler jih niste pripravljeni porabiti. V nasprotnem primeru bo ta postopek negativno vplival na teksturo in svežino. Če so borovnice pravilno shranjene, naj bi ohranile največji okus in svežino do enega tedna.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam