Kakšne koristi ima samozadovoljevanje za naše telo

Masturbiranje naj bi izboljšalo spanec, zmanjšalo stres, ublažilo bolečine pri menstrualnih krčih ter povečalo spolno željo in občutljivost pri ženskah.

»Če do 15. ure ne zadremam, sem mrzlična in na meji nesposobnosti za delovanje. Vendar nimam vedno časa, da bi si privoščila dopoldanski spanec, zato v zadnjem času namesto spanja masturbiram. Orgazmi me osvežijo in mi pomagajo, da se lažje osredotočim, da ne omenjam, da se počutim seksi, in mislim, da ponoči celo bolje spim.« To je stavek, ki ga je izrekla mama stara nekaj čez 40 let. Hitro sem se lotila raziskovanja in prišla do zanimivih rezultatov, ko govorimo o samozadovoljevanju ali krajšem spanju. Raziskovala sem ali za izbiro samozadovoljevanja namesto dremeža stoji znanost ali pa gre le za prijetno navado. Seveda sem strokovno mnenje glede samozadovoljevanja preverila tudi pri naši Meliti Kuhar.

Dremanje dokazano koristi vašemu telesu

Dremanje ima dokazano nekaj resnih kognitivnih koristi, na primer izboljša vaš reakcijski čas. Neka študija iz leta 2003 je celo pokazala, da ljudje po enournem dremežu opravljajo logistične teste enako dobro kot po celonočnem spanju. Podobnih študij o samozadovoljevanju in delovanju možganov je bilo opravljenih zelo malo. Tiste, ki obstajajo, se večinoma osredotočajo na starejše moške in športnike, pri čemer so raziskave pokazale, da imajo starejši moški z večjo spolno aktivnostjo boljši priklic informacij kot tisti brez nje.

Za vse ostale študije pa ni jasno, ali samozadovoljevanje izboljša naše kognitivno delovanje na enak način kot dremež. Vendar to še ne pomeni, da ni zelo, zelo dobra za nas. Sodobne raziskave namreč kažejo, da masturbiranje izboljšuje tako fiziološko kot psihološko počutje.

Tudi samozadovoljevanje ima veliko pozitivnih lastnosti

Masturbiranje naj bi namreč izboljšalo spanec, zmanjšalo stres, ublažilo bolečine pri menstrualnih krčih ter povečalo spolno željo in občutljivost pri ženskah. Prav tako lahko ublaži nekatere simptome depresije, saj se ob orgazmu sproščajo nevrokemikalije dobrega počutja, kot sta dopamin in oksitocin, ki vam dvignejo razpoloženje, povečajo zadovoljstvo in aktivirajo nagradna vezja v možganih. Pri moških so orgazmi med drugim povezani z manjšim tveganjem za raka na prostati in daljšo življenjsko dobo.

Kaj je torej za vas bolje – samozadovoljevanje ali dremež? 

Z drugimi besedami ali lahko znanstveno upravičite, da si namesto sieste sredi popoldneva privoščite seanso sami s sabo. Nekateri strokovnjaki na področju so mnenja, da lahko. Pojasnjujejo namreč, da masturbiranje poleg drugih prednosti v možganih sprošča hormon prolaktin, zaradi česar se počutite manj pod stresom in bolj izpolnjeni. To vam lahko pomaga, da se bolje spopadete z nadležnim sodelavcem ali zahtevno stranko.

Američani radi dremajo

Vsak dan si tretjina Američanov vzame odmor za dremež, ta praksa pa je postala celo tako priljubljena, da so v nekaterih mestih nastali zasebni in dragi “saloni za dremež”. Toda namesto popoldanskega spanja si raje vzemite odmor za samozadovoljevanje, veliko ljudi prav to že počne.

Obstaja velika verjetnost, da se veliko vaših sodelavcev samozadovoljuje med delovnim dnem. Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da je 39 odstotkov vprašanih poročalo, da so masturbirali med delom. Če torej naletite na bolj srečne sodelavce kot običajno, obstaja verjetnost, da so se pravkar ukvarjali sami s sabo. Dejstvo pa je, da vam delo od doma pri tej sprostitvi zelo pomaga.

20-minutni dremež vam bo vrnil energijo

Če ne morete izbrati, ali boste 30-minutni odmor za kosilo izkoristili za dremež ali kaj bolj drznega, ne skrbite – ni vam treba. Dremanje, po katerem se boste počutili polni energije in ne utrujeni, naj bi trajalo približno 20 minut. Če pa ste izbrali orgazem, se boste počutili ravno tako sveže kot po energijskem dremežu. Odločitev, kako si boste povrnili energijo in osredotočenost pa seveda ostaja vaša.

Kratek dremež ali orgazem? izbira je vaša, oba pa imata enak učinek.

Kaj o samozadovoljevanju pravi strokovnjakinja

Za mnenje o samozadovoljevanju smo vprašali tudi našo Melito Kuhar, ki je strokovnjakinja za partnerske odnose, osebno rast, družinske odnose in vzgojo otrok. Zanimalo nas je predvsem, kako na samozadovoljevanje gleda stroka in seveda, kaj pravijo. Še vedno je namreč veliko ljudi, ki se tega dejanja sramujejo ali se celo bojijo, da to ni normalno.

Menim in iz srca upam, da smo tiste stare tradicionalne čase, ko je bilo samozadovoljevanje nekaj groznega, tabuiziranega in nedovoljenega, že prešli do zdravega zavedanja, da je samozadovoljevanje nekaj naravnega in zdravega in to vsekakor za oba spola enako!

Se več samozadovoljujejo moški ali ženske? Samozadovoljevanje pa je lahko tudi dobra predigra.

Nekako bolj velja, da naj bi se moški več samozadovoljevali kot ženske. Vsaj v javnosti je verjetno tovrstno mnenje prevladujoče. No, naj vam odkrijem, da smo tudi dame enako podvržene delovanju libida in hormonov in se skoraj vse moje ženske stranke v Svetovalnici redno samozadovoljujejo in to prostodušno priznajo. Res je sicer, da tega ne obešajo na veliki zvon, kar je očitno še vedno povezano s stigmo, da ženske pa ja nismo tako močno spolna bitja. Eh, seveda smo! In prav je tako, ker priznati si svojo naravno potrebo po draženju in uživanju v takšnih vrhuncih je nekaj fantastičnega. 

Veliko dam mi tudi pove, da kljub rednemu seksu s partnerjem, ki jih lahko lepo zadovolji, si tudi same vzamejo svoj del užitka, ko masturbirajo same. Ali pa se poigrajo same s seboj pred njim, kar je za večino moških noro dobro in jih še bolj pripravi, da si želijo svoje ženske. Pa imamo »win win« situacijo, kar je odlično. Kar pogumno in brez sramu si dovolite raziskovati sebe, svojo rožico in lastne užitke.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam